Tag: 5-strunowa

Gitara 5-strunowa, choć rzadziej spotykana niż jej 4-strunowy odpowiednik, oferuje szereg możliwości i brzmień, które mogą wzbogacić twój muzyczny repertuar. Przeznaczona głównie dla bardziej doświadczonych basistów, dodaje głębi i dynamiki do gry. Najbardziej popularna jest tradycyjna 4-strunowa gitara basowa. To przecież od niej wszystko się zaczęło. Pierwsza konstrukcja elektrycznej basówki stworzonej przez Fendera nie zakładała jeszcze pięciu strun. Ale jak wszystko we wszechświecie bas ewoluował w miarę wzrostu potrzeb użytkowników i pomysłowości projektantów.
Różnice między 4-strunowymi i 5-strunowymi
Zasadniczo konstrukcja gitary i jej podstawowa niczym nie różni się od klasycznej wersji czterostrunowej, jaką dobrze znamy. Wiadomo, z racji dodatkowej struny poszerza się nieco gryf, aby pomieścić wszystkie dźwięki i pozostawić miejsce na wygodną grę oraz powiększony został przetwornik o pięciu nabiegunnikach. Nasza piąta struna to cudowny dodatkowy dźwięk dodający gitarze jeszcze więcej uroku brzmieniowego. O ile standardowy bas ma struny E1, A1, D, G to dodatkowa dolna struna daje nam dźwięk H0. Gitara pięciostrunowa daje nam możliwość wydobycia jeszcze głębszych dźwięków. Przy standardowym strojeniu daje nam to możliwość gry o 3 tony niżej niż dotychczas. Gra staje się bardziej wyrazista i dynamiczna. Istnieje również wersja zmienionego strojenia, często stosowana przez muzyków jazzowych do zaawansowanych solówek: E-A-D-G-C.
Dla kogo pięciostrunowiec?
Nie ukrywajmy, gitara pięciostrunowa rzadko jest instrumentem dla osoby początkującej. Warto zacząć od standardowego układy czterostrunowego i z czasem przejść level wyżej. Oczywiście rozpoczynając grę często mamy swoich ulubionych basistów i ulubione utwory, których chcielibyśmy się nauczyć. Warto podpatrzeć, na jakim instrumencie grają nasi idole i na jaką wersję basu są napisane takie utwory. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zacząć od rozbudowanej wersji, choć trzeba się liczyć z tym, że będzie to trudniejsze.

Dla osób potrafiących już grać na standardowej wersji basu gitara pięciostrunowa to nie tylko coś nowego i nowa zabawa, ale również świetne pole do popisu. To możliwość osiągnięcia jeszcze większej ilości dźwięków i rozbudowania swojej muzyki o dodatkowe brzmienia. Osoby grające wcześniej szybko załapią, o co chodzi i jak poruszać i jak obchodzić się z piątą struną. Taką gitarę często doceniają muzycy grający zawodowo, którzy mogą pochwalić się własnymi solówkami i mocnym akcentowaniem niskich dźwięków.
Na co zwrócić uwagę przed wyborem?
Wybierając pięciostrunowca musimy pamiętać o trzech najważniejszych rzeczach.

Szerszy gryf może nie odpowiadać każdemu. Zanim kupisz poszerzoną wersję, może warto potrzymać wiosło w ręce i zobaczyć jak leży w dłoni. Jeśli masz krótkie palce, to gra może być trudna.

Większa ilość strun to większe koszty związane z ich wymianą. Jak wiemy, dobre struny zazwyczaj nie są tanie, więc trzeba pamiętać o dodatkowym budżecie.

Znalezienie gitary z dobrze brzmiącą struną H0. Wydaje się to oczywiste, ale nie każda gitara będzie brzmiała odpowiednio. Najlepiej chwycić bas w rękę i chwilę z nim popracować przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Znani basiści na swoich „piątkach”
Do znanych gitarzystów gitar pięciostrunowych należą m.in.: Gary Willis, David Ellefson, Will Lee, Tony Levin, Victor Brandt, Federico Malaman.

Nowy nabytek. Langowski 4.

Generalnie miałem dylemat czy decydowac się na piątke, czy pozostać przyczwórce. Wybór padl na czwórkę jednak. I tak pojechałem wczoraj ograć basod Pana Langowskiego – oczywiście nie u Niego. Nie ma co dużo mówic, niebo aziemia względem mojego poprzedniego sprzętu 🙂

Santana Jazz Bass MiJ + Handbox Fortec 150

Niedawno zamieniłem swój meksykański pięciostrunowy Jazz Bass na japońskiego Santanę z lat 70. Bas ten wyróżnia się nietypowym układem trzech przetworników, w tym dwóch minihumbuckerów oraz jednego typowego singla jazzowego.

Yamaha TRB-5

No i przyszła moja Yamaha TRB-5! To mój pierwszy 5 strunowy bas i jestem pod ogromnym wrażeniem. Mimo niewielkich mankamentów takich jak skorodowany mostek czy sycząca elektronika, bas brzmi fenomenalnie. Struny wymagają wymiany, ale mimo to dźwięk jest imponujący.

