Witam po zakupie basu trzeba kupić piec 🙂 więc jaki polecacie na początek, najlepiej aby można było nim czasem pogrywać na próbach „przegłuszać perkusje” cena tak do 500zł.
dlaczego patrzysz na same „wynalazki”? za te same pieniądze masz np. tego Ashdown a after 8 o którym wspominałem, a o dziwo te 15W było głośniejsze od 50W właśnie takich wynalazków… Zwróć uwagę, że te piece są jakieś relatywnie malutkie jak na basówki. skrzynka jak od elektryka, a bas potrzebuje większego pudełka. Możesz też wydać te pieniądze na procesor efektów i podłączyć się do kompa i grac, jak kiedyś dorobisz się większego pieca, to efekt na pewno się przyda.
allegro.pl/item1049092728_stagg_20_ba_combo_basowe_20w_sklepmuza.html a ten piecyk też byś mi odradzał wiem ze może nie jest to najwyższa półka ale mam ograniczony budżet w wysokości między 300 a 350zł wiec patrze na coś w moim zasięgu a mój kolega odradzał mi piecyk 10 watowy ponieważ mówił ze będzie trzeszczał i że ogólnie jest za słaby nawet do ćwiczeń w domu.
Edytuj poprzednie posty a nie pisz za każdym razem nowych
A Kustomy jak i Laneye są okej
Ja polecam to allegro.pl/item1057715101_cruiser_by_crafter_okazja_nie_ldm_marshall_orange.html sluzyl mi bardzo dobrze a na poczatek w zupelnosci wystarcza:] z cena jeszcze można się dogadac
no to widocznie Twój kolega miał do czynienia z piecami które pokazujesz, skoro tak narzeka na 10W w domu. Laney i Kustom spoko. i 10, 15 itp do domu w zupełności wystarczy, nie będziesz jej nawet ma maxa rozkręcał.
Twój kumpel miał widocznie do czynienia z 10 o których Ty piszesz, nie licząc Laney i Kustoma. takie piece są właśnie do treningów w domu, jakby były bezużyteczne to nikt by ich nie produkował. Co do pierdzenia itp, tutaj kłania się właśnie kwestia pod pojęciem „jakość”.
Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat.
Ostatnimi czasy zdecydowałem się na zakup gitary basowej oraz, co za tym idzie, wzmacniacza.
Głównie ma on służyć do kameralnych prób razem z kolegami (również z perkusją + dwie gitary).
Po przejrzeniu tematu i posprawdzaniu aktualnych ofert, zastanawiam się, czy na takie próby lepszym wyjściem byłby choćby Kustom KBA 65 X (o wersji 100X było dużo pochelbnych opinii, nie wiem, jak ze słabszym modelem), czy może w słabszy (chociaż nie wiem, czy przebiłby się przez zestaw perkusyjny, grać będziemy rock i metal) Hartke A 35, czy BEHRINGER Ultrabass BXL 450.
w rocku czy metalu na wstępie bałbym się rozwiązań poniżej 100 W – chodzi o komfort gry. Jaki głośnik ma ten Kustom? jeśli mniej niż 15″ lub 2×10″ to bym szukał czegoś innego, np starego dobrego LDMa
Być może miał ktoś do czynienia z takim wzmacniaczem, jak Peavey Max 115? Co sądzicie o mocy głośnika (niby 60 W, chociaż glośnik 15)
ja jestem posiadaczem tego peaveya jedynym jego mankamentem jest brak głośnika wysoko tonowego, choć będę coś z tym robił a przynajmniej próbował, ale gwarancja niech się skończy. Jeśli nie chcesz grać metalu to ten piec powinien wystarczyć jak na swoje 60W jest dość głośny heh. i w razie czego nie kupuj z necie polecam sklep guitarceenter.pl do tego przesyłka gratis. kiepski kurier ja musiałem ponaglać a i tak szedł do mnie 2 tygoddnie
Witam,
poprzednio została udzielona mi trafna porada dotycząca kupna basu, tak teraz zwracam się z inną prośbą 🙂 Czy moglibyście podać mi linki do wypatrzonych na necie aukcji, lub ze sklepów internetowych, do nie najgorszego pieca do basu w granicach 400zł góra? z góry dzięki
Tego dużego Hartkacza odradzam ze względu na bass reflex z tyłu obudowy. I wygląda co najmniej brzydko 😀
Grałem na kilka starych piecach Peaveya i wyrobiłem sobie o nich bardzo dobrą opiniię. Nie wiem jak jest z nowymi piecami.
