HB_40B_2001 vs HB_40B_2017 [kombo bas] – który lepszy?

HB_40B_2001-vs-HB_40B_2017-kombo-bas-8211-ktory-lepszyWitam,

Zwracam się z prośbą o pomoc w zrozumieniu różnic między dwoma basowymi mini-piecami od Chińczyków:
[url=pl/harley_benton_hb40b.htm]HB40B_2001″ >KLIK
[url=pl/harley_benton_hb_40b.htm]HB40B_2017″ >KLIK

Sklepowa porównywarka wskazuje różnice w pozycjach: Equalizer / Compressor / DI Output / Speak Connector / CD-MP3 Input.
Oglądając zdjęcia można zauważyć, że starszy model z 2001 r ma dwa gniazda Input, a nowy z 2017 tylko jedno.
Cena jest taka sama – niecałe 100 EUR.

Gitara posłuży do nauki gry w warunkach domowych. Zaczynam od podstaw i nie bardzo rozumiem, czym w praktyce różnią się oba piece. Co tracę, a co zyskuje wybierając jeden z nich? Stąd gorąca prośba o podpowiedź z Waszej strony.

Pozdrawiam!

Jeśli to istotne – gitara Harley Benton B-450 Black Progressive Serie: [url=pl/harley_benton_b_450_black_progressive_serie.htm]HB_B-450″ >KLIK

Który z tych basowych mini pieców od Chińczyków jest lepszy, HB_40B_2001 czy HB_40B_2017?
Jakie są różnice między HB_40B_2001 a HB_40B_2017?
Który z tych modeli basowych mini pieców ma lepsze funkcje, HB_40B_2001 czy HB_40B_2017?
Jakie są główne różnice między HB_40B_2001 a HB_40B_2017 w zakresie equalizera, kompresora, wyjścia DI, wejścia CD MP3 itp.?
Co tracę, a co zyskuję, wybierając HB_40B_2001 lub HB_40B_2017?
Jestem początkującym basistą i potrzebuję porady, który z tych basowych mini pieców jest dla mnie lepszy – HB_40B_2001 czy HB_40B_2017?
Który z tych mini pieców basowych jest bardziej wartościowy – HB_40B_2001 czy HB_40B_2017?
Jaki model HB_40B jest lepszy dla początkującego basisty – HB_40B_2001 czy HB_40B_2017?
Jakie są moje wskazówki, jeśli chcę wybrać między HB_40B_2001 i HB_40B_2017 jako początkujący basista?
Który z tych basowych mini pieców byłby lepszy dla mnie, HB_40B_2001 czy HB_40B_2017, mając na myśli moją gitarę Harley Benton B 450 Black Progressive Serie?

9 komentarzy

1. OMSON

Model z 2001 posiada dwa wejścia na instrumenty z możliwością dostosowania głośności (niezależnie master volume dla każdego podpiętego). Poza tym posiada wyjście na dodatkowa kolumnę na panelu przednim, oraz wyjście liniowe TS 1/4″ i wyjście słuchawkowe TRS 1/4″. Sekcja EQ posiada podwójny środek nastrojony „na sztywno”.

Model z 2017 posiada jedno wejście, gain (czyli juz lepiej dostosujesz sobie czułość wejścia) i volume oraz wbudowany kompresor (on/off). Sekcja EQ ma pół-parametryczny środek (sam wybierasz częstotliwość). Ma już standardowe wyjście DI XLR, oraz wyjscie słuchawkowe TRS 1/8″ i wejscie AUX 1/8″ (możesz podpinać odtwarzacz mp3 bez potrzeby przelotek z małego jacka na duzy).

Moim zdaniem opcje nowszego modelu lepiej sprawdzą Ci się do Twoich celów. Będziesz mógł ćwiczyć z podkładem na słuchawkach lub z głośnika i to bez konieczności stosowania przelotek duży jack/mały jack, lepiej dobierzesz sobie barwę do swoich potrzeb i w razie czego masz konkretne wyjście DI (możesz się wpinać w interfejs audio lub mikser kablem mikrofonowym, jakbyś chciał coś nagrywać przez piec w DAW-a). Zawsze tez masz jakiś tam kompresor na pokładzie, w razie nauki klangu.

Co do basu (jeśli jesteś przed zakupem) – dużo lepiej brzmi model PJ-4 HTR Deluxe:

A najlepiej poczekaj na ten model:

2. DerErsatz

Z dwóch powyższych to lepiej wypada nowszy model. Będzie bardziej praktyczny w domowych warunkach.