Witek!

5-strunowy precision bass w kolorze transparentnym czerwonym, charakteryzujący się ciepłym i 'szlachetnym' brzmieniem, zbudowany z wysokiej jakości komponentów. Jest to bas typu składak, zebrany z różnych części kupionych głównie na Allegro i w sklepach wysyłkowych.

przestrojenie 5tki do Cis

W artykule przedstawiono problem przestrojenia 5-strunowej gitary basowej Schectera Studio do tonacji Cis. Autor poszukuje porady dotyczącej wyboru odpowiednich strun, aby sprostać wymaganiom agresywnej muzyki w tonacji Cis.

Problem Z Nastrojeniem 5strun

Problem z nastrojeniem 5strun

Wymiana gitary 4-strunowej na 5-strunową przyniosła nieoczekiwane problemy z nastrojeniem. Autor szuka sposobu na dostrojenie gitary do C G C F A#.

Nowe struny do Washburn xb125.

Jako drugi właściciel basu Washburn xb125 poszukuję nowych strun, aby polepszyć brzmienie instrumentu. Chcę uzyskać brzmienie charakterystyczne dla muzyki Skid Row, Guns N' Roses, Flyleaf, Nirvana, mając budżet 150-200 zł.

Wybór gitary do 800zł

Stojąc przed wyborem pierwszej gitary basowej z ograniczonym budżetem 800 zł, warto zastanowić się, czy wybrać model 4-strunowy czy 5-strunowy, a także jakie marki rozważyć, biorąc pod uwagę potrzeby muzyka aspirującego do grania hardrocka lub thrash metalu.

Cwiczenie skalowe przez 5 strun – C dur [2 oktawy i tercja]

Ćwiczenie skali C-dur rozłożone na pięciu strunach gitary basowej, obejmujące dwie oktawy i tercję, może stanowić doskonałą pomoc dla osób mających problemy z orientacją na gryfie instrumentu. Opiera się na graniu trzech kolejnych dźwięków i powrocie do pierwszego, zaczynając od najniższego dźwięku H (pusta struna).

CORT Action bass V – pytania na temat tej gitarki

Omawiam swoje rozterki i pytania odnośnie gitary CORT Action Bass V, rozważając zakup tego modelu jako moje pierwsze narzędzie do grania hard rocka. Czy warto zainwestować w tę pięciostrunową gitarę basową za 648 zł?

Łukasz Smoliński

Łukasz Smoliński podzielił się swoją historią muzyczną i wyjaśnił, na jakim sprzęcie gra od ponad 11 lat. Jego erudycja obejmuje szeroki zakres gatunków muzycznych, a liczba koncertów prawie osiągnęła już 400.

Strings-Thru-Body – zrób to sam!

Autor opisuje plan przebudowy swojego 5-strunowego basu w styl Strings-Thru-Body, rozważając wywiercenie otworów w korpusie i stosowanie specjalnych rurek. Prosi o porady ekspertów, szczególnie tych, którzy już wykonali podobny projekt, oraz informacje o miejscach, gdzie można nabyć wymagane materiały.

Poczatkujacy Nic Nie Umiejacy D

poczatkujacy nic nie umiejacy :D

Podjęcie decyzji o nauce gry na gitarze basowej może być wyzwaniem dla początkujących, szczególnie gdy chodzi o wybór pierwszego instrumentu. Poruszamy tematykę wyboru między 4- a 5-strunową basówką oraz sugerujemy modele odpowiednie dla nowicjuszy.

Jaki preamp aktywny do basu ?

Autor rozważa instalację aktywnego preampa do swojego basu, przy czym zależy mu na osiągnięciu optymalnej jakości bez przepłacania. Rozważa wybór układów marki Noll i szuka dodatkowych rekomendacji opartych na doświadczeniach innych.

Potrzebna aktywna 5 nowa/używana

Po długiej przerwie w muzykowaniu, ze względu na przeprowadzkę i nowy start, planuję zakup nowej gitary basowej 5-strunowej. Rozważam kilka modeli, w tym Sire V7 sygnowany przez Marcusa Millera oraz możliwe zakupy wzmacniacza w przyszłości.

Odkopanie gitary – działa czy ok???

Po wielu latach postanowiłem odkopać moją starą 5-strunową gitarę marki ZAK i sprawdzić, czy nadal jest w stanie służyć swoim dźwiękom. Napotkałem problemy z potencjometrami, które nie działają poprawnie.

5 strun do domowego projektu post-rockowo – djentowego

Rozważam wymianę mojego Washburna T14 na bas 5-strunowy, najlepiej w budżecie 800 zł, chociaż rozważę opcje do 1200 zł. Bas będzie służył przede wszystkim do nagrywania partii basowych w domowym studio, w muzyce post-rock, metal i djent.