Ja jako pierwszy set złożyłem sobie za 1000zł niecałe – Taurus BL300H + BOX 2×15″, można? Można! 🙂
Tak tylko mówię, z tej racji, że czasem lepiej pokombinować i się porozglądać, niż kupować pierdziawki.
Siema. Zastanawiam się nad Hartke 1415, Ashdown Five Fifteen i LANEY HCM 160B. Trzeba mi czegoś w miarę mocnego za dobrą cenę. Na necie jest parę ofert wyzej wymienionych pieców do 800zł. grałem na Fender Rumble 100 i brzmienie miał w miarę fajne ale przy rozkręceniu go, nie spisywał się już tak dobrze. Potrzebne mi coś przeważnie na średnią scene bez podpinania się pod linie żeby cały zespół mógl dobrze i wyraznie słyszeć.
A co grasz i na jakim basie?
Siema. Zastanawiam się nad Hartke 1415, Ashdown Five Fifteen i LANEY HCM 160B. Trzeba mi czegoś w miarę mocnego za dobrą cenę. Na necie jest parę ofert wyzej wymienionych pieców do 800zł. grałem na Fender Rumble 100 i brzmienie miał w miarę fajne ale przy rozkręceniu go, tracił wyraznie na jakości. Potrzebne mi coś przeważnie na średnią scene bez podpinania się pod linie żeby cały zespół mógl dobrze i wyraznie słyszeć.
Przeważnie blues rock, czasem grunge. Bas aktywny Cort GB35A
Na Hartke 1415 to niezła cena jest IMO. Warto pomyśleć, przy czym jest opinia, że Hartke są płaskie – coś w tym jest.
Ashdown ma specyficznego muła w sobie, ale combo nie powoduje agresji, też będzie niezłym wyborem.
Laneya nie znam.
To nie jest tablica ogłoszeń!
/Dante
To jest piecyk gitarowy:) Nie zaleca się podpinać do takich basówki. Dużo lepiej z basem poradzi sobie combo basowe;)
Oczywiscie mój błąd źle skopiowałem nazwę, chodzilo mi o Laney HC50B HardCore.Pozdrawiam. 😉
edit. Czy ten piec, Laney HC50B Hardcore wystarczy na male próby z perkusją i gitarą ? Czy dam rade się przebić?
O przebiciu się przez perkusję zależy co i jak gra perkusista. Ale ogolnie to te 50W to za mało, tym bardziej pamiętając że nie rozkręcamy piecyka na full bo złe rzeczy z dźwiękiem się wtedy dzieją:o Patrz co najmniej 100W, do cięższych brzmień to i więcej. Pozdrawiam.
szukam pieca na próby i małe koncerty. widzicie tutaj coś ciekawego? gramy głównie rock, grunge
trochę mała moc, ale marshall to marshall. nie miałam okazji przegrywać tego sprzętu, ale sądzę ze tanie 45W-ki mu nie dorównują
„Marshall to Marshall” to stereotyp wypromowany przez gitarowe lampiaki ze starych lat. Basowe marshalle, zwłaszcza małe, szałowe nie są, więc producentem się nie sugeruj, 45W to moc do niczego, za dużo do domu (po co przepłacać), za mało na próby.
Co do behringera – po pierwsze i tak szukaj używki a nie nówki, po drugie jako standalone lepiej przynajmniej 15″ głośnik, albo 2×10, bo 1×12 to jednak dość mała powierzchnia.
