Przeglądając moje doświadczenia z 12-letnim posiadaniem gitary Fender Jazz Bass Delux Series V wyprodukowanej w Meksyku, omówię jej cechy, zalety oraz wady. Model ten, pomimo wytwarzania w Meksyku, okazuje się być solidnym i dobrze brzmiącym instrumentem.
Bas Cort C5Z to niezwykle wszechstronny instrument, który zaskakuje swoją jakością wykonania i rozpiętością brzmieniową. Pochodzący z serii Artisan, model ten oferuje solidną konstrukcję z mahoniu, wenge i zebrano, a także zaawansowaną elektronikę i wygodę gry.
Recenzja gitary basowej Hohner Hrb Dlx, która oferuje profesjonalne brzmienie, wygodę gry i atrakcyjną cenę. Modele 4 i 5-strunowy prezentują wysoką jakość wykonania oraz aktywną elektronikę.
Jackson Steel Guitar Company wprowadza na rynek SlideKing Bass, instrument łączący w sobie bas gitarowy i gitarę pedałową. Dostępny w wersji 4- i 5-strunowej, jest to wirtualny splot innowacji i tradycji.
Sadowsky wchodzi na nowy poziom projektowania basów z modelem Single Cut 24 Fret 5-String, który został zaprezentowany na targach NAMM Show w 2016 roku. Instrument ten, opracowany we współpracy z basistą Chipem Shearinem, wyróżnia się wyjątkowym designem i innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi.
Aktualizacja modeli StingRay4 i StingRay5 od Ernie Ball Music Man przynosząca nowe cechy i udogodnienia, które wprowadzają basy StingRay na nowy poziom komfortu i brzmienia. Zaprezentowane na targach Winter NAMM.
Sire Guitars we współpracy z Marcusem Millerem stworzyli linię basówek, które mają zmienić rynek. Sprawdzam, jak w praktyce spisuje się model V7 5-strunowy.
Szukam basu do death metalu, pasującego do 7-strunowych gitar, w niskim stroju z jasnym, spectorowym brzmieniem. Zastanawiam się nad kilkoma modelami dostępnymi na Allegro, w tym Spector Legend Classic 5.
Stojąc przed wyborem nowego basu, zdecydowałem, że pora pożegnać mojego starego Corta GB34A na rzecz czegoś z większym pomrukiem. Moje poszukiwania skupiły się na markach Spector i Schecter, gdzie kluczowym celem jest znalezienie instrumentu 5-strunowego, który świetnie brzmi zarówno w rocku, jak i metalu.
Po dwóch latach gry na gitarze basowej z progami, planuję przejście na instrument fretless. Szukam modelu do 2000 zł, koniecznie 5-strunowego, i moje poszukiwania skupiły się na dwóch modelach: ESP/LTD B205SM oraz Warwick RB Streamer.
Autor dzieli się dylematem dotyczącym grubszych strun na basie w strojeniu Drop-C, zastanawiając się między pozostaniem przy 4-strunowym basie a przejściem na 5-strunowy.
Mam 14 lat i dopiero co zaczynam swoją przygodę z basem. Posiadam 5-strunowego Mensfelda z 1995 roku oraz 10W combo Hiwatt Hurricane.
Rozważając zakup basu jako początkujący basista, natknąłem się na model Cort Action (5-strunowy, aktywny), zastanawiając się, czy będzie dobrym wyborem. Z kolei, po nieudanej próbie zakupu innego basu, zacząłem rozważać opcję fretlessa Den Marleya i możliwość ponownego wbicia progów.
Autor zastanawia się nad zakupem basu do gry w ciężkich gatunkach muzycznych takich jak black/death/thrash metal. Budżet wynosi 1600zł, a rozważane są modele ESP LTD F-104 BLK, ESP LTD F-105 BLK, Cort B4 OPM i Cort B5 OPM.
Wracam do basidła i rozważam zakup – Mayones vs Kania. Która marka basu przejmie moje serce oraz umiejętności?,
Rozważam wymianę mojego Washburna T14 na bas 5-strunowy, najlepiej w budżecie 800 zł, chociaż rozważę opcje do 1200 zł. Bas będzie służył przede wszystkim do nagrywania partii basowych w domowym studio, w muzyce post-rock, metal i djent.