Langowski JazzBass 5str PapaBear Blondyna2

W tej recenzji przedstawiam historię mojego niestandardowego zamówienia basu u pana Zdzisława Langowskiego - od pomysłu po realizację i ostateczne wykończenie modelu Blondyna 2. Bas wyróżnia się nie tylko niestandardową specyfikacją, ale również fenomenalnym wykonaniem i brzmieniem, które udało się osiągnąć dzięki precyzji i pasji twórcy.

PRZETWORNIKI DO 5-TKI – tanie, ale dobre?

Zastanawiam się nad wymianą seryjnych przetworników w mojej Yamaha BB G-5 na nowe, tanie, ale dobre pickupy. Rozważam konfiguracje humbucker bridge + single neck albo 2 X single-coils, szukam wśród marek takich jak Wilkinson, TESLA oraz inne.

Grzesiek

Fascynat muzyki, Grzesiek, dzieli się swoją muzyczną drogą od pierwszego oldsqulowego basu Rockwood do światowej klasy basu Status Energy Artist 4 str. W swojej kolekcji posiada także solidne modele jak Peavey Grind Bass 5str i kultową piątkę Roter, a także dedykowane sprzęty do ćwiczeń jak combo Hartke 1415 oraz SWR 750X.

Sylwester Kowalik

Sylwester Kowalik opowiada o swojej drodze do odzyskania sprawności ręki po poważnym wypadku, za pomocą gry na basie. Z czasem zdobył znaczące umiejętności i doświadczenie, używając do gry specjalistycznego sprzętu.

Niestandardowe strojenia

Artykuł zawiera szczegółową rozpiskę dźwięków na gryfie dla różnych niestandardowych strojeń, zarówno dla gitary basowej 4, jak i 5-strunowej. Przedstawia popularne strojenia, które mogą być wymagane w nowych zespołach.

Problem ze strojem

Czytelnik stoi przed dylematem dotyczącym przestrajania swojej 5-strunowej gitary Mayones B5, z uwagi na różnice w strojeniu między zespołami, w których gra. Zastanawia się, czy przestrajać instrument na każdą próbę, czy też przestroić tylko niektóre struny.

who cares?

Gram od 2010-04-30 Mój sprzęt? LTD B-50, Hughes&Kettner Basskick 515 Graty z grubsza przestawione, jak będe sławny i bogaty, to jakiś lampowy head + lodówa 8×10 oraz Spector Euro 5 strunowy i Jackson CMG 4 strunowy ;]

ray-colder

Mój sprzęt? gitary: Cort GB4 Custom, Cort GB74, Ibanez BTB 205 piec: Line 6

Sławek

W 1991 roku gitarowy start. W 2005 roku kupiłem swój pierwszy bas Cort ActionBass (5 strun). Pograłem trochę i nastąpiły 2 lata letargu. W 2008 kupiłem LTD B50, założyłem swój zespół, a sprzęt ewoluowałfinalnie osiągając postać Flame CS2003.

Tania 5tka Do Nagrywania

Tania 5tka do nagrywania?

Siemaneczko, poradzcie mi proszę nad jakimi basidlami mam się rozgladac. Jestem gitarzysta, potrzebny mi bas, żeby moc nagrywac w domu swoje kawalki wpelnym aranzu. Poszukuje czegoś jak najtaniej (ponizej tysiaka, chyba ze nie strace potem nasprzedazy drozszego). Uzywka, 5 strun, będę stroil zazwyczaj Drop A. Najczesciej metal, djent, 8 strunowe gitary i te sprawki. Najwazniejsze […]

Strojenie 5-strunowej basi

Witam. Kupiłem sobie 4 dni temu 5-strunowy bas. I wystąpił mały problem 😀moja mała córka dobrała się do gitary i pokręciła kołkami… teraz mampytanie. Jak mamy gitarę 5 strunową to zaczynając od góry lecą dźwięki EA D G a 5 struna to C albo H? Druga sprawa to taka czy przy pomocy stroika doskrzypiec da […]

Grubość strun

Witam, Każdy basista wie, jaki wpływ ma na grę grubość struny. Niedawnowymieniałem sobie na nowy komplecik i coś mnie tknęło abym wypróbowałteraz inną grubość. Kupiłem Extra light(.040;060;075;095) Brzmią one owiele inaczej, gdy wcześniej miałem dość grube struny. Co do brzmienia niewiem czy ono jest lepsze, jest po prostu inne, bardziej ciepłe. Ze strunamieksperymentuje dość krótki […]

Regulacja Gryfu

Regulacja gryfu

😕 Właśnie wziąłem się za regulowanie gryfu, gdyż mam bass 5 strunowy i grampod strój D. Ostatnio zaczęły mi struny za bardzo „strzelać” i szczególniestruna H – brzęczeć . Moje pytanie jest następujące: Jak zaczynam odpoczątku ustawiać gryf za pomocą śruby i regulacji wysokości strun namostku, to lepiej jest najpierw dokręcić śrubę i podnosić struny […]

Z 4 Ki 5 Tka

z 4-ki 5-tka?

Być może ktoś ma doświadczenie w tym temacie…czy myślicie że moge sobie spokojnie założyć strunki od 5-tki do mojego hohnera B bass bez obaw to że zrobi się z niego łuk?niestety przyzwita piątka kosztuje a człowiek też chciałby zabrzmieć.pozdrawiam i z góry dzięki za rady.