Poszukaj jakiegoś LDMa i tyle 😉
mam złe doświadczenie z używanym sprzętem ;/ chyba zostaje mi kupienie porządnego ampega na raty…
No to jak ma być porządny to jednak budżet musi pójść w górę, bo z nówek poniżej tysiaka są jedynie „znośne”
A ja się dalej upieram, że dobre 50W 12″ wystarczy na próby 😛 No chyba, że to jakich ch** wie jaki metal, to nie. 🙂
ehh… no to już nie wiem. właśnie budżet do tysiaka mi się raczej na dzien dzisiejszy zamyka, Ampeg 50W, albo… pomysły się kończą. do gdańskiego Riffa będę jechac w jak najbliższym czasie i tam sobie na pewno coś wypatrze, tylko dobrze by było już mieć na czymś wzrok zarzucony…
Szkoda pieniędzy na takie słabe combo , które będziesz podkręcał i się denerwował. Zapas mocy lepiej mieć. Zastanów się nad używką, serio.
tylko trzeba jeszcze dobrze trafić, a z tym raczej trudno. nie chciałabym kupić wadliwego sprzętu, przy którym to DOPIERO się będę denerwować 😀 ludzie zazwyczaj nie mają powodu żeby sprzedawać dobre, porządne piece. tzn rzadko kiedy się zdarza. swoją drogą też przyznaję racje, że zawsze lepiej mieć zapas, bo dźwięk podkręcony na maxa nie jest zbyt zadowalający. no ale poszukam, pomyślę, dzięki za rady 😉
@delirium: tylko trzeba jeszcze dobrze trafić, a z tym raczej trudno.
Ile razy kupowałeś sprzęt muzyczny przez allegro, czy tam ogólnie używany? Bo ja cały swój dorobek muzyczny mam z używek (poza kartą dźwiękową, multiefektem i jednym z preampów), ani razu się nie zawiodłem, bo kupowałem od sprawdzonych osób – albo z samymi licznymi pozytywami, albo bez pośrednictwa allegro na tym forum – zawsze przyjaźnie i bez rozczarowań.
@delirium: ludzie zazwyczaj nie mają powodu żeby sprzedawać dobre, porządne piece. tzn rzadko kiedy się zdarza.
Na allegro jest masa świetnego sprzętu, na basscity w dziale ogloszeń dziennie padają 2-3 ogłoszenia z tak znakomitym sprzętem, że żałuję że nie stać mnie na niego. Aż tak rzadko?
Bo jak sam napisałeś, kupowałeś od sprawdzonych osób. a z reguły ciężko wybadać czy ktoś jest „sprawdzony” na podstawie profilu allegro, swoją drogą, kiedyś kupowałam używany stojak do hi-hata i sprzęt wydawał się naprawdę porządny, był dokładnie przefiltrowany, do czasu jak po niecałych 2 tyg, śrubki zaczęły się luzować przy każdym uderzeniu i trzeba było wiecznie przykręcać. zresztą nieważne. mowa o basach. ale przyznam że z lekka obawiam się używek, mimo wszystko. i mimo wszystko, znalazłam też to. jest tu coś godnego uwagi?
(przypominam, że potrzebuje pieca na próby i małe koncerty)
ten ostatni opcjonalnie, najbardziej chyba interesuje mnie ten ampeg, do gdyni zresztą mam ok godzinę drogi, więc w sumie przy odbiorze osobistym mniejsze ryzyko.
Ja się zawiodłem na necie użytkownik lika 11 (osoba także ogłaszała się na basoofce z tym sprzętem) niestety combo mocno odbiegało stanem od opisu (mimo iż użytkownik miał sporo pozytywów)Zawiodłem się.
kup Hartke A100, zajebisty wzmacniacz. Idź pograj gdzieś na nim, warto wrzucic na niego kase i się nie bój używanych sprzętów, na oko 75% basoofki kupuje używki (reszta 25% to nowi którzy kupili nowy sprzęt przed zapytaniem nas o zdanie :P)
a 70W-ka mi się przez perke przebije?
jak perkman to i45W da rade, mówie z doświadczenia, ale słabo. 70W się przebije ale nie przez szatana.
