Witam po zakupie basu trzeba kupić piec 🙂 więc jaki polecacie na początek, najlepiej aby można było nim czasem pogrywać na próbach „przegłuszać perkusje” cena tak do 500zł.
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę warto ?
@romeokamil: jeśli Cie interesuje to mam na sprzedaż GK 700RB i kolumnę Peavey tvx410. napisz na PW to się dogadamy
Raczej nie. Nie znam się na takim sprzęcie, nie wiem co powinienem wybrać i nie mam zielonego pojęcia co mi właśnie zaproponowałeś. Dlatego proszę tu przede wszystkim o radę co brać pod uwagę.
Jak sprzeda Ci za kasę, którą masz, to będzie to lepsze od combo 😛 wzmacniacz GallienKruegera? Zobacz po ile to chodzi 😛
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę warto ?
Człowieku, nie 3 posty na raz. Jak przeczyta to ktoś, kto zna ten piec, to odpowie.
Gregoryy przeczytaj na basoofce o gk 🙂 myśle że znajdziesz dużo opinii, wejdź na bass boxa i się popytaj starszych kolegów, ja nie mam co chwalić bo jestem sprzedający 🙂 tak jak quniq powiedział, ten head tani nie jest a i rzadki w tej wersji.
Z góry przepraszam, że tak odśiweżam ale zależy mi na odpowiedzi na zadanei przezemnie pytanie, mianowicie Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę warto ? I do tego jeszcze jedno pytanie, cena jest dość iska czy może te piece chodza po takiej cenie?
Za tę cenę jest mnóstwo innych paczek. Grałem na piecu Behringera, mnie się podobało, ale mając na uwadze ogólne opinie o produktach z tym logo, to takiej kasy bym w ten sprzęt nie włożył.
Gregoryy – mam piecyk Behringera i jest całkiem ok, nawet się nie psuje nic, ale 1200 na paczkę tej firmy bym nie wydał. zwłaszcza że u mnie na salce stało dość nowe 4×10 Behra z wydmuchanym głośnikiem, a goście nie łoją jakoś głośno 😉
@jaro
hmm. po co Ci jakieś stare „niewiadomoco”. Nie lepiej dolozyc troszkę i mieć nowy piecdobrej firmy? albo poszukaj jakiegoś ldma czy cus.
Widzisz mam dość mocno ograniczone fundusze bo cała kasa poszla na basa.A potrzebuje czegoś na małe próby.No ale jeszcze przemysle i rozejrze się za czyms innym. ;d
Jak masz bas 5 strunowy to 12″ może być za małe aby najniższa struna dobrze zabrzmiała. Z czwórką nie ma problemu. Szukaj Ampega BA115, do 1000zł znajdziesz niejedną ofertę i nie sugeruj się tym, że ma 100W. Skuteczność zestawu jest poniżej średniego poziomu pieców o tej mocy czyli gra po prostu ciszej niż te 100W
Szukam combo basowego tylko i wyłącznie do ćwiczeń w domu (bas podpinany do pieca będzie pasywny, 4 strunowy). Jako, że będzie to jedyny wzmacniacz jakiego będę używał w najbliższym czasie, to zależy mi na możliwie najlepszej jakości dźwięku, oraz na jego selektywności. combo może być nowe albo używane, ważne żeby cena nie przekroczyła 1000zł ( choć byłoby dobrze gdyby była niższa). Mieszkam w domku jednorodzinnym, wiec o sąsiadów się nie muszę martwić ale nie chcę też zamęczyć domowników. Szukałem czegoś o mocy 30-50W na głośniku większym niż 8″. Biorę pod uwagę Ampega BA110 albo BA112, Fender Rumble 30, Orange CR50B. Zastanawiam się jeszcze nad EBS 60 classic, czytałem o nim dużo pochlebnych opinii, nagrania z tego pieca również mi się podobały tylko obawiam się czy te 60W to nie za dużo? Prosiłbym o opinie na temat tych modeli, wskazanie najlepszych/najgorszych albo inne propozycje. Zależałoby mi też na wycenie tego (OLX.pl/oferta/ebs-60-classic-IDe8w3.html) pieca, bo podana cena wydaje mi się za wysoka.