Po roku grania na basie Cort GB35 z rozstawem strun wynoszącym 19mm, zacząłem zastanawiać się nad zmianą instrumentu z powodu krótkich palców, które utrudniają grę na niższych strunach. Rozważam bas z mniejszym rozstawem strun, opcjonalnie 5-strunowy z humbuckerem.
W tej recenzji przedstawiam historię mojego niestandardowego zamówienia basu u pana Zdzisława Langowskiego - od pomysłu po realizację i ostateczne wykończenie modelu Blondyna 2. Bas wyróżnia się nie tylko niestandardową specyfikacją, ale również fenomenalnym wykonaniem i brzmieniem, które udało się osiągnąć dzięki precyzji i pasji twórcy.
Jako miłośnik cięższej muzyki, zestawiam listę preferencji dla mojego idealnego basu, z nadzieją na znalezienie instrumentu spełniającego moje oczekiwania w zakresie brzmienia, wyglądu i funkcji, z budżetem 2000-2500 zł.
Autor rozważa zakup swojego pierwszego 5-strunowego basu i prosi o radę na forum internetowym. Rozważany model to Cort Action Bass Active V BK dostępny do 1000 zł.
Autor przedstawia swoje oryginalne opracowanie dotyczące 'geometrycznego' podejścia do skal na basie, oferując materiały dla wersji 4 i 5-strunowej. Opracowanie ma na celu pomoc szczególnie początkującym w opanowaniu skal.
Ibanez wprowadza na rynek dwa nowe modele basów Singlecut BTB: BTB865SC i BTB866SC. Oferują one nie tylko niezwykłe kombinacje drewna, ale również szereg innowacji.
Glarry Bass GIB 5-String, wyceniany na niecałe 140 dolarów, zadaje pytanie o możliwości instrumentów w niskim przedziale cenowym. Sprawdźmy, jak wypadł w naszym teście.
Alusonic Aluminum Instruments wprowadza na rynek specjalną edycję basu PentaFleX 5-strunowego. Wykonany we współpracy z Alberto Rigoni, bas oferuje niespotykaną jakość dźwięku i wytrzymałość.
Maruszczyk Custom Elwood 5-strunowy to bas, który bez wątpienia wyróżnia się na rynku. Z wyjątkowymi cechami oraz charakterystycznym brzmieniem, ten instrument definiuje nową jakość w muzyce.
Schecter Guitar Research reaktywuje serię basów Ultra, prezentując modele cztero- i pięciostrunowe. Wersja z 2020 roku wyposażona jest w oryginalny kształt korpusu Ultra oraz przetworniki EMG TBHZ, oferując niesamowite walory dźwiękowe i estetyczne.
Dingwall Guitars wprowadza na rynek limitowaną edycję basu, który zyskał miano „basu z piekła rodem”. Współpraca z Darkglass Electronics, Dark Horse Comics oraz Robem van der Loo z Epica zaowocowała stworzeniem 5-strunowego basu D-Roc Rob van der Loo „Hellboy”.
Jackson X Series Concert CBXNTM to doskonały wybór dla basistów poszukujących nie tylko świetnego wyglądu, ale i tonu oraz przystępnej ceny.
Ernie Ball Music Man przedstawia najnowszą propozycję z serii Ball Family Reserve – bas Bongo 5HH w kolorze Wild Cherry Burst. Instrument jest limitowany do 57 sztuk na całym świecie.
Q-Tuner poszerza swoją ofertę o nowe transparentne przystawki do basu z czerwonymi cewkami, dostępne teraz w wersjach 4-, 5- i 6-strunowych. Przystawki te charakteryzują się czystym, dynamicznym dźwiękiem nasycenym harmonikami, zapewnionym dzięki użyciu magnesów neodymowych.
Spector wprowadza do swojej legendarnej serii nowy model basu - Legend Neck-Thru w wykończeniu orzechowym. Dostępny w wersjach cztero- i pięciostrunowej, zachwyca designem i jakością brzmienia.
Spector wprowadza do swojej legendarnej serii nowy model basu - Legend Neck-Thru w wykończeniu orzechowym. Dostępny w wersjach cztero- i pięciostrunowej, zachwyca designem i jakością brzmienia.
