Steve DiGiorgio
Wg mnie wybitny basista. Gra techniczny thrash/death metal. Uzywa basów 4,5,6 strunowych, zarówno freetless jak i progowych najczęściejfirmy ESP. Sadus, Death, Pestilence – to jego najbardziej znane projekty.
Wg mnie wybitny basista. Gra techniczny thrash/death metal. Uzywa basów 4,5,6 strunowych, zarówno freetless jak i progowych najczęściejfirmy ESP. Sadus, Death, Pestilence – to jego najbardziej znane projekty.
Szesciostrunowy progowiec o wyjątkowo wąskim rozstawie strun, wystrugany dlaLesa przez Carla Thompsona. Les grał na nim głównie podczas nagrywania BrownAlbumu.
Co tu dużo pisać… 🙂 Gitara cała z olchy postrunnica wenge pickupy własne z rureczkami alnico V i dołożone od spodu ferryty. pasyw Wrażenia Jeśli tak właśnie brzmią Ricki to rzeczywiście jest to mało uniwersalnysound aczkolwiek mi się mocno podoba:) Gra się wygodnie , trochę węższy rostaw nie pomaga w klangu, ale coś tamsię da […]
Recenzuję gitarę basową Gmr, na którą czekałem ponad 3 miesiące. Jestem pod wrażeniem jej wyjątkowych cech, takich jak konstrukcja NTB, 35", wybór drewna oraz elektroniki Aguilar.
W artykule opisuję moje wrażenia i doświadczenia z użytkowania sześciostrunowej gitary basowej marki Langowski. Gitara charakteryzuje się solidnym wykonaniem oraz bardzo dobrym brzmieniem, mimo kilku mankamentów natury estetycznej i technicznej.
Rozważania na temat wyboru strun flat wound do basu 6-strunowego bezprogowego. Autor bada różne możliwości dostosowania strun z zestawów 4- i 5-strunowych oraz poszukuje dedykowanych opcji.
Adam Zieliński, basista zespołu JAMUN, od 1988 roku tworzy muzykę zainspirowaną takimi gigantami jak Tool czy Iron Maiden. W swoim arsenale posiada szeroki zakres wysokiej klasy sprzętu - od basówek Mayones po system bezprzewodowy Line 6.
Łukasz Smoliński podzielił się swoją historią muzyczną i wyjaśnił, na jakim sprzęcie gra od ponad 11 lat. Jego erudycja obejmuje szeroki zakres gatunków muzycznych, a liczba koncertów prawie osiągnęła już 400.
W tym wpisie przedstawiam mój najnowszy nabytek - 6-strunowy customowy bas od Langowskiego. Na początek udostępniam kilka zdjęć i krótkie próbki brzmienia.
Gram na basie od dwóch miesięcy i napotykam na problemy z techniką klangu na strunie A. Próbuję różnych pozycji kciuka, lecz nadal poszukuję optymalnego rozwiązania.
Cześć. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem regulacji mojej gitary basowej i nie mogę osiągnąć takiego ustawienia jak w moim Ibanezie. Zauważyłem, że gryf w Ibanezie jest idealnie prosty, podczas gdy w mojej szóstce koniec gryfu wychyla się wyżej względem korpusu, co jest efektem stosowania 'shim' - drewnianej podpórki umieszczonej w kieszeni gryfu.
Kilka lat temu otrzymałem w prezencie 6-strunowy bas marki Brownsville, który okazał się być leworęczny. Teraz chcę zbudować nowy korpus, aby przekształcić go w instrument praworęczny.
Poszukiwanie najlepszego 6-strunowego basu do 3000 zł może być wyzwaniem. Wśród polecanych modeli znajdują się Schecter Stiletto Studio 6, Cort A6, Spector Legend 6 Classic i GMR Bassforce 6 Classic.
Recenzuję niezwykłą gitarę basową lutniczą wykonaną przez Zdzisława Langowskiego, 6-strunowy model z klonu. Gitara oferuje wyjątkową jakość wykonania, komfort gry dzięki cienkiemu i niezbyt szerokiemu gryfowi, a także znakomite brzmienie za sprawą elektroniki Bartolini.