Jakbyś chciał to mam niezły piecyk Peaveya i mogę go sprzedać bo mam zamiar przesiąść się na zestaw head + 2 kolumny. piecyk na 15″ głośniku, znikome ślady zużycia membrany i twardego zawieszenia, nic nie trzeszczy i nie stuka, żadnych uszkodzeń mechanicznych… Głośnik przenosi znakomicie wszystkie częstotliwości (testowałem go gitarą elektryczną z przesterem i sobie poradził). To stara porządna konstrukcja (sprzed plastikowego wykończenia) gdzie 135W to faktycznie jest 135W i nie idzie go rozkręcić na maksa w pomieszczeniu bo zagłusza wszystko… ok. 1/4 mocy i z perką jest idealnie zgrany :)Używam go w bloku do ćwiczeń więc do jednorodzinnego domku do brząkania będzie idealny… Nie ma milionów niepotrzebnych pokręteł, ale za to ma ciekawe rozwiązanie – zwrotnicę aktywną do ustalenia granicy w jakiej pasmo ma być regulowane tonami niskimi i wysokimi. Made in USA 🙂
Nie wiem ile piecyk ma lat, ale jest bardzo zadbany i szanowany … wygląda jakby miał z 2-3 lata 🙂
W sumie to nie mam parcia żeby go sprzedać (i zrobie to z bólem serca) ale i tak będę chciał zmienić nagłośnienie to jest okazja żeby zacząć to robić 🙂 Jakby coś to zapraszam na gg 2133527
PS… mam nadzieje że nie złamałem regulaminu 😛
Chciałbym kupić jakiś piec do 500zł.
Podajcie jakieś linki albo gdzie można kupić
Z góry dzięki.
ja kupiłem combo za 500zł i żałuję, był to Marshall więc powiedziałby niejeden że nie byle co a moc 40W, jednak gdy zaczęliśmy robić próby to combo mam rozkręcone ma max a i tak ledwo osiągam minimum głośności przy stracie jakości… Gdybym teraz miał kupować to bym dołożył jeszcze z 500 zł i kupił coś większego. Myślę że 100W i sprawdzona dobra firma jest wymaganym minimum przy każdym basie grającym w jakimś zespole.
Za 400kiedyś kupiłem Peavey Basic 60 o magicznej mocy 50w (!). combo zapewne starsze ode mnie. Grzmiał jak co najmniej dzisiejsza setka.
Poradzcie co lepsze:
– Ashdown 515
– LDM kb7 plus kolumna estradowa 2×10 na głośnikach beyma?
Przeznaczenie to próby, klimaty raczej rockowe
A a czy masz możliwość do tego ldm-a dokupic jakiś inną kolumną (basówą a nie estradową) bo z estradową to nie będzie powalający efekt;;d
w tej chwili nie 🙂
w tej chwili nie 🙂
@quniq: Za 400kiedyś kupiłem Peavey Basic 60 o magicznej mocy 50w (!). combo zapewne starsze ode mnie. Grzmiał jak co najmniej dzisiejsza setka.
To dobry wybór na start do próbowni … niezniszczalny pancernik, a i przebić śmiało się przebija… miałem chwilę okazję po testować, bo i stało w zamierzchłych czasach w zamierzchłej galaktyce w salce zespołu którego dziś już nikt nie pamięta 🙂
Frytas, myślę że do tego precla i muzyki rockowej dobrym wyborem będzie LDM. Miałem coś podobnego w wersji combo i dawało rady. Co prawda Asha nie słyszałem, ale często słychać opinie, że muli.
A skąd jesteś? Możesz wpaść do mnie i ograć takiego LDMa w wersji combo (sprzedałem, ale stoi teraz u mnie). Przy okazji może nabrałbyś chęci na mojego Ashdown a 🙂 Zapraszam pod Warszawę.
A co byście polecili na salę, z perką i elektrykiem? Będziemy grać rocka/hard rocka. Jakieś propozycje? Bo każdy co innego mówi. Ale konkretne modele proszę.