Strojenie 5’tki w góre

Witam szanownych kolegów. Bez zbędnego wstępu przejdę do sedna sprawy. Mój zespół stroi się do drop B, czyli dla basu 4strunowego który chwilowoposiadam jest to – B F# B E. W najbliższym czasie będę przerzucał się na 5strun i tu pojawia sięproblem. Zakładając że 5strunowce stroi się standardowo B E A DG, czy dobrym pomysłem […]

Ibanez vs Fender vs Warwick

Hello! Mam do wyboru 5 basówek www.guitarcenter.pl/catalog/basy/basy/basy-5-strunowe/fender-american-standard-jazz-bass-v-rw-3ts www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/5-strunowe/ibanez-sr1805-ntf www.guitarcenter.pl/catalog/basy/basy/basy-5-strunowe/ibanez-sr1305-ntf www.guitarcenter.pl/catalog/basy/basy/basy-5-strunowe/ibanez-sr1205-vnf www.thomann.de/pl/warwick_gps_corvette_5a_ash_bk.htm Gram rock/blues/jazz/gospel. Brzmienie jasne, klarowne. Gram na Ampegu i Mamzamiar przy nim zostać albo zmienić na Fender bassman. Te ibanezy to tylkosię chyba drewnem różnią. Artyści do których chcę się upodobnić toNathan East/Pospieszalski.

Brumiące pickupy

Witajcie. Mam pewien problem techniczny i może ktoś z was będzie mógł mi doradzić co zrobić. Mam w bazie układ który umożliwia mi przełączanie humbuckerow w tryb single i niestety w trybie single słychać brum. Słychać go zarówno w trybie aktyw jak i pasyw. Najprawdopodobniej brumia przystawki i tu mam pytanie: czy ktoś z was […]

Precel piątka – czy to dobry pomysł?

Chodzi za mną precel. Od zawsze grałem na układzie JB i było mi z tym dobrze ale nosowe furczenie precision basetli coraz bardziej mnie kusi.Problem w tym, fenderowskie precelki z 5 strunami pojawiają się rzadko i niechętnie, ciężko toto dorwać do obmacania i osłuchania. Ze struny H nieszczególnie chciałbym rezygnować bo mi siedzi w aranżach, […]

Sire V7/V3 – potrzebuję ograć

Chciałbym zapoznać się z ta gitarą 4 czy 5, wszystko jedno. Gdyby znalazł się ktoś z okolic Starachowice, Radom, Kielce, Kalisz, Piotrków Trybunalski,było by cool. Potrzebuję dosłownie 5 minut, żeby brzęknąć kilka razy i po robocie.

Cort C5Z

Co dużo mówić, 5 strunowy Cort, po małym tuningu.

Bas 5-strunowy na chałtury itp – jaki?

Cześć Wszystkim! Chciałbym poradzić się Was jaki kupić bas na chałtury,5-strunowy? Najlepiej interesowałby mnie jakiś jazz-bass ewentualnie cośinnego (najlepiej bas jakiś aktywny). Cenowo budżet skromny na początek bodo 1000 – 1100zł. Pytanie co mogę kupić? Dzięki z góry za każdą radę:)

Bas 6 Strunowy

Bas 6-strunowy

Witam wszystkich 🙂 Przymierzam się do przejścia z basu 5-strunowego na bas 6-strunowy zewzględu na typ muzyki jaki lubię- metal. Do wielu rzeczy piątka mi spokojniewystarcza jednakże chciałbym także po prostu basidło wymienić na lepsze,ponieważ moje jakiejś wyższej klasy to nie jest(aktywny rockbass warwicka zestarej serii). Z tego powodu pytam: co polecacie? Gram już trochę […]

Hollowsemi Hollow 5 Strun Fretless Tanio 8211 Propozycje

hollow/semi-hollow, 5 strun, fretless, tanio – propozycje?

Witam was, chcę kupić bas. Marzy mi się gitara hollow body/semi-hollow, cośjak takamine tb10, tyle, że 5 strun (chociaż nad 4 też się zastanowię).Jako, że nie mam 15 tysięcy, chciałbym zapytać, czy ktoś wie o jakiejśaltetnatywie za małe pieniądze, do 1500 powiedzmy(używana). Generalnieciągnie mnie do fretlessa, ale progowe też rozważę. Pomożecie? 😉

Kroi sie nowa piatka

Zabralem się za nowa piatke , Tutaj foty: www.i209.photobucket.com/albums/bb105/ZenekSpawacz/new21/DSC03240.jpg www.i209.photobucket.com/albums/bb105/ZenekSpawacz/new21/DSC03241.jpg Jeszcze nie wiem jaki osprzet i hardware … Jakies sugestie ?

Bas 4 strunowy ze strunami z 5 strunowego.