Czy 6 strunowy bass będze dobry na początek przyrzygdy z basem gram naelektryku brata ale chciałbym bass. allegro.pl/show_item.php?item=74086831
przerobione z jakiegoś ruskiego akustyka 😛 z extra gryfem 😀 6 strun basowych😀
Jak w temacie. Szukam niskobudżetowej szóstki na rok-półtora, zanimuzbieram na coś solidniejszego. U maczosa stoi taki sprzęt: www.maczosbass.pl/index.php?goto=shop&man_id=80&cat_id=3&prod_id=1460 Z początku nie zwróciłem nawet na to uwagi, ale przy bliższych oględzinach– korpus mahoń, klucze die cast, baśka aktywna i CHYBA przystawki ALNICO (?!?!?!? ) Na yt koleś coś tam sobie pogrywa i w sumie flażolety brzmią […]
Witam, Próbował ktoś stroić swój sześciostrunowy bas niczym gitarę? Możeniekoniecznie jak gitara lepiej chyba byłoby zachować odległość kwarty,ale zależy mi na tym, aby maksymalnie wydłużyć zasięg basu w tonachwysokich czyli standardowe EADG + 2 wyższe. Czy to możliwe ? Patrzyłem zatakowymi strunami, jednakże jedyne co udało mi się znaleźć, to 20-105 dopiątki, kiedy mi potrzeba […]
Witm. Poszukuję mój stary bas. Był to robiony na zamówienie u Mensfelda6-strunowy fretles, z jednym aktywnym EMG pod gryfem. Podstrunnica byłazrobiona z Wenge i szybko łapała dołki i górki (taka niespodzianka zesłojami). Jeśli ktoś go posiada chętnie odkupię. pozdrawiam
Cześć. Planuję kupić nową gitarę. 6 strunowy fretless, a ciężko mi sięzdecydować. Mój budżet to ~5k. Klimaty w jakich gram totechniczny/progresywny death metal. Strojenie z jakiego korzystam w kapeli todrop-c. Myślałem o kilku modelach: Warwick GPS Corvette Bubinga, Warwick RBCorvette, oraz Ibanez btb676 przerobiony u lutnika. Przesłuchałem te gitarkina yt, ale ciężko mi stwierdzić, która […]
Witam witam, pierwszy post na forum mówcie jak coś nie tak. Szukam basówki 6 strunowej za ok. 2-2,5 tysiąca. Czy ESP LTD B206SM jestdobra? Pozdrawiam czekam na odpowiedzi
Właśnie zbliżam się do końca projektu gitarki 6-tki archtop. Ale zaczął mi chodzić po głowie pomysł zbudowania na formie tejże basu. Aże konstrukcja to musiała by być solidniejsza to myślałem o innymskładzie drewna. Boki i tył jesionowy, a płyta rezonansowa z klonu. Gryf klonowy, podstrunnica może heban. Koncepcja bardzo wstępna. I pytanie do Panów. Ja […]
Witam wszystkich 🙂 Przymierzam się do przejścia z basu 5-strunowego na bas 6-strunowy zewzględu na typ muzyki jaki lubię- metal. Do wielu rzeczy piątka mi spokojniewystarcza jednakże chciałbym także po prostu basidło wymienić na lepsze,ponieważ moje jakiejś wyższej klasy to nie jest(aktywny rockbass warwicka zestarej serii). Z tego powodu pytam: co polecacie? Gram już trochę […]
La Bella wprowadziła na rynek serię strun basowych RX, dostępną w wersjach ze stali nierdzewnej i powlekaną niklem. Seria ta wyróżnia się lekkością i elastycznością, oferując doskonałą intonację oraz redukcję brzęczenia.
Witam, użyłem wujka google, wyszukiwarki i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi nanurtujące mnie pytanie – mianowicie – jakie (jakiej grubości) strunyzałożyć do 6stki, żeby wszystko ładnie siedziało (nie brzęczało ibrzmiało jak należy) przy stoju Edrop (EBEADG) ?? i gdzie takowe ewentualniestruny mógłbym zakupić? gdyby takowy temat gdzieś jednak już był to proszę o podesłanie(naprawdęprzegrzebałem za tym […]
DR Strings wprowadza nowy zestaw strun do basu w linii NEON Hi-Def White. Struny charakteryzują się białym kolorem i aktywnością pod czarnym światłem, posiadają również powłokę K3, która wydłuża ich żywotność.