Za tyle możesz dostać LDM BA100. Jak chcesz grać jakiegoś rocka, to na pewno nic lepszego za tą cenę nie dostaniesz. Lepiej nie ryzykować kupienia czegoś o mniejszej mocy, bo się po prostu nie usłyszysz.
Okej…kurcze, tylko ciężko go dostać. Po ile chodzi?
Używki 500- 600zł, zdarza się i 400. Cierpliwie czatuj na allegro, a jeśli cierpliwości nie starczy to i tak nie bierz niczego z głośnikiem mniejszym niż 15″, lub dwoma 10″.
Okej. Dzięki za te złote rady :D. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuje bardzo za pomoc laikowi. Pozdrawiam 🙂
Sa jeszcze dwa modele LDMa – KB7 i KB8. To są mocne comba, najczęsciej z dość skutecznymi głosnikami eminence. Miałem coś takiego i było bardzo głośne. Tak wyglądają KB8: allegro.pl/znakomite-combo-basowe-wzmacniacz-100w-ldm-kb-8-i2494818646.html i allegro.pl/wzmacniacz-gitary-basowej-ldm-kb-8-i2465768788.html
Tylko na tych aukcjach jest zwyczajnie drogo. Ja swojego opchnąłem za 400zł i uważam, że to uczciwa cena.
EDIT: O proszę: OLX.pl/oferta/piec-basowy-combo-ID1oJ8W.html Cena bdb. Warto się zainteresować nawet jeśli głośnik był wymieniony na jakiś gorszy.
LDMa BA100 można ograć sobie w Łodzi w Bajkonurze. Parę dni temu byłem. Problem jest w tym, że w tej samej salce jest 100wattowy gitarowy head lampowy z paką Mesy 2×12, co trochę odbiera przyjemność z grania, bo trzeba Gaina w nieprzyzwoitych ilościach dodawać.
Szukam jakiegoś ćwiczebnego combo do max 400- 500zł. Czy szanowni bassmani poleciliby jakieś sensowne combo w tej półce cenowej?
W domu uzywam „znienawidzonego” Paveya Max 115. piec można wyrwac właśnie w tych pieniadzach. Nie trzyma ceny bo na probe za maly a do domu za duzy. Mozna grac cicho albo w sluchawkach…
Sorry ale te piece 10W po 100zł to się do plumkania tylko nadaja. Sa plytkie w brzmieniu jak jezioro Balaton.
Juz chyba lepiej przez jakiś interface w sluchawkach grac…
Po przeszukaniu forum do wyboru mam Ampega Ba 108 i Laney RB2. Który z nich bardziej godzien polecenia do domowych ćwiczeń?
co myślicie o tym piecu ? ogrywał ktoś ten sprzet?
Czytajac bzdury wypisane na aukcji, to nie warto.
Ja posiadam Ashdown a tourbus 15 , i normalnie słychać mnie, gitarę i prekusję, dałem za piecyk 420zł , i nie żałuję ;D
Gitara Cort action bas ws, szału nie ma ale na próbach daje rade na spokojnie 😉
A co gracie? Bo ja miałem Asha 60W i wg mnie to minimum do grania nawet lekkiego rocka.
klasycznego rocka, nie wiem co robic, czy probować z tamtym wzmacniaczem, czy kupić jakiegoś asha, ale 15W to chyba za malo
Spróbuj powalczyć o to allegro.pl/combo-basowe-laney-bassman-65-made-in-uk-i2768539512.html
Miałem taki głośnika FANEa i brzmiał bardzo fajnie. Nie był jakoś wyjątkowo skuteczny, ale źle też nie było. Myślę, że jak się dobrze poustawiacie z zespołem, to powinien wystarczyć. W tej chwili nie widzę na necie nic rozsądniejszego nawet do 500zł.
Sakramencko dobry ten Laney. Gralem na headzie z tej samej serii no i brzmial no zajebiscie. Co prawda moc to było 150W ale to jest 65W z lat 80, jak na przyklad Peavey Basic 50 – czyli wspolczesne 100. Sam bylem w szoku jakie kiedyś Laney robil dobre graty basowe.
