Podoba mi się ta gitara https://www.youtube.com/watch?v=KbWBeSSuBqU . Jaki jest cel takiego kształtu korpusu ? Chodzi mi o tą wyciągniętą część nad gryfem.
Z lutniczego punktu widzenia – następuje większy kontakt gryfu z body w części, która najbardziej odpowiada za przenoszenie rezonansu w dole. To jest tzw singe-cut. Lepiej gada struna B i ponoć poprawia się naturalny 'bottom end” instrumentu.
threads/single-cut-advantages.200331/
Konsensus brzmi: większy sustain 😀
Musi to dawać strasznie mięsiste brzmienie i masywny sustain tak jak napisał Kapral. Kawał kozackiego basu.
I nie jest w sumie drogi ten bas. Tylko zmieniłbym podstrunnicę, mimo że ma jakiś tam swój urok.
Brak 4-strunowej wersji sprawia, ze dla mnie ten przepiękny bass nie istnieje :(.
To w sumie może świadczyć o tym że to extra drewno ma mocno dowalić strunę B m- ma to sens.
Wczoraj jeszcze był na stronie Ibaneza, dzisiaj znikł. String spacing 19mm w czwórce, 18mm w piątce.
LOL jest 4-ka.
Zajebisty bass. Ale to musi klepać na jakiś Darkglassie i pod kostką.
Z lutniczego punktu widzenia – następuje większy kontakt gryfu z body w części, która najbardziej odpowiada za przenoszenie rezonansu w dole. To jest tzw singe-cut. Lepiej gada struna B i ponoć poprawia się naturalny 'bottom end” instrumentu.
threads/single-cut-advantages.200331/
Konsensus brzmi: większy sustain 😀
Musi to dawać strasznie mięsiste brzmienie i masywny sustain tak jak napisał Kapral. Kawał kozackiego basu.
I nie jest w sumie drogi ten bas.
Tylko zmieniłbym podstrunnicę, mimo że ma jakiś tam swój urok.
Brak 4-strunowej wersji sprawia, ze dla mnie ten przepiękny bass nie istnieje :(.
To w sumie może świadczyć o tym że to extra drewno ma mocno dowalić strunę B m- ma to sens.
Wczoraj jeszcze był na stronie Ibaneza, dzisiaj znikł.
String spacing 19mm w czwórce, 18mm w piątce.
LOL jest 4-ka.
Zajebisty bass. Ale to musi klepać na jakiś Darkglassie i pod kostką.