Planuję kupić drugie basidło. Początkowo chciałem aktywną 5, ale z czasem przyszło mi na myśl, czy nielepiej kupić sobie 4 strunowego precla (ESP/LTD fb-204) i do mojego aktualnego4 strunowca (ESP/LTD EX-104) włożyć komplet strun z 5tki. Myślicie, że jest to dobre rozwiązanie, czy lepiej dać więcej i kupić 5strunowca? (ESP/LTD B-335)

Kamil Wiśniewski

Cześć! Jestem Ania i też mam 12 lat! Mój sprzęt? Hondo H-83 Mayones TT Forum 4 MusicMan StingRay ’77 MusicMan StingRay ’93 (5tka) ThunderFunk TFB420 SWR Goliath II EBS MultiDrive EBS OctaBass BassBalls Kaczka-Niepedał:) Noname flanger:) BOSS CEB-3 Bass Chorus

Bas 5 strunowy z klarownie brzmiącą struną B

Witam! Mam Music Mana Sting Ray’a 5 i w nim brzmi ona bardzo klarownie i czysto.Dołączyłem do drugiej kapeli i bas chcę stroić na drop A. Szukam basu,gdzie to niskie A będzie klarownie brzmiał, nie mulił (a nie będzie todrugi MM, chociaż chcę bas o podobnym charakterze). Budżet mam do 5000zł.Co polecacie, bo niestety ciężko […]

Gitara basowa 5 strunowa bez progowa

Mam parę pytań co do Gitary basowej 5 strunowa bez progowej: 1. Co sądzicie o takiej gitarze? 2. Czy na bez progowej gitarze komfortowo się też gra slapem? 3. Czy są jakieś specjalne szkoły basowe (nuty) na taką ów gitarę? 4. Czy za około 1500- 2000zł kupie jakąś dobrą basówke?

Ibanez BTB675

Myślę nad zakupem gitarki jak w temacie model 5 strun w granicy cenowej 2400mam tylko pytanko jest tam inny typ mostka,czy ogólna regulacja nie stanowiproblemu jeśli macie jakieś propozycje basoof o podobnych walorachbrzmieniowych za tą cenę to proszę o komentarz ,potem będę zastanawiałsię nad piecykiem, obgrywam wesela od przyszłego roku zawszę to jakaś kasaa i […]

Ahoj !

Gram od miesiąca, mam basówkę 5 strunową, nie potrafię kompletnie nic,dlatego będę tu często zaglądać ;P

struna B, brzmienie

Witam Państwa 🙂 Mam Ibanez gsr 200 4 strunowy, stroje do b , struny od 5tki (najgrubsza 130nieraz kupuje 135), siodełko lekko spiłowane, wysoka struna nie potrzebna.Brzmienie pustej struny b jest mniej dynamiczne niż pozostałych, B jakbyciszej „gada”, można poprawic preampem ale efekt do konca mnie nie zadawala. Naprogach trochę lepiej. Wiem, że to tani […]

Drop A i Drop D a grubość strun.

Witam szanownych forumowiczów:) Posiadam bass 5 strunowy w kapeli gramy w Drop D.Basidło mam nastrojone tak –zaczynając od najgrubszej struny:H D A D G.Jest pomysł żeby spróbowaćpograć w Drop A.Czyli na basie tak(zaczynając od najgrubszej) :A E A D F#.Jaka grubość strun będzie odpowiednia żebym mógł przestroić się z Drop Ddo Drop A i z […]

A się przywitam ;]

bry wieczor. tu dziewczę z okolic torunia, posiadam pieciostrunowego corta gb coś-tam(patrz -> zalacznik). gram na tymze instrumencie nieco ponad lat dwa, nauczamnie pan bartek mielczarek (jeszcze chlopak ma cierpliwosc 😉 obecnie gram zpewnymi panami z czernikowa i okolic – poki co zadowolona. witam serdecznie, jakkolwiek i tak rozstane się z wami na dwa miesiace […]

Ibanez SR305 IPT – na scenę?

Witam, Mam pytanie odnośnie tej gitarki: www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/5-strunowe/ibanez-sr305-ipt Otóż, czy sprzęt ten nadawałby się na scenę? Chodzi mi o małe występy wklubach itp. Oraz czy ta gitara będzie brumieć, szumieć i strzelać podczas gry? Z górywielkie dzięki.

fender jazz bass deluxe czy standard

Witam. zamierzam zmienić bas na 5 strunowy, obecnie gram na 4 strunowym fenderamerican deluxe jazz bass z kontrowersyjnymi przystawkami SCN.Chciałemzmienić również na amerykańskiego fendera jazz bass-a,tylko mam dylemat czyrównież na aktywnego deluxa czy pasywnego standarda.Dużo dobrych opiniiczytałem na temat tego drugiego.I jeszcze jedno podobno fajniej brzmią zjasną podstrunnicą klonową niż ciemną polisandrową.Muzykę jaką gram toklimaty […]

michalnowak

Gram od 1989-09-01 Mój sprzęt? 4 strunowy lutniczy fretless 4 strunowy lutniczy progowiec 4 strunowy akustyk morrison 4 strunowy defil orlik (w trakcie remontu) 5 strunowy ibanez (na sprzedaz) 4 strunowy kontrabas akustyczny, czeska manufaktura ok 1950 (po renowacji podstrunnicy) 5 strunowy lutniczy kontrabas elektryczny (w trakcie)

EMG 40DC + Aguilar OBP-3 zagada ?