Witam wszystkich. Pozwolę podzielić się swoim problemem, mam nadzieję, że nakierujecie mnie na właściwy wybór 🙂
Otóż zamierzam kupić nieduże combo (20W-30W) do grania w domu (+ ew. ze znajomym na gitarze) w cenie do 500-600. Wydaje mi się, że przeczytałem już cały internet 😀 Z tego wszystkiego widzę kilka interesujących gratów, ale każdy ma jakieś plusy/minusy i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. A zatem:
– KustomKXB20
Plusy: jako jedyny z wybranych ma głośnik 12″
Minusy: no właśnie.. Jakie minusy? Przyznam, że nie miałem nigdy do czynienia ze sprzętem tej marki. Zupełnie nie wiem co o nim myśleć.
– Marshall MB30
Plusy: dwa kanały, dość duże możliwości brzmieniowe (podobno 😉 )
Minusy: dość drogi na tle konkurencji, bardzo zróżnicowane opinie (zarówno pozytywne jak i negatywne)
– WarwickBC20
Plusy: głośnik wysokotonowy 2″, dwa wejścia (active i passive)
Minusy: głośnik 8″ (najmniejszy wśród wybranych)
– LaneyRB2
Plusy/Minusy: podobnie jak Kustom – nie wiem co myśleć o Laneyach. Słyszałem, że te starsze modele to całkiem dobre wzmacniacze były. A teraz?
– Behringer BXL450/BXL450A
Plusy: fajny, 5-cio punktowy EQ, 2 kanały
Minusy: baaardzo kiepskie opinie nt. jakości Behringerów
Dodam jeszcze, że mój bas to aktywny Ibanez BTB400, a muzyka – różna, ale raczej lekka (od reggae, poprzez ska/punk, funk po klasycznego rocka).
Oczywiście będę musiał jeszcze zrobić rajd po sklepach muzycznych i ograć te piece, ale najpierw chciałbym się dowiedzieć, czy w dobrą stronę kombinuję.
Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi 🙂
Zapoluj na używanego Ampega BA110.
A może używanego Ashdown a Perfect Ten?
Witam, jestem nowy na forum i pilnie potrzebuję porady, które combo basowe wybrać na początek przygody gry z zespołem w garażu. Do wyboru mam combosy do 500zł, ewentualnie jeżeli ktoś podsunie pomysł na coś droższego, wartego uwagi wzmacniacza mogę poświęcić 650zł.
czy ten allegro.pl/ldm-ba-100-i3507069894.html wzmacniacz zagada na miernym poziomie chociaż? Jestem skłoniony do kupna carlsbro. Z wyglądu wydaję się być dosyć solidny i być może bebechy wyglądają dobrze, obecnie stoi za 350zł. Hohner odpada.
Nie skłoniony, tylko skłonny, jeśli już. Jeżeli masz możliwość ograć tego ldm’a, to możesz spróbować. W ciemno raczej bym nie polecał, gość pisze o „drobnych” uszkodzeniach głośnika, a cholera wie, jakie te uszkodzenia są faktycznie. Zrobisz jak będziesz uważał. Co do carlsbro, to forumisie piszą, że raczej wintydżowy, w aukcji stoi, że jest na głośniku celestiona, może być to ciekawa opcja (z tym, że aukcja się już skończyła). Zastanów się nad tym laneyem, do którego linkę Ci wysłałem, bo to fajny piecyk.
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę
warto ?
Raczej nie. Nie znam się na takim sprzęcie, nie wiem co powinienem wybrać i
nie mam zielonego pojęcia co mi właśnie zaproponowałeś. Dlatego proszę tu
przede wszystkim o radę co brać pod uwagę.
Jak sprzeda Ci za kasę, którą masz, to będzie to lepsze od combo 😛 wzmacniacz
GallienKruegera? Zobacz po ile to chodzi 😛
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę
warto ?
Człowieku, nie 3 posty na raz. Jak przeczyta to ktoś, kto zna ten piec, to
odpowie.
Gregoryy przeczytaj na basoofce o gk 🙂 myśle że znajdziesz dużo opinii,
wejdź na bass boxa i się popytaj starszych kolegów, ja nie mam co chwalić
bo jestem sprzedający 🙂 tak jak quniq powiedział, ten head tani nie jest a i
rzadki w tej wersji.