Schecter poszerza swoją ofertę basów z serii Session o wersje 8-strunową Riot, 5-strunową Model-T oraz bezprogową Stiletto. Każdy z basów wykonany jest z ciała z jesionu bagiennego, posiada klonowy gryf, inkrustacje z czarnego hebanu i aktywne przetworniki EMG.
Model Terra Firma od Ibanez, znany z eksperymentalnej serii "Bass Workshop", otrzymuje wyróżniające go ulepszenia w postaci gryfu z klonu. Dostępny w wersji 5- i 6-strunowej, ten bas charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi parametrami, ale również innowacyjnym designem.
Ibanez BTB33 to wyjątkowy bas dla muzyków ceniących solówki i akordy. Z pięcioma strunami i wyższym C zamiast niskiego B, został zaprojektowany z myślą o wyjątkowej klarowności i komforcie gry.
Accuracy Basses to firma, której poświęcenie detalu i wyjątkowości swoich produktów odzwierciedla się w każdym modelu. Matisse Deluxe 5-strunowy jest tego doskonałym przykładem, łącząc unikalny design z wyjątkowymi opcjami dźwiękowymi.
Ibanez wprowadza na rynek nowe basy z serii SRFF z zastosowaniem wiolinowych progów. Dostępne w wersjach pięcio- i sześciostrunowych, basy te oferują wieloskalową konfigurację, optymalizującą wydajność tonalną każdej struny.
Ibanez wypuszcza na rynek nowy model basu - sygnowany PIB3 5-strunowy Petera Iwersa z In Flames, wyróżniający się unikatowym wykończeniem oraz wszechstronną paletą brzmieniową dzięki zaawansowanemu EQ.
Jackson Guitars wprowadza 5-strunową wersję basu sygnowanego przez basistę Megadeth, Davida Ellefsona - Kelly Bird V. Model zachowuje wiele cech wzorowanego na 4-strunowej wersji, łącznie z korpusem z drewna lipowego i przykręcaną, wiązaną szyjką klonową z blokowymi oznaczeniami progów.
Nordstrand wprowadza na rynek nowy model przetwornika dla basu o nazwie Bigman, który jest idealnym zamiennikiem dla przetworników Music Man. Zapewnia on niezwykle mocny i muskularny dźwięk.
Dunlop wprowadza na rynek struny basowe Super Bright, stworzone z myślą o basistach grających techniką slap. Charakteryzują się one lżejszym naciągiem oraz zapewniają jasne, wyraźne wysokie tony w balansie z mocnym fundamentem.
Fender wprowadza do swojej oferty luksusowe modele basów Deluxe Dimension i American Deluxe Dimension, które wprowadzają świeżość do segmentu instrumentów basowych. Zarówno wersje 4-, jak i 5-strunowe zachwycają nowoczesnym designem i zaawansowanymi funkcjami.
Aguilar ogłosił premierę zestawów przetworników AG 5P-60 Precision Bass oraz AG 5P/J-HC Precision/Jazz Bass Pickup Set, dedykowanych dla basów 5-strunowych. Wyprodukowane w Nowym Jorku, obiecują przynieść tonację z lat '60.
Przejście z basu 4-strunowego na 5-strunowy to nie tylko dodatkowa struna, ale cały nowy świat możliwości i wyzwań. W tym artykule dzielę się poradami, jak najefektywniej dokonać tej zmiany.
Alusonic Django Supreme Custom 5-strunowy to bas, który wyróżnia się na tle innych. Wykonany w całości z aluminium, z nietypowymi przetwornikami P/MM i preampem, łączy w sobie lekkość i wszechstronność.
Jackson X Series Concert Bass CBXNT DX V to wyjątkowy bas z konfiguracją 5-strunową P/J, który sprawdzi się w różnych gatunkach muzycznych. Zapewnia potężne i zarazem gładkie brzmienie.
Przełączanie się między basami o różnej liczbie strun może stanowić wyzwanie. Kluczem do sukcesu jest pełne zanurzenie w świecie każdego z instrumentów, aby osiągnąć komfortową i naturalną grę.
Na wysoko konkurującym rynku 5-strunowych jazz basów, gitara Devon J5 Modern 24 wyróżnia się dzięki wyjątkowej konstrukcji, innowacyjnym funkcjom i imponującej grywalności. Zobacz, jak Devon Bass Guitars uderza mocnym akcentem wśród znanych marek.