Witam Mam 5-strunowy bas z pickup’ami EMG 40DC i myślę czy by nie wlozyc do niego preamp’a Aguilar OBP-3, co o tym myślicie ? czy zagada ? czy ktoś może ma podobne zestawienie ? pozdrawiam

Gitara 5 strunowa czy 6 strunowa

Witam grałem 3 lata na gitarze elektrycznej od pół roku gram na basie 4strunowym. Myśle o zakupie basa 5 strunowego lub 6 strunowego. Jakie mipolecacie ? jakie są atuty tych dwóch basówek? A jakie wady? Czy kupie je do1100- 1200zł. ( bo tyle mam)??

Jaki piec basowy do mojego wiosła.

Witam. Posiadam bas Washburn xb125, jak naywa wskazuje jest to bas 5 strunowy.Chcę kupić do niego jakiś piec, ale jestem mało zorientowany i proszę Waso pomoc. Piec głownie ma słuzyc na próby i może małe koncerty. Dysponujękwota 500zł. Da się coś konkretnego kupić za tę kwotę? Pozdrawiam!

Spector Rebop vs. Mayones Be

Witam, zabieram się do wymiany basu na piątkę z wyższej półki i wpadły mi w okote dwie gitary. Co sądzicie o nich, która lepsza? Zależy mi na dośćuniwersalnym brzmieniu od bluesa dolekkiego metalu.

Lakaland 55-01 czy mayones be5 gothic

Szukam Gitary do grania dość mocnej muzyki myślę o zakupie 5 strunowegobasu do 3500 tyś. znalazłem wymienione w temacie gitary mayonesa na allego alakaland został mi polecony. chciałbym mieć gitarę nastawioną brzmienowopod drive, a konkretniej sansamp. Help? allegro.pl/guitar-heaven-lakland-skyline-55-01-i1606522668.html <—Lakaland allegro.pl/mayones-be5-gothic-emg-i1561491138.html <— Mayones Przyjmę też inne propozycje w tej półce cenowej. Z góry dzięki.

Pasywne wiosło, 5 strun, wyższa półka – jakie znacie?

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że nie będzie zbyt okropny😉 Poszukuję właśnie 5-strunowego, pasywnego wiosła, które będzie dobrzegadać w agresywnej muzyce i będzie przynajmniej tak ładny jak Ibanez SDGR(sportowa sylwetka, smukła główka) ;). Cena na razie jako taka nie gra roli,chciałbym się ogólnie dowiedzieć w jakim kierunku się rozglądać, bo […]

Squier Precision Bass Standard

Witam. Dostalem oferte od znajomego, mianowicie Squier Precision Bass Standard( 5 strun ) z 2000r za 800zł 😀 i teraz mam dylemat czy brac czy nie, poniewaznie wiem jak spisuje się ten bas. Co o tym myślicie??

5 strun za ok 2000pln [+- 300pln]

Witam, poszukuję basu mającego 5 lub 6 strun, w podanej w tytule cenie.Obecnie jestem posiadaczem Ibaneza BTB200, pomyślałem że czas na przesiadkęna coś fajniejszego 😉 Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

5-strunowy bas do 2000 zł

Witam, chciałbym sobie sprawić basię do 2000zł ale mam dość wysokiewymagania – 1. gitara 5-cio strunowa z dość wąskim gryfem ( małe dłonie ) 2. miejsca między przystawkami tyle, aby swobodnie można było machać trzemapalcami ( chyba że struny będą nad nimi wysoko wisiały) 3. głównie do grania metalu Macie może jakieś propozycje ? Z […]

Struny do piątki, o półton w dół

Witam, czytałem dużo na forach o strunach jakie są polecane, ludzi dużonarzekali na Warwicki Red Label, a black? W kapeli stroimy się o jeden półton w dół, gramy od rocka po metal. Co sądzicie o strunach tych: www.maczosbass.pl/prod,102,Black_Label_.025%22_.045%22_.065%22_.085%22_.105%22.htm Zamiast najgrubszej 135″ , wybrałem pakiet z 25″ , może będzie ciekawiej (bo dużo najgrubszej nie używam […]

Mega wygodna V-tka ? Propozycje.