Z góry przepraszam, że tak odśiweżam ale zależy mi na odpowiedzi na
zadanei przezemnie pytanie, mianowicie Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam
okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na
potencjometrze Bass, czy za tą cenę warto ? I do tego jeszcze jedno pytanie,
cena jest dość iska czy może te piece chodza po takiej cenie?
Panowie, a jakbym zakupił coś takiego:
allegro.pl/ogromne-combo-basowe-behringer-ultrabass-bx-4210-a-i1680863582.html
I dorzucił head w granicach 1000zł?
Za tę cenę jest mnóstwo innych paczek. Grałem na piecu Behringera, mnie
się podobało, ale mając na uwadze ogólne opinie o produktach z tym logo, to
takiej kasy bym w ten sprzęt nie włożył.
Gregoryy – mam piecyk Behringera i jest całkiem ok, nawet się nie psuje nic,
ale 1200 na paczkę tej firmy bym nie wydał. zwłaszcza że u mnie na salce
stało dość nowe 4×10 Behra z wydmuchanym głośnikiem, a goście nie łoją
jakoś głośno 😉
@jaro
hmm. po co Ci jakieś stare „niewiadomoco”. Nie lepiej dolozyc troszkę i mieć
nowy piecdobrej firmy? albo poszukaj jakiegoś ldma czy cus.
Widzisz mam dość mocno ograniczone fundusze bo cała kasa poszla na basa.A
potrzebuje czegoś na małe próby.No ale jeszcze przemysle i rozejrze się za
czyms innym. ;d
Jak masz bas 5 strunowy to 12″ może być za małe aby najniższa struna dobrze
zabrzmiała. Z czwórką nie ma problemu. Szukaj Ampega BA115, do 1000zł
znajdziesz niejedną ofertę i nie sugeruj się tym, że ma 100W. Skuteczność
zestawu jest poniżej średniego poziomu pieców o tej mocy czyli gra po prostu
ciszej niż te 100W
Szukam combo basowego tylko i wyłącznie do ćwiczeń w domu (bas podpinany do
pieca będzie pasywny, 4 strunowy). Jako, że będzie to jedyny wzmacniacz
jakiego będę używał w najbliższym czasie, to zależy mi na możliwie
najlepszej jakości dźwięku, oraz na jego selektywności. combo może być
nowe albo używane, ważne żeby cena nie przekroczyła 1000zł ( choć byłoby
dobrze gdyby była niższa). Mieszkam w domku jednorodzinnym, wiec o sąsiadów
się nie muszę martwić ale nie chcę też zamęczyć domowników. Szukałem
czegoś o mocy 30-50W na głośniku większym niż 8″. Biorę pod uwagę Ampega
BA110 albo BA112, Fender Rumble 30, Orange CR50B. Zastanawiam się jeszcze nad
EBS 60 classic, czytałem o nim dużo pochlebnych opinii, nagrania z tego pieca
również mi się podobały tylko obawiam się czy te 60W to nie za dużo?
Prosiłbym o opinie na temat tych modeli, wskazanie najlepszych/najgorszych
albo inne propozycje. Zależałoby mi też na wycenie tego (OLX.pl/oferta/ebs-60-classic-IDe8w3.html) pieca, bo podana
cena wydaje mi się za wysoka.
Jakbyś chciał to mam niezły piecyk Peaveya i mogę go sprzedać bo mam
zamiar przesiąść się na zestaw head + 2 kolumny. piecyk na 15″ głośniku,
znikome ślady zużycia membrany i twardego zawieszenia, nic nie trzeszczy i
nie stuka, żadnych uszkodzeń mechanicznych… Głośnik przenosi znakomicie
wszystkie częstotliwości (testowałem go gitarą elektryczną z przesterem i
sobie poradził). To stara porządna konstrukcja (sprzed plastikowego
wykończenia) gdzie 135W to faktycznie jest 135W i nie idzie go rozkręcić na
maksa w pomieszczeniu bo zagłusza wszystko… ok. 1/4 mocy i z perką jest
idealnie zgrany :)Używam go w bloku do ćwiczeń więc do jednorodzinnego
domku do brząkania będzie idealny… Nie ma milionów niepotrzebnych
pokręteł, ale za to ma ciekawe rozwiązanie – zwrotnicę aktywną do
ustalenia granicy w jakiej pasmo ma być regulowane tonami niskimi i wysokimi.