Cześć fachowcy. Szukam dobrego combo o całkiem sporej mocy, by przebijać się przez perkusję i dwóch mocno przesterowanych gitarzystów – nie tylko na próbach, ale i na małych klubowych koncertach. Mam do dyspozycji około 2600- 2800zł i dotychczas brałem pod uwagę dwa sprzęty:
i Taurus SL-1010 allegro.pl/okazja-combo-basowe-taurus-sl-1010-i1684272261.html
Ten wydaje mi się magiczny niczym jednorożec i mocny niczym ciągnik ursus.
Czy te combo są warte uwagi? A może znacie lepszy lub tańszy sprzęt? Na co ogólnie zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego comba?
Gregoryy – na necie jest SWR Redhead, dokupujesz do niego drugie 2×10 czy 1×15, w sumie w Twojej kwocie mniej więcej się zmieści i masz sprzęt na lata.
Ampeg BA115HPT. Jest to dobry sprzęt i mieści się w cenie. Nasze krajowe Taurusy też są świetnie i warto nad nimi pomyśleć.
Jak kupujesz to patrz się na skuteczność, bo waty=/=głośność. W przypadku używek oczywiście kondycja głośników jest b.ważna. Rozmiar głośników to też ważna kwestia. Mniejsze są bardziej dynamiczne.
BTW za 3 koła można dorwać całkiem niezły używany stack. Trzeba polować na okazje.
z tych 3 ( tak jak napisałem tylko z tych 3) wybrałbym sl-1010
@romeokamil: z tych 3 ( tak jak napisałem tylko z tych 3) wybrałbym sl-1010
A ze wszelkiego dostępnego w Polsce sprzętu co byś wybrał? 🙂
Ampega svt-CL + 4×10+2×10+4×10 Ampeg HLF
taka konfiguracja kolumn z powodu że na duży koncert wezme 4×10 + 4×10 a na małe 4×10 + 2×10 a do małego baru 2×10 🙂
A coś, co mieści się w kwocie 2600- 2800zł? 🙂
Aktualnie mam 100-watowego Ampega BA115. Może z tym piecem udałoby się skomponować jakiś dobry zestawik? W takim wypadku miałbym do dyspozycji około 1800- 2000zł.
jeśli Cie interesuje to mam na sprzedaż GK 700RB i kolumnę Peavey tvx410. napisz na PW to się dogadamy
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę warto ?
dlaczego patrzysz na same „wynalazki”? za te same pieniądze masz np. tego
Ashdown a after 8 o którym wspominałem, a o dziwo te 15W było głośniejsze
od 50W właśnie takich wynalazków… Zwróć uwagę, że te piece są jakieś
relatywnie malutkie jak na basówki. skrzynka jak od elektryka, a bas
potrzebuje większego pudełka. Możesz też wydać te pieniądze na procesor
efektów i podłączyć się do kompa i grac, jak kiedyś dorobisz się
większego pieca, to efekt na pewno się przyda.
allegro.pl/item1049092728_stagg_20_ba_combo_basowe_20w_sklepmuza.html
a ten piecyk też byś mi odradzał wiem ze może nie jest to najwyższa
półka ale mam ograniczony budżet w wysokości między 300 a 350zł
wiec patrze na coś w moim zasięgu a mój kolega odradzał mi piecyk 10 watowy
ponieważ mówił ze będzie trzeszczał i że ogólnie jest za słaby nawet do
ćwiczeń w domu.
allegro.pl/item1058689511_wzmacniacz_kba_16x_kustom.html
a ta używka jest coś warta???
allegro.pl/item1063982584_combo_basowe_laney_rb1.html
lub ta???
