VIG Cobra Satin Natural
Recenzja basu VIG Cobra Satin Natural, który służy mi od 2 lat. Skupiam się na jego wygodzie, estetycznym wyglądzie oraz unikalnym brzmieniu, które osiągnąłem dzięki wymianie jednej z przystawek na EMG-35DC.
Witajcie w zakątku poświęconym jednemu z najbardziej podstawowych, ale równie fascynujących instrumentów w świecie muzyki – basowi 4-strunowemu. W sekcji ’4-strunowa’ na stronie Basoofka_NET zgromadziliśmy wiedzę, którą każdy basista, bez względu na poziom zaawansowania, znajdzie dla siebie cenne. Od recenzji sprzętu, poprzez historie wybitnych basistów, aż po porady techniczne – wszystko to w jednym miejscu.Poznajcie sprzęt basowy w różnym przedziale cenowym, od Traben Array Attack, przez legendarny Fender Rumble, aż po ekskluzywną Vig Cobra Satin Natural. Dowiedzcie się, jakie cechy wyróżniają basy 4-strunowe, z czym wiąże się ich konfiguracja, jakimi technikami można na nich grać i jak eksploatować ich potencjał w różnych gatunkach muzycznych.Sekcja '4-strunowa’ stanowi unikatowe kompendium wiedzy, pełne inspiracji na każdy dzień. Zapraszamy do odkrywania artykułów, w których bas ma głos główny – a basisty czeka niekończąca się podróż po świecie niskich tonów. Sekcja '4-strunowa’ na stronie Basoofka_NET to kompleksowe źródło informacji, opinii i porad dotyczących instrumentów i sprzętu basowego. Zawiera liczne artykuły, recenzje i porady dla pasjonatów basu.
Recenzja basu VIG Cobra Satin Natural, który służy mi od 2 lat. Skupiam się na jego wygodzie, estetycznym wyglądzie oraz unikalnym brzmieniu, które osiągnąłem dzięki wymianie jednej z przystawek na EMG-35DC.
Czytelnik zastanawia się, jak podłączyć bas aktywny do wzmacniacza bez dedykowanego wejścia. Pyta o możliwość użycia wejścia pasywnego, guzika -15dB i regulacji sygnału potencjometrem GAIN.
Wymiana gitary 4-strunowej na 5-strunową przyniosła nieoczekiwane problemy z nastrojeniem. Autor szuka sposobu na dostrojenie gitary do C G C F A#.
Stojąc przed wyborem pierwszej gitary basowej z ograniczonym budżetem 800 zł, warto zastanowić się, czy wybrać model 4-strunowy czy 5-strunowy, a także jakie marki rozważyć, biorąc pod uwagę potrzeby muzyka aspirującego do grania hardrocka lub thrash metalu.
Podjęcie decyzji o nauce gry na gitarze basowej może być wyzwaniem dla początkujących, szczególnie gdy chodzi o wybór pierwszego instrumentu. Poruszamy tematykę wyboru między 4- a 5-strunową basówką oraz sugerujemy modele odpowiednie dla nowicjuszy.
Gitara Basowa Langowski Custom Guitars, model Pectra, jest unikatowym instrumentem lutniczym o korpusie z mahoniu, klonowym gryfie i palisandrowej podstrunnicy. Wyposażona jest w klucze olejowe i pickupy typu P-bass oraz J-bass, wyróżniając się nie tylko jakością wykonania, ale i wyjątkowym brzmieniem.
Artykuł zawiera szczegółowy przewodnik po gamach i akordach na basie, dostarczając dokładnych zapisów nutowych dla różnych tonacji.
W artykule opisano problem z niedziałającym przetwornikiem split w gitara Cort Action Bass 4 strunowa w pasywie. Autor zauważył, że tylko single coil działa poprawnie, podczas gdy split coil nie generuje dźwięku, pomimo iż jest ledwo słyszalny przy maksymalnym rozkręceniu potencjometru.
Tapchan przedstawia swoją imponującą kolekcję sprzętu dla basistów zebraną od 2001 roku. Czytaj dalej, aby odkryć niezwykłe modele zarówno znanych, jak i bardziej niszowych marek.
Artykuł zawiera szczegółową rozpiskę dźwięków na gryfie dla różnych niestandardowych strojeń, zarówno dla gitary basowej 4, jak i 5-strunowej. Przedstawia popularne strojenia, które mogą być wymagane w nowych zespołach.