Made in USA 🙂
Tutaj foto identycznego
http://www.talkbass.com/forum/f15/peavey-mark-iii-260c-your-thoughts-382239/
Nie wiem ile piecyk ma lat, ale jest bardzo zadbany i szanowany … wygląda
jakby miał z 2-3 lata 🙂
W sumie to nie mam parcia żeby go sprzedać (i zrobie to z bólem serca) ale i
tak będę chciał zmienić nagłośnienie to jest okazja żeby zacząć to
robić 🙂 Jakby coś to zapraszam na gg 2133527
PS… mam nadzieje że nie złamałem regulaminu 😛
Chciałbym kupić jakiś piec do 500zł.
Podajcie jakieś linki albo gdzie można kupić
Z góry dzięki.
ja kupiłem combo za 500zł i żałuję, był to Marshall więc powiedziałby
niejeden że nie byle co a moc 40W, jednak gdy zaczęliśmy robić próby to
combo mam rozkręcone ma max a i tak ledwo osiągam minimum głośności przy
stracie jakości… Gdybym teraz miał kupować to bym dołożył jeszcze z 500
zł i kupił coś większego. Myślę że 100W i sprawdzona dobra firma jest
wymaganym minimum przy każdym basie grającym w jakimś zespole.
Za 400kiedyś kupiłem Peavey Basic 60 o magicznej mocy 50w (!). combo zapewne
starsze ode mnie. Grzmiał jak co najmniej dzisiejsza setka.
Poradzcie co lepsze:
– Ashdown 515
– LDM kb7 plus kolumna estradowa 2×10 na głośnikach beyma?
Przeznaczenie to próby, klimaty raczej rockowe
A a czy masz możliwość do tego ldm-a dokupic jakiś inną kolumną (basówą
a nie estradową) bo z estradową to nie będzie powalający efekt;;d
w tej chwili nie 🙂
w tej chwili nie 🙂
To dobry wybór na start do próbowni … niezniszczalny pancernik, a i
przebić śmiało się przebija… miałem chwilę okazję po testować, bo i
stało w zamierzchłych czasach w zamierzchłej galaktyce w salce zespołu
którego dziś już nikt nie pamięta 🙂
Frytas, myślę że do tego precla i muzyki rockowej dobrym wyborem będzie
LDM. Miałem coś podobnego w wersji combo i dawało rady. Co prawda Asha nie
słyszałem, ale często słychać opinie, że muli.
A skąd jesteś? Możesz wpaść do mnie i ograć takiego LDMa w wersji combo
(sprzedałem, ale stoi teraz u mnie). Przy okazji może nabrałbyś chęci na
mojego Ashdown a 🙂 Zapraszam pod Warszawę.
A co byście polecili na salę, z perką i elektrykiem? Będziemy grać
rocka/hard rocka. Jakieś propozycje? Bo każdy co innego mówi. Ale konkretne
modele proszę.
Za tyle możesz dostać LDM BA100. Jak chcesz grać jakiegoś rocka, to na
pewno nic lepszego za tą cenę nie dostaniesz. Lepiej nie ryzykować kupienia
czegoś o mniejszej mocy, bo się po prostu nie usłyszysz.
Okej…kurcze, tylko ciężko go dostać. Po ile chodzi?
Używki 500- 600zł, zdarza się i 400. Cierpliwie czatuj na allegro, a jeśli
cierpliwości nie starczy to i tak nie bierz niczego z głośnikiem mniejszym
niż 15″, lub dwoma 10″.