Siema, czy ktoś ma lub ogrywał to wiosło?? Potrzebuję uniwersalnej gitary 6 strunowej, budrzet ok. 4400zł Rozważam też inne opcje, jednak ta gitarka ostatnio wpadła mi w oko. Proszę o pomoc
Cześć! Potrzebuję pomocy przy doborze strun. Potrzebuję kompletu strun dobasu sześciostrunowego z obniżonym strojem o cały ton. Lubię szybkąreakcję strun i relatywnie średnie napięcie, ale jak zestroję swojeD’Addario 32 45 65 85 105 130 to robi się lekkie Spagetti. Czy są jacyśużytkownicy tego forum, którzy mieli ten sam problem lub znają jegorozwiązanie? Z góry dzięki, […]
Witajcież, Ostatnio moje jestestwo trapi następująca kwestia – czy i ewentualnie jakie są dostępne stroje (układy strun) do basu sześciostrunowego? Oczywiście myślę o standardzie, bez żadnych indywidualnych modyfikacji typu # w dół czy w górę. Zakładam że podstawowym standardzikiem jest układ: H-E-A-D-G-C, z dodaną C względem basu 5-tki. Ale może bywają też wersje kompletów strun […]
Witajcie bracia. Od dzisiaj rana przeszukuje internet wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu rysunkusześciostrunowego basu w skali 1:1 Mam plana zrobić sobie takową gitarkę, ale nie mam możliwości pomierzeniajakiejkolwiek szóstki… a głupio było by zrobić za wąski gryf, czy coś wtym stylu ;p Jak ktoś ma, to stawiam piwo!
Witam, poszukuję basu mającego 5 lub 6 strun, w podanej w tytule cenie.Obecnie jestem posiadaczem Ibaneza BTB200, pomyślałem że czas na przesiadkęna coś fajniejszego 😉 Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Witam! tak jak w temacie jakie basy polecacie w tej cenie w grę wchodzą szóstki lubpiątki
nie znalazłem tematu więc pytam, Czy próbował ktoś przerobić jakąś pudłową gitarkę 6str na basakustyczny ? na przykład: www.moto.allegro.pl/item507511464_gitara_akustyczna_jazz_antyk_bcm_od_1zl.html lub www.moto.allegro.pl/item505128024_gitara_jazzowa_huttl_vintage.html a może inne propozycje? miałaby być do takiego domowo ogniskowego grania… ________________________________ pierwszy basik dla dziecka www.moto.allegro.pl/item508406828_wspanialy_prezent_na_swieta_dla_dziecka_ukl.html
Pytanie tak jak w temacie :D:D co myślicie o tym : www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/6-strunowe/esp-ltd-b-206sm-ns-futeral albo ten : www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/6-strunowe/esp-ltd-d-6-ns lub :www.maczosbass.pl/index.php?goto=shop&cat_id=3&man_id=55&prod_id=930 Chciał bym ogółem bas do muzy ciężkiej, czyli prosto mówiąc do graniaMetalu :] bo się już zastanawiam z 2 miechy i dopiero teraz mi przyszło do głowy żeistnieje takie coś jak forum basistów :] Pozdrowienia z Rybnika
Witam; Właśnie podjołem decyzję dotyczącą kupna Fretlesa 6 strunowego, jednaknie godze się na rozwiązania jakie oferują mi producenci różnych marek, nacustoma od nich mnie nie stać. Znajomy lutnik zdecydował się zrobić mi freto – szóstkę, chciałbympoznać waszą opiniię na temat : – jakie rodzaje drewna (korpus, podstrunnica, gryf)? – jakie polecacie pickupy do fretlesa (aktywne […]
Witam! Chciałbym sobie zakupić bas 5/6 strunowy. Jak myślicie, czy ten bysię nadał? J&D (www.maczosbass.pl/index.php?goto=shop&man_id=80&cat_id=3&prod_id=1453)
allegro.pl/item177880621_kramer_special_edition_6_strun.html Firma Kramer – znacie w ogóle taką? dobre to jest?
Jak myślicie gram na basie od 4 lat wychodzi mi całkiem dobrze przynajmiejtak mi mówili Ci którzy mnie uczyli do tej pory i teraz nie wiem chcezmienić bas z 4 dtrunowego myśle nad 6 strunowym ale nie wiem czy dam radejakieś porady??
Wie ktoś jak może sprawdzić się opcja zamontowania w basisku 6str1xHumbucker aktywny EMG i nic pozatym? Chodzi o oszczędność 😉 Musi grzmiećale i flażolety żeby wychwytywał. To jak? 🙂 Albo polećcie jakieś innerozwiązanie w podobnej cenie (ok 600zł). Jestem otwarty na propozycjeponieważ dopiero mam zamiar zamówić u lutnika wiosełko.
Dzisaj postanowiłem zapytac się co sądzicie o basistach co grająn na bassach6 – strunowych ??? Moim zdaniem na bassach 6 strunowych grają same mutanty:P:P (ale nie chce nikomy obliżać 🙂 Ani nic podobnego) ale tego nie rozumiemtago jak można na takim czyms grac ja gram na 4 strunowym i mi to wzupełnoście wystarcza 🙂 chce […]