3. szachor

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi:)

Co do gitary, zamówię razem z piecem więc, mogę jeszcze zmienić zdanie. Wybrałem tan model bo myślałem, że gitara aktywna jest lepsza.. Praktycznie nie mam możliwości tego porówać. Potrzebuję prostego intrumentu w celu samodoskonalenia.

Gitara którą polecasz [OMSON], na próbkach sklepowych brzmi dużo lepiej. Zakładam jednak wymianę strun i regulację, więc brzmienia sam poszukam.

Jeśli gitara będzie pasywna, to raczej JB: [url=]HB_JB-75MN[/url]\
    Dla mnie każdy milimetr na gryfie ma znaczenie.

Będę wdzięczny za komentarz.

Pozdrawiam!

4. romex

Miałem 6-kę HB Black Progressive, brzmiała zaskakująco dobrze. Miałem też HB J, jakąś najniższą wersję, brzmiała również bardzo przyzwoicie. „Wyższe” modele J lub PJ powinny być spoko. BP daje 24 progi, dwa humbuckery i prosty preamp. Brzmienie odmienne od J czy PJ. Nie będę nic polecał, bo to wiele zależy od indywidualnych upodobań, oczekiwań brzmieniowych w kontekście ulubionej muzy. Ale każdy z tych wyborów (BP, J, PJ) by HB w tej klasie cenowej będzie spoko uwzględniając to co napisałeś na górze.

Co masz na myśli z milimetrami na gryfie? No i BTW: wymiana strun i regulacja w przypadku HB będzie oczywiście pożądana, ale diametralnie brzmienia nie zmieni — z dobrymi strunami i właściwie ustawionymi pikapami HB lepiej zabrzmi (u mnie tak było) niż na strunach OEM i ustawieniu prosto z kartonu. Ale specyfiki brzmienia nie zmienisz — J zabrzmi jak J, itd.

Pozdroofka
    RomekS

5. szachor

[quote=romex]
    Co masz na myśli z milimetrami na gryfie? [/quote]
    Miałem połamane kości śródręcza, których chirurg nie złożył. Zrosły się nieprawidłowo. Węższy gryf byłby chyba wygodniejszy.
    Co do specyfiki – na początek chyba nie upierałbym się przy żadnej. Muszę od czegoś zacząć, żeby wyrobić sobie zdanie. Jeśli się wciągnę, nie widzę problemu żeby kupić drugą gitarę za jakiś czas.

Pozdrawiam!

6. OMSON

[quote=szachor]

Gitara którą polecasz [OMSON], na próbkach sklepowych brzmi dużo lepiej. Zakładam jednak wymianę strun i regulację, więc brzmienia sam poszukam.
    [/quote]

Nie tylko na próbkach sklepowych brzmi lepiej. Ja miałem możliwość ogrywania A/B w sali obydwu takich piątek (Progressive i PJ-HTR Deluxe), które już były wyregulowane i po zmianie strun.

7. szachor

OMSON – czy testowałeś również [url=]PJ-74 OW Vintage [/url]

Gitara jest już do kupienia, ale to bardzo świeży model [sierpień 2017]. Brakuje opinii na jej temat. Dlaczego uważasz, że byłaby lepsza od PJ-4 HTR Deluxe?

Pozdrawiam!

8. OMSON

Napisałem Ci, żebyś poczekał na ten model ze względu interesujące, mocne przystawki Roswell na AlNiCo5 (w HTR Deluxe siedzą ceramiczne 'no name’) i mostek Wilkinsona z mosiężnymi siodełkami. Przy okazji kosztuje trochę więcej od HTR Deluxe, co powinno przełożyć się na nieco lepszą dbałość wykonania (piszę na podstawie posiadania/ogrywania kilku instrumentów tej marki).

9. szachor

Witam,

Dziękuję Wam za opinie i zaangażowaie. Szczególnie OMSONowi, który dał arguemty z autopsji. Piszę po czasie – musiałem posłuchać muzuki pod tym kątem. HTR Deluxe jest ok. Schludnie wykonana gitara, która stroi i brzmi z dechy. Obecnie sklep nie ma w ofercie zestawów z nowym modelelm i tu jest spora rożnica w cenie. Może kiedyś coś zmienię, póki co – bomba! Do nauki, zabawy itp. W życiu miałem bas za 3koksy + radio lampowe gratis, później 2 razy przerabiałem ruskie pudło na 4struny. Dla mnie jest to ogromny krok do przodu. Dzięki – o to chodziło!

Pozdrawiam,
    Szachor

06.10 Warszawa: [url=https://www.youtube.com/watch?v=dd8BRPWzXgo ]https://www.youtube.com/watch?v=dd8BRPWzXgo [/url]
    taki spam..

Inni czytali również