Okej. Dzięki za te złote rady :D. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuje
bardzo za pomoc laikowi. Pozdrawiam 🙂
Sa jeszcze dwa modele LDMa – KB7 i KB8. To są mocne comba, najczęsciej z
dość skutecznymi głosnikami eminence. Miałem coś takiego i było bardzo
głośne. Tak wyglądają KB8:
allegro.pl/znakomite-combo-basowe-wzmacniacz-100w-ldm-kb-8-i2494818646.html
i allegro.pl/wzmacniacz-gitary-basowej-ldm-kb-8-i2465768788.html
Tylko na tych aukcjach jest zwyczajnie drogo. Ja swojego opchnąłem za 400zł
i uważam, że to uczciwa cena.
EDIT: O proszę: OLX.pl/oferta/piec-basowy-combo-ID1oJ8W.html Cena bdb.
Warto się zainteresować nawet jeśli głośnik był wymieniony na jakiś
gorszy.
LDMa BA100 można ograć sobie w Łodzi w Bajkonurze. Parę dni temu byłem.
Problem jest w tym, że w tej samej salce jest 100wattowy gitarowy head lampowy
z paką Mesy 2×12, co trochę odbiera przyjemność z grania, bo trzeba Gaina w
nieprzyzwoitych ilościach dodawać.
Szukam jakiegoś ćwiczebnego combo do max 400- 500zł. Czy szanowni bassmani
poleciliby jakieś sensowne combo w tej półce cenowej?
Jak ćwiczebne, to szukaj raczej tutaj:
https://basoofka.net/forum/2731,maly-piecyk-do-nauki-w-domu-10-20-wat/
W domu uzywam „znienawidzonego” Paveya Max 115. piec można wyrwac właśnie w
tych pieniadzach. Nie trzyma ceny bo na probe za maly a do domu za duzy. Mozna
grac cicho albo w sluchawkach…
Sorry ale te piece 10W po 100zł to się do plumkania tylko nadaja. Sa plytkie w
brzmieniu jak jezioro Balaton.
Juz chyba lepiej przez jakiś interface w sluchawkach grac…
Po przeszukaniu forum do wyboru mam Ampega Ba 108 i Laney RB2. Który z nich
bardziej godzien polecenia do domowych ćwiczeń?
allegro.pl/wzmacniacz-120w-do-gitary-basowej-w-wa-gw-d2d-i2765005712.html
co myślicie o tym piecu ? ogrywał ktoś ten sprzet?
Czytajac bzdury wypisane na aukcji, to nie warto.
Ja posiadam Ashdown a tourbus 15 , i normalnie słychać mnie, gitarę i
prekusję, dałem za piecyk 420zł , i nie żałuję ;D
Gitara Cort action bas ws, szału nie ma ale na próbach daje rade na spokojnie
😉
A co gracie? Bo ja miałem Asha 60W i wg mnie to minimum do grania nawet
lekkiego rocka.
klasycznego rocka, nie wiem co robic, czy probować z tamtym wzmacniaczem, czy
kupić jakiegoś asha, ale 15W to chyba za malo
Spróbuj powalczyć o to
allegro.pl/combo-basowe-laney-bassman-65-made-in-uk-i2768539512.html
Miałem taki głośnika FANEa i brzmiał bardzo fajnie. Nie był jakoś
wyjątkowo skuteczny, ale źle też nie było. Myślę, że jak się dobrze
poustawiacie z zespołem, to powinien wystarczyć. W tej chwili nie widzę na
necie nic rozsądniejszego nawet do 500zł.
Sakramencko dobry ten Laney. Gralem na headzie z tej samej serii no i brzmial
no zajebiscie. Co prawda moc to było 150W ale to jest 65W z lat 80, jak na
przyklad Peavey Basic 50 – czyli wspolczesne 100. Sam bylem w szoku jakie
kiedyś Laney robil dobre graty basowe.
Witam wszystkich. Pozwolę podzielić się swoim problemem, mam nadzieję, że
nakierujecie mnie na właściwy wybór 🙂
Otóż zamierzam kupić nieduże combo (20W-30W) do grania w domu (+ ew. ze
znajomym na gitarze) w cenie do 500-600. Wydaje mi się, że przeczytałem już
cały internet 😀 Z tego wszystkiego widzę kilka interesujących gratów, ale
każdy ma jakieś plusy/minusy i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.