Witam brać basówą (i nie tylko). Szukam mega wygodnego basu pięciostrunowego. Dobrze by był lekki, przyzwoicie gadał, raczej pasywny. (raczej jak jazzbassniż jak warwick!) Gryf typu jazzbass V odpada, raczej coś wmiarę wąskiego i nie wymagającegomocnego nacisku, tak by bas był raczej szybki, dobrze reagujący na legato,tapping itd. Najwyższa półka odpada. Powiedzmy tak 4-5kzł max […]

czemu tak cicho?

witam, niedawno kupiłem fabrycznie nową aktywną „piątkę”, po podłączeniujej do pieca okazało się, że gra nieporównywalnie ciszej niż powinna,sprawdzałem na różnych piecach i ciągle jest ten sam problem, o dziwo niecolepiej i donośniej gitara brzmi na wejściu pasywnym … bateria jest nowa … proszę o poradę pozdrawiam

Cort GB35A vs. MEG 5str

mowa o 5 strunówkach. ogywal ktoś? ma ktoś jakieś doswiadczenie z nimi? który lepszy? nowy corcik:allegro.pl/item542306327_cort_gb35a_szerokie_mozliwosci_brzmieniowe_mbs.html używany meg:

Warwick corvette

Witka. mam pytanie. są 2 basy www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/5-strunowe/warwick-corvette-std-ash-5-colour-active-pickup www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/5-strunowe/warwick-corvette-std-ash-5-colour-active Jeden ma aktywna elektronikę i pasywne pickupy a 2 i to i to aktywne. na ilebędzie się różnic jakość dźwięku porównując 2 basy i który jestraczej lepszy. Pozdrawiam Mayones

Curt Mangan – co to za struny?

allegro.pl/item494840231_curt_mangan_100_usa_5_strun_do_gitary_basowej.html www.photos04.allegro.pl/photos/oryginal/494/84/02/494840231 Co to za Cort? Pierwszy raz na oczy widzę.

Spector ReBop 5 strun- co o nim sądzicie???

Tak jak w temacie. Co sądzicie o basoooofce Spector ReBop 5 z czech. Czy jestto profesjonalne wiosło?? czy daje radę na standardowych pickupach?? Jak masię brzmienie do ceny, bo wygląd jest jak dla mnie świetny. Czy jest godnypolecenia czy lepiej zamawiać sobie u PAS guitars basoofke. Ewentualniepproszę o podanie innych spectorów w podobnej cenie do […]

Ibanez SR405QM 5 strun

Witam. Mam zamiar zamienic moja pierwsza gitarę (Cruiser nawet nie wiem jaki)na coś lepszego. Co sadzicie o tej gitarce?? www.samash.com/catalog/showitem.asp?ItemPos=4&TempID=5&DepartmentID=2&STRID=92833&CategorySubID=181&CategoryID=181&BrandID=0&CategorySubPriceRangeID=7&pagesize=10&SortMethod=3&Method=3&PriceRangeID=0&SearchPhrase=&Contains=&Search_Type=Department&GroupCode=&categorysubsearch=true jeżeli znacie coś lepszego w bardzo podobnej cenie to piszcie

zmiana humbuckera

Witam. Posiadam kopię Musicmana-5 strunową z aktywną elektroniką.Mam zamiarwymienić humba-który jest no-name-na Seymoura Duncana SMB 5D-na ceramicznymmagnesie.I teraz moje pytanie-czy SMB5D jest aktywny,czy można go podpiąć doelektroniki którą mam (4 potencjometry)plus bateria,oraz czy zagra bezdedykowanego preampu STC-3M4-? Z góry dzięki.

głośnik do TNT 160

Jaki głośnik (15” 4ohm) wstawić do Peaveya TNT160, tak by czysto (dół)obsłużył piątkę- poradźcie

5 strunowy Thunderbird

Dzień dobry, z tej strony Kadet 🙂 Otóż sytuacja jest taka : szykuje się na zmiane wiosła i muszę przyznaćże mam słabość do 5 strunowych basów i Thunderbirda IV i pytanie jestnastępujące … CZY JEST MOŻLIWE ŻEBYM ZOBACZYŁ NA MOIM STOJAKU THUNDERBIRDA IV Z 5 STRUNAMI?? 😀 Czy w ogóle istnieje taki model ( choć […]

Taby z 5 strun na 4 struny

mam problem.. czy da się jakoś przelozyc taby z 5 strun (jeśli nie sa uzywanewszystkie of course) na 4 struny ? niektore kawalki widzialem przelozone.. KoRnna przyklad, albo Limp Bizkit. Jest dużo przelozonych z 5 strun na 4 struny winternecie.. mam pytanie – jakim programem da się to zrobić ? czy guitar projest w stanie […]

Problem ze strojeniem gitary bassowej 5 strunowej

Witam serdecznie Niedawno zakupił bass 5 strunowy, wcześniej pykałem na 4 strunach. Stroiłemobie gitary za pomocą stroika elektrycznego niestety 5 strunowej nie umiemnastroić, próbowałem praktycznie wszystkich trybów na stroiku. Aktualniemam jakieś „Key C” wiem że śą jeszcze A,E,F,D,B,G. Proszę o pomoc

Szerokość gryfu

Jak szerokość gryfu wpływa na wygodę gry? Ja mam dosyć wąski gryf (jak na piątke) i jak biorę do ręki coś szerszego, to mi się gra niewygodnie, mimo, że mam duże łapy. Jestem jednak pewny, że jakbym się przyzwyczaił do szerokiego gryfu to by mi się źle grało na wąskim. Jestem na kupnie nowego basu […]

Szybki strzał

Szybkie pytanko- Jest Thunderbird 5 strunowy? bo znaleźć takowego w sieci niemogłem

Spector Rebop 5 Strunowy 8211 Wasze Opinie

Spector rebop 5 strunowy – wasze opinie

Witam wszystkich, chciałbym kupić gitarę basowa spector rebop dlx fm, prosilbymposiadaczy spectoera o opinie na temat tego basu, czy faktycznie ma onwieczysta gwarancje i nie psuje się tak jak zapewniaja producenci, bo od rokuwojuje ze swoim GMR’em, , który pomimo tego ze był customowy, jest wadliwy(problem z regulacja odchylenia gryfu i wypadajacy 13 prog):( Z […]

Olp Mm Co O Nim Sadzicie

OLP MM co o nim sądzicie????