Posiadam gitarę basową marki SkyWay, model tb6060 od 3 lat. Jest to aktywna, 4-strunowa gitara, która niestety nie jest już produkowana.
Omówienie gitary 4-strunowej od polskiej firmy Wan, która ma zostać wkrótce reaktywowana. Posiada ona wysokiej klasy struny American Flyers Medium, estetyczny wygląd oraz dobre parametry do nauki i mniejszych występów.
Rebellious Refrigerator… dwie gitary jeden bas i perkusja. Czwórka zapaleńców. Póki co full instrumental (wokalista byćmoże już niebawem). A to nasze demko: www.myspace.com/rebelliousrefrigerator Idealne nie jest ale jak na domowe warunki to nie narzekamy 😀 . Enjoy! www.rebref.go.pl [email protected] ps. Demko zaleca się ściągnąć na dysk i odsłuchiwać np. na winampie anie streamować ze strony. […]
Witam. Jestem posiadaczem gitary Traben Array Attack, wersja 4 strunowa. Gitarabrzmi bardzo dobrze, ale dla mnie to nie wystarczająco. Jeśli chodzi owymianę bebechów w gitarach, nie wiem totalnie nic…Dlatego właśniesięgam rady tutaj. Mianowicie chciałbym, aby mój bas brzmiał tak : https://www.youtube.com/watch?v=tqyQmQdO2T8 Typek dał adnotację, że używa pickupów EMG 35DC. Czy jeśli wymienięprzetwornik na podany przez […]
Jeśli ktoś oglądał Allo Allo to wie o co kamą. Wpis testujący nowe funkcje basoofki – tym razem linkowanie filmików z Youtube.
Ex KETHA bass player \m/Gram od 1995-10-01 Mój sprzęt? Wcześniej HOHNER B-Bass Professional czwórka a później dwie piąteczki: IBANEZ BTB775PB CN, teraz MusicMan StingRay5 + BEHRINGER BX4500H + Bassline 500W 4Ohm + BOSS ODB-3,BOSS ME20-B, Elektroakustyk Coolins czwórka, ampeg svt6pro, swr goliath III
Mój sprzęt? Traben Array Attack 4 strunowa kolor Black Burl Fender Rumble 75W W planie wymiana pickapów na EMG 35DC
Siema Basoofkowicze! Zapraszam do obczajenia mojego nowego bandu – Green Street!Nagraliśmy niedawno EPkę na której udzielam się basowo i robię (niesłyszalne:))) backing vocale.Nagrywane na setkę z dogrywką wokalu u nas na salce. EP-ka FB:https://www.facebook.com/greenstreetbandofficial/
Witam, Jaki model mayones? zakupiłem gitarę basową Mayones, niestety sprzedający nie wie, co to za model. Bardzo proszę o pomoc. Nie znam się na basach kompletnie. Szukałem też odpowiedniego działu na forum ale wordpress kompletnie jest dla mnie nieczytelny dlatego bardzo przepraszam, jeżeli zaśmiecam. Sprawdziłem wątki „co to za bas” ale nie znalazłem odpowiedzi. Pozdrawiam, […]
Czy warto kupić?Potrzebuję basu w miarę "uniewersalnego" ale głównie do rocka i cięższych brzmień. Jeżeli ktoś posiada lub ogrywał może podzielić się wrażeniami, jestem otwarty też na inne propozycje w podobnej a nawet trochę niższej cenie .
Cześć,przymierzam się do zakupu basu i wstępnie wybrałemCort B4 Plus lubYamaha TRBX 504. Na bas chce przeznaczyć 1500-2000zł. Grany głównie będzie rock/blues w trochę cięższym wydaniu, bostrojenie od D/dropC. Czy ktoś już miał do czynienia z tymi basami? A może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?
Witajcie! Mam problem z ustawieniem menzury w Corcie GB34A. Gram w domu, sam dla siebie, więc korzystam ze stroika w telefonie (GuitarTuna). Nie ma problemu z nastrojeniem strun "na pusto", ale przy próbie ustawienia menzury okazuje się, że na dwunastym progu stroik uparcie pokazuje komunikat "too low", niezależnie od pozycji siodełka. Jedynie w przypadku struny […]
Witam serdecznie. Podpowiedzcie mi, jak zabezpieczyćpodpisaną na korpusie gitarę basową autografem przy użyciu markera?