A zatem:
– KustomKXB20
Plusy: jako jedyny z wybranych ma głośnik 12″
Minusy: no właśnie.. Jakie minusy? Przyznam, że nie miałem nigdy do
czynienia ze sprzętem tej marki. Zupełnie nie wiem co o nim myśleć.
– Marshall MB30
Plusy: dwa kanały, dość duże możliwości brzmieniowe (podobno 😉 )
Minusy: dość drogi na tle konkurencji, bardzo zróżnicowane opinie (zarówno
pozytywne jak i negatywne)
– WarwickBC20
Plusy: głośnik wysokotonowy 2″, dwa wejścia (active i passive)
Minusy: głośnik 8″ (najmniejszy wśród wybranych)
– LaneyRB2
Plusy/Minusy: podobnie jak Kustom – nie wiem co myśleć o Laneyach.
Słyszałem, że te starsze modele to całkiem dobre wzmacniacze były. A
teraz?
– Behringer BXL450/BXL450A
Plusy: fajny, 5-cio punktowy EQ, 2 kanały
Minusy: baaardzo kiepskie opinie nt. jakości Behringerów
Dodam jeszcze, że mój bas to aktywny Ibanez BTB400, a muzyka – różna, ale
raczej lekka (od reggae, poprzez ska/punk, funk po klasycznego rocka).
Oczywiście będę musiał jeszcze zrobić rajd po sklepach muzycznych i ograć
te piece, ale najpierw chciałbym się dowiedzieć, czy w dobrą stronę
kombinuję.
Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi 🙂
Zapoluj na używanego Ampega BA110.
A może używanego Ashdown a Perfect Ten?
Witam, jestem nowy na forum i pilnie potrzebuję porady, które combo basowe
wybrać na początek przygody gry z zespołem w garażu. Do wyboru mam combosy
do 500zł, ewentualnie jeżeli ktoś podsunie pomysł na coś droższego,
wartego uwagi wzmacniacza mogę poświęcić 650zł.
Co wybrać:
OLX.pl/oferta/zestaw-basowy-wzmacniacz-kolumna-200w-I…
allegro.pl/combo-basowe-calsbro-viper-150-i3499410932.html
OLX.pl/oferta/zestaw-basowy-wzmacniacz-kolumna-200w-ID3jIor.html
@Marker8
Na temat carlsbro Ci nic nie powiem, bo nie grałem, podobnie z tym drugim. Ale
na allegro jest trochę opcji:
allegro.pl/laney-rb5-tanio-i3498689937.html
allegro.pl/wzmacniacz-combo-basowe-laney-rbw-300-165w-rb6-i3509792017.html
allegro.pl/combo-basowe-peavey-tko-115s-produkcja-uk-i3499612827.html
Edyta: Na temat tego drugiego (Hohner) był wątek –
https://basoofka.net/forum/45185,wzmacniacz-hohner-pytanie/ koledzy
zdecydowanie odradzają
czy ten allegro.pl/ldm-ba-100-i3507069894.html wzmacniacz zagada na miernym
poziomie chociaż? Jestem skłoniony do kupna carlsbro. Z wyglądu wydaję się
być dosyć solidny i być może bebechy wyglądają dobrze, obecnie stoi za 350zł. Hohner odpada.
Nie skłoniony, tylko skłonny, jeśli już. Jeżeli masz możliwość ograć
tego ldm’a, to możesz spróbować. W ciemno raczej bym nie polecał, gość
pisze o „drobnych” uszkodzeniach głośnika, a cholera wie, jakie te
uszkodzenia są faktycznie. Zrobisz jak będziesz uważał. Co do carlsbro, to
forumisie piszą, że raczej wintydżowy, w aukcji stoi, że jest na głośniku
celestiona, może być to ciekawa opcja (z tym, że aukcja się już
skończyła). Zastanów się nad tym laneyem, do którego linkę Ci wysłałem,
bo to fajny piecyk.
A co powiecie o tym combo?
OLX.pl/oferta/piec-basowy-ldm-kb-7-bass-ID2LIIn.html#3ac3a242bf