Edytuj poprzednie posty a nie pisz za każdym razem nowych
A Kustomy jak i Laneye są okej
Ja polecam to
allegro.pl/item1057715101_cruiser_by_crafter_okazja_nie_ldm_marshall_orange.html
sluzyl mi bardzo dobrze a na poczatek w zupelnosci wystarcza:] z cena jeszcze
można się dogadac
no to widocznie Twój kolega miał do czynienia z piecami które pokazujesz,
skoro tak narzeka na 10W w domu. Laney i Kustom spoko. i 10, 15 itp do domu w
zupełności wystarczy, nie będziesz jej nawet ma maxa rozkręcał.
Twój kumpel miał widocznie do czynienia z 10 o których Ty piszesz, nie
licząc Laney i Kustoma. takie piece są właśnie do treningów w domu, jakby
były bezużyteczne to nikt by ich nie produkował. Co do pierdzenia itp, tutaj
kłania się właśnie kwestia pod pojęciem „jakość”.
Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat.
Ostatnimi czasy zdecydowałem się na zakup gitary basowej oraz, co za tym
idzie, wzmacniacza.
Głównie ma on służyć do kameralnych prób razem z kolegami (również z
perkusją + dwie gitary).
Po przejrzeniu tematu i posprawdzaniu aktualnych ofert, zastanawiam się, czy
na takie próby lepszym wyjściem byłby choćby Kustom KBA 65
X (o wersji 100X było dużo pochelbnych opinii, nie wiem, jak ze
słabszym modelem), czy może w słabszy (chociaż nie wiem, czy przebiłby
się przez zestaw perkusyjny, grać będziemy rock i metal) Hartke A
35, czy BEHRINGER Ultrabass BXL 450.
Z tego, co sam wyszukałem, znalazłem STAGG 60 BA
http://www.sklep.guitarplanet.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=47_73_78&products_id=113
ale o nim nie znalazłem, żadnej opinii na forum.
Czekam więc na wasze opinie i porady, pozdrawiam.
w rocku czy metalu na wstępie bałbym się rozwiązań poniżej 100 W – chodzi
o komfort gry. Jaki głośnik ma ten Kustom? jeśli mniej niż 15″ lub 2×10″ to
bym szukał czegoś innego, np starego dobrego LDMa
Być może miał ktoś do czynienia z takim wzmacniaczem, jak Peavey Max 115?
Co sądzicie o mocy głośnika (niby 60 W, chociaż glośnik 15)
allegro.pl/item1089236807_wzmacniacz_basowy_peavey_max_115_combo_nowy_sklep.html
Czy może lepiej zdecydować się na Hartke Attack 1415
allegro.pl/item1098458533_hartke_attack_1415_combo_140w_raty.html
ja jestem posiadaczem tego peaveya jedynym jego mankamentem jest brak
głośnika wysoko tonowego, choć będę coś z tym robił a przynajmniej
próbował, ale gwarancja niech się skończy. Jeśli nie chcesz grać metalu
to ten piec powinien wystarczyć jak na swoje 60W jest dość głośny heh. i w
razie czego nie kupuj z necie polecam sklep guitarceenter.pl
do tego przesyłka gratis. kiepski kurier ja musiałem ponaglać a i tak szedł
do mnie 2 tygoddnie
Witam,
poprzednio została udzielona mi trafna porada dotycząca kupna basu, tak teraz
zwracam się z inną prośbą 🙂 Czy moglibyście podać mi linki do
wypatrzonych na necie aukcji, lub ze sklepów internetowych, do nie najgorszego
pieca do basu w granicach 400zł góra? z góry dzięki
Ogólnie, móją uwagę przykuły dwa:
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/wzmacniacze/comba-basowe/behringer-ultrabass-bt108
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/wzmacniacze/comba-basowe/peavey-max-158
ja
bym to zakupił
Do ćwiczeń w domu
allegro.pl/item1184479740_ibanez_ibz10b_combo_basowe_guitarplanet_w.html
Na próbę
allegro.pl/item1181088237_ashdown_eb_130_eb_130_kombo_basowe_piec.html
Tego dużego Hartkacza odradzam ze względu na bass reflex z tyłu obudowy. I
wygląda co najmniej brzydko 😀
Grałem na kilka starych piecach Peaveya i wyrobiłem sobie o nich bardzo
dobrą opiniię. Nie wiem jak jest z nowymi piecami.