Witam. Mam okazje kupić OLP Music Man 3 Ernie Ball 5 strunową za kwote 900zł pluspokrowiec, pasek, kabel. Właśnie zastanawiam się co do niej…gitara jestpasywna, za bardzo nie jestem przekonany do gitar pasywnych…ale kto wie możeta jest inna. Jak wiadomo Music Many cieszą się dobrą sławą ale jak sprawama się do OLP??? Co o niej […]

5-strunowy BASS do 2200zł

Narazie gram na 4 stunowym cort’ie. Jednak jakiś czas temu dorwałem 5strunowy bass i planuje teraz takowy zakupić…Jak skończe zbierać kasebędę miał jakieś 2200zł. Odnośnie tego co lubię grać to głownie kawałkirock’owe, czasami coś mocniejszego(z akcentem na czasami), ale lubię teżklangować…w ogóle kawalki RHCP gram często (piórka praktycznie nieużywam). Z góry dzięki za odp.

Flatwoundy do piatki !

Gdzie mogę kupić struny flatwound do piatki ? Czy w ogole takie robia, bowszystkie jakie dotad widzialem byly do czworki…

Jaka jest różnia w stosowanych układach przystawek w basach na 4 lub 5 strun?

Zauważyłem pewną tendencję. Planuję zakup basu. Grałem przez 6 lat nagitarze elektrycznej, lecz teraz załapałem bakcyla na bas. Próbowałem z5-cio strunowym, ale mi nie leży, wolę 4. Niestety okazuje się, żezazwyczaj czterostrunowe basy przewidują układ inny niż dwa single (chybatak się nazywają- chodzi o układ jak w Jazz Basie). Jedynym producentem jakirobi mój basowy ideał […]

Odległosc miedzy strunami – 5str bass

Witam, zdecydowalem się na Spectora legenda 5str ale mam problem. Gram naSkyWay 5str i strasznie się do niego przyzwyczailem a miałem okazje pograc na 4str spectorze i odleglosc miedzy strunami jest po prostu za duza i nie wygodniegrac :/ no i obawiam się czy w 5strunowym tez jest taki duzy odstep pomiedzystrunami?? Jeśli ma ktoś […]

Esp Ltd B255 5 Strunowy Bass

ESP LTD B255 5-strunowy bass

Witam, mam parę pytan dotyczacych gitary ESP LTD B255 (5-Str) Co myślicie o tymbasie poniewaz jest mi potrzeby bass do „mocnego” grania (sky-way się jużposypal ;d) i w ogóle jestem ciekawy czy jest wygodny itp a ogolnie to kurczepiszcie wszysko co wiecie na jej temat bo nic nie mogę o niej znalesc. Bylbymwzieczny żeby Ktos […]

5 Strun

5-strun

Zaraz mnie pewnie wyklniecie bo takich tematów było już w c*ujprawdopodobnie, ale nie mogę ich znaleźć. Jeśli tak to wywalcie ten temat;] Więc… zamierzam przerzucić się na 5-strun. Możecie coś mi powiedzieć ostrojeniu w takim wypadku (chyba dochodzi grubsza struna pod B, no alewłaśnie nie wiem), o strojeniu wtedy całej kapeli i czy jakimiś odmiennymizgoła […]

Basy 5 Strunowe

Basy 5 strunowe

Na ile rozstaw strun w piątkach utrudnia ( czy może ułatwia ) grę palcami?Czy gra kciukiem na takich basach jest dużo trudniejsza czy to wszystko tylkokwestia przyzwyczajenia? ( Mówię o rozstawie przy którym szerokość gryfupiątki nie różni się znacznie od klasycznej czwórki) Czy basy piątki zrozstawem jak w klasycznych czwórkach są droższe i czy warto […]

Jaki Bas Do Takiej Muzy

jaki bas do takiej muzy?

Witam wszystkich basmanów. Mam pytanie:przymierzam się do kupna basa 5-strunowego(myślę o Washburniexb125 lub Cort Action BassV-to ten przedział cenowy:),czy ktoś z Was gra oton niżej(cięki rock,doom) na 5strunowym(czy te najniższe dźwięki możnaw ogóle wychwycić(na średniej jakości Marschallu) i czy można trochępoklangować na opuszczonych przeciez(i chyba bardzo grubych) strunach? Któraz tych gitar jest lepsza i ewentualnie […]