Witajcie!Bardzo powoli zaczynam się przymierzać do zmiany gitary. Bez fajerwerków (gram w domu, dla siebie), raczej do 1500zł maks. Z racji tego, że natura nie obdarzyła mnie jakimiś szczególnie wielkimi łapami, to szukam czegoś o wąskim, smukłym gryfie. Do tej pory zdołałem się zorientować, że w tym przedziale cenowym, bezkonkurencyjne są Ibanezy z serii SR, […]
Witam wszystkich, otóż mam zamiar złożyć własnego builda, do którego potrzebnyby mi był gryf.Szukałem po internatach ale nie znalazłem, stąd moje pytanie: Czy w Polsce można gdzieś kupić gryf basowy bez overlaya w przystępnej cenie do 500zł? Bez tych zaznaczeńna progach 3,5,(…) itp?Chciałbym zrobić własną grafikę, dlatego bardzo by mi był potrzebny właśnie taki, a […]
Witam. 🙂 Na wstępie zaznaczam – widziałem, że są posty, pod które mogę się podpiąć, ale po przebudowie strony moje konto płata figle i nie mogę po prostu wpisać się pod istniejącym tematem. Dlatego piszę osobny. Posiadam Fernandes Jazz Bass 80' i zamierzam ustawić go pod drop C. Czy te struny: Waszym zdaniem będą wystarczające, […]
Witam. Od jakiegoś czasu poszukuję Jazz Bass’a (albo czegoś z 2 singlami), używanego do 2000 zł. Ostatnio w oko wpadła mi ta Yamaha oraz Tokai (btw czy ktoś potrafiłby go zidentyfikować?). Czy jakiś basoofkowicz miał którąś z nich w ręcach i może co nieco opowiedzieć o opłacalności? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Chciałbym zapoznać się z ta gitarą 4 czy 5, wszystko jedno. Gdyby znalazł się ktoś z okolic Starachowice, Radom, Kielce, Kalisz, Piotrków Trybunalski,było by cool. Potrzebuję dosłownie 5 minut, żeby brzęknąć kilka razy i po robocie.
Sprawa wygląda tak: mam zamiar poszerzenia mojego arsenału basowego (czyliVintage VJ74+wzmacniacz ;)) o nowe basidło. Mocno rozważałem jakiegoś StingRaya(chyba też spod skrzydeł marki Vintage, bo z tego co słyszałem to mapickupa nieco przesuniętego bliżej gryfu, a dla mnie zawsze brzmienieoryginalnych Music Manów było zbyt nosowe). Vintage jest zacnym wiosłem,dobrze i wygodnie mi się na nim […]
Witam. Moja gita (Ibanez Soundgear, czwórka) miała wypadek i w efekcie uwalonyzostał jeden klucz. I tu pytanie do Was: Gdzie mogę dostać taki, aby gowymienić?… Znalazłem tylko na eBay, ale w większości przesyłka byłądroższa od klucza… 🙁 — Pozdrawiam
Ogram w okolicy Kielc następujące wiosła: MusicMan StingRay wersja 5 albo 4-strunowa Mayonesy wszelakie do 4000zł Spectory wszelakie do 5000zł jeśli się takowy znajdzie Fendery 3000 – 4000zł poza Jazz Vintage jakoweś Ogólnie szukam używanej rockowej/metalowej basówki, zastanawiam się nadkupnem 5-strunowej, średnio wymagającej technicznie, najlepiej zhambuckerami. Proszę o porady nt. marek, 5-strunowców i sensu sprowadzania […]
Siema, znowu zmieniam basoofke. Tym razem chcę czwórkę i tak przypadkiemnatrafiłem na allegro.pl/mayones-be-4-exotic-mec-schaller-pokrowiec-i1241680521.html i spodobał mi się od pierwszego spojżenia. Niestety nie mam jak go ograć.Przeczytałem wszystkie tematy odnoście Be4 i Be5 ale to wciąż mało dlamnie. znalazłem film na YT z mayo ale nowszym bo ma ogonek w korpusie i cały mostnie dzielony. https://www.youtube.com/user/Kyhr78#p/u/6/HDAgzE5t5VA […]
Czy ktoś wie jak Waters gra Comfortably Numb? Bo zawsze go widzę z czwórkąa tam się wg mnie pojawia niskie H. Ja gram oktawę wyżej bo też mam 4struny. pozdr!
WItam zamierzam zakupić gitarę 4 strunową cena do 1000zł. Ma ona służyćdo gry na weselach, więc brzmieniowo do biesiady, disco, pop itd. W sklepie zbyt dużego wyboru nie miałem, więc chciałbym się Was poradzić.Co polecicie dla tego rodzaju muzyki?