Ja jako pierwszy set złożyłem sobie za 1000zł niecałe – Taurus BL300H +
BOX 2×15″, można? Można! 🙂
Tak tylko mówię, z tej racji, że czasem lepiej pokombinować i się
porozglądać, niż kupować pierdziawki.
Siema. Zastanawiam się nad Hartke 1415, Ashdown Five Fifteen i LANEY HCM 160B.
Trzeba mi czegoś w miarę mocnego za dobrą cenę. Na necie jest parę ofert
wyzej wymienionych pieców do 800zł. grałem na Fender Rumble 100 i brzmienie
miał w miarę fajne ale przy rozkręceniu go, nie spisywał się już tak
dobrze. Potrzebne mi coś przeważnie na średnią scene bez podpinania się pod
linie żeby cały zespół mógl dobrze i wyraznie słyszeć.
A co grasz i na jakim basie?
Siema. Zastanawiam się nad Hartke 1415, Ashdown Five Fifteen i LANEY HCM 160B.
Trzeba mi czegoś w miarę mocnego za dobrą cenę. Na necie jest parę ofert
wyzej wymienionych pieców do 800zł. grałem na Fender Rumble 100 i brzmienie
miał w miarę fajne ale przy rozkręceniu go, tracił wyraznie na jakości.
Potrzebne mi coś przeważnie na średnią scene bez podpinania się pod linie
żeby cały zespół mógl dobrze i wyraznie słyszeć.
Przeważnie blues rock, czasem grunge. Bas aktywny Cort GB35A
Na Hartke 1415 to niezła cena jest IMO. Warto pomyśleć, przy czym jest
opinia, że Hartke są płaskie – coś w tym jest.
Ashdown ma specyficznego muła w sobie, ale combo nie powoduje agresji, też
będzie niezłym wyborem.
Laneya nie znam.
To nie jest tablica ogłoszeń!
/Dante
To jest piecyk gitarowy:) Nie zaleca się podpinać do takich basówki. Dużo
lepiej z basem poradzi sobie combo basowe;)
Oczywiscie mój błąd źle skopiowałem nazwę, chodzilo mi o Laney HC50B
HardCore.Pozdrawiam. 😉
edit. Czy ten piec, Laney HC50B Hardcore wystarczy na male próby z perkusją i
gitarą ? Czy dam rade się przebić?
O przebiciu się przez perkusję zależy co i jak gra perkusista. Ale ogolnie
to te 50W to za mało, tym bardziej pamiętając że nie rozkręcamy piecyka na
full bo złe rzeczy z dźwiękiem się wtedy dzieją:o Patrz co najmniej 100W,
do cięższych brzmień to i więcej. Pozdrawiam.
szukam pieca na próby i małe koncerty. widzicie tutaj coś ciekawego? gramy
głównie rock, grunge
http://www.guitarcenter.pl/catalog/behringer/bas/wzmacniacze/comba-basowe/behringer-ultrabass-bxl900
miał ktoś w ogóle okazję przegrywać piece behringera?
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/wzmacniacze/comba-basowe/marshall-mb-30
trochę mała moc, ale marshall to marshall. nie miałam okazji przegrywać
tego sprzętu, ale sądzę ze tanie 45W-ki mu nie dorównują
„Marshall to Marshall” to stereotyp wypromowany przez gitarowe lampiaki ze
starych lat. Basowe marshalle, zwłaszcza małe, szałowe nie są, więc
producentem się nie sugeruj, 45W to moc do niczego, za dużo do domu (po co
przepłacać), za mało na próby.
Co do behringera – po pierwsze i tak szukaj używki a nie nówki, po drugie
jako standalone lepiej przynajmniej 15″ głośnik, albo 2×10, bo 1×12 to jednak
dość mała powierzchnia.
Poszukaj jakiegoś LDMa i tyle 😉
mam złe doświadczenie z używanym sprzętem ;/ chyba zostaje mi kupienie
porządnego ampega na raty…
No to jak ma być porządny to jednak budżet musi pójść w górę, bo z
nówek poniżej tysiaka są jedynie „znośne”
A ja się dalej upieram, że dobre 50W 12″ wystarczy na próby 😛 No chyba, że
to jakich ch** wie jaki metal, to nie. 🙂
ehh… no to już nie wiem. właśnie budżet do tysiaka mi się raczej na dzien
dzisiejszy zamyka, Ampeg 50W, albo… pomysły się kończą. do gdańskiego
Riffa będę jechac w jak najbliższym czasie i tam sobie na pewno coś wypatrze,
tylko dobrze by było już mieć na czymś wzrok zarzucony…
Szkoda pieniędzy na takie słabe combo , które będziesz podkręcał i się
denerwował. Zapas mocy lepiej mieć. Zastanów się nad używką, serio.
tylko trzeba jeszcze dobrze trafić, a z tym raczej trudno. nie chciałabym
kupić wadliwego sprzętu, przy którym to DOPIERO się będę denerwować 😀
ludzie zazwyczaj nie mają powodu żeby sprzedawać dobre, porządne piece. tzn
rzadko kiedy się zdarza. swoją drogą też przyznaję racje, że zawsze
lepiej mieć zapas, bo dźwięk podkręcony na maxa nie jest zbyt
zadowalający. no ale poszukam, pomyślę, dzięki za rady 😉
Ile razy kupowałeś sprzęt muzyczny przez allegro, czy tam ogólnie używany?
Bo ja cały swój dorobek muzyczny mam z używek (poza kartą dźwiękową,
multiefektem i jednym z preampów), ani razu się nie zawiodłem, bo kupowałem
od sprawdzonych osób – albo z samymi licznymi pozytywami, albo bez
pośrednictwa allegro na tym forum – zawsze przyjaźnie i bez rozczarowań.
Na allegro jest masa świetnego sprzętu, na basscity w dziale ogloszeń
dziennie padają 2-3 ogłoszenia z tak znakomitym sprzętem, że żałuję że
nie stać mnie na niego. Aż tak rzadko?
Bo jak sam napisałeś, kupowałeś od sprawdzonych osób. a z reguły ciężko
wybadać czy ktoś jest „sprawdzony” na podstawie profilu allegro, swoją
drogą, kiedyś kupowałam używany stojak do hi-hata i sprzęt wydawał się
naprawdę porządny, był dokładnie przefiltrowany, do czasu jak po niecałych
2 tyg, śrubki zaczęły się luzować przy każdym uderzeniu i trzeba było
wiecznie przykręcać. zresztą nieważne. mowa o basach. ale przyznam że z
lekka obawiam się używek, mimo wszystko. i mimo wszystko, znalazłam też to.
jest tu coś godnego uwagi?
(przypominam, że potrzebuje pieca na próby i małe koncerty)
allegro.pl/ampeg-ba-115t-combo-basowe-100w-rms-i1685061521.html
allegro.pl/combo-basowe-300w-behringer-bxl3000a-ultrabass-i1679543387.html
allegro.pl/super-combo-basowe-hughes-and-kettner-basskick-i1678363049.html
allegro.pl/ultrabass-bx4210a-combo-basowe-i1676058474.html
allegro.pl/hartke-vx2510-250-w-combo-basowe-stan-bdb-dzwon-i1676720669.html
ten ostatni opcjonalnie, najbardziej chyba interesuje mnie ten ampeg, do gdyni
zresztą mam ok godzinę drogi, więc w sumie przy odbiorze osobistym mniejsze
ryzyko.
Ja się zawiodłem na necie użytkownik lika 11 (osoba także ogłaszała się
na basoofce z tym sprzętem) niestety combo mocno odbiegało stanem od opisu
(mimo iż użytkownik miał sporo pozytywów)Zawiodłem się.
kup Hartke A100, zajebisty wzmacniacz. Idź pograj gdzieś na nim, warto
wrzucic na niego kase i się nie bój używanych sprzętów, na oko 75% basoofki
kupuje używki (reszta 25% to nowi którzy kupili nowy sprzęt przed zapytaniem
nas o zdanie :P)
a 70W-ka mi się przez perke przebije?
jak perkman to i45W da rade, mówie z doświadczenia, ale słabo. 70W się
przebije ale nie przez szatana.
Cześć fachowcy. Szukam dobrego combo o całkiem sporej mocy, by przebijać
się przez perkusję i dwóch mocno przesterowanych gitarzystów – nie tylko na
próbach, ale i na małych klubowych koncertach. Mam do dyspozycji około
2600- 2800zł i dotychczas brałem pod uwagę dwa sprzęty:
Fender Rumble
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/wzmacniacze/comba-basowe/fender-rumble-350
Nie znam tego sprzętu, opis także jest lakoniczny i obawiam się, że
mógłbym się na nim „przejechać”.
Taurus BL-1010
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/wzmacniacze/comba-basowe/box-electronics-taurus-bl-1010
Opis zachęcający, tyle że moc dużo niższa jak w przypadku Fender i nie
jestem pewien, czy uzyskam taką głośność, o jaką mi chodzi.
i Taurus SL-1010
allegro.pl/okazja-combo-basowe-taurus-sl-1010-i1684272261.html
Ten wydaje mi się magiczny niczym jednorożec i mocny niczym ciągnik
ursus.
Czy te combo są warte uwagi? A może znacie lepszy lub tańszy sprzęt? Na co
ogólnie zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego comba?
Gregoryy – na necie jest SWR Redhead, dokupujesz do niego drugie 2×10 czy 1×15,
w sumie w Twojej kwocie mniej więcej się zmieści i masz sprzęt na lata.
Ampeg BA115HPT. Jest to dobry sprzęt i mieści się w cenie. Nasze krajowe
Taurusy też są świetnie i warto nad nimi pomyśleć.
Jak kupujesz to patrz się na skuteczność, bo waty=/=głośność. W
przypadku używek oczywiście kondycja głośników jest b.ważna. Rozmiar
głośników to też ważna kwestia. Mniejsze są bardziej dynamiczne.
BTW za 3 koła można dorwać całkiem niezły używany stack. Trzeba polować
na okazje.
z tych 3 ( tak jak napisałem tylko z tych 3) wybrałbym sl-1010
A ze wszelkiego dostępnego w Polsce sprzętu co byś wybrał? 🙂
Ampega svt-CL + 4×10+2×10+4×10 Ampeg HLF
taka konfiguracja kolumn z powodu że na duży koncert wezme 4×10 + 4×10 a na
małe 4×10 + 2×10 a do małego baru 2×10 🙂
A coś, co mieści się w kwocie 2600- 2800zł? 🙂
Aktualnie mam 100-watowego Ampega BA115. Może z tym piecem udałoby się
skomponować jakiś dobry zestawik? W takim wypadku miałbym do dyspozycji
około 1800- 2000zł.
jeśli Cie interesuje to mam na sprzedaż GK 700RB i kolumnę Peavey tvx410.
napisz na PW to się dogadamy
Czy piec BOX BA-75 jest dobry? Mam okazje kupić a cena przystepna, ok 400zł.Jedyny mankament to brak galki na potencjometrze Bass, czy za tą cenę
warto ?