W mojej głowie powstał spór, co lepsze: Epiphonki Embassy czwóreczka i
piątka czy Jamaszki 270 lub 374.
Liczę, że mi go rozwiążecie;]
Gram w zasadzie wszystko, lecz mam skłonności heavymetalowe.
Pomóżcie.
Jaki jest wasz wybór: Epiphone Standard Embassy IV/V czy Yamaha RBX 270/374 dla basisty, który gra głównie heavymetal?
Czy ktoś z was grał na basach Epiphone Embassy i mógł porównać je z modelami Yamaha RBX 270/374 w kontekście grania w stylu heavymetalowym?
Który z tych basów jest lepiej dostosowany do stylu heavymetalowego grania – Epiphone Standard Embassy IV/V czy Yamaha RBX 270/374?
Mam dylemat między Epiphone Embassy IV/V a Yamahą RBX 270/274, jaką podjąć decyzję z punktu widzenia gracza bassowego?
Czy ktoś mógłby mi polecić jeden z tych basów – Epiphone Embassy IV/V lub Yamaha RBX 270/374 – który lepiej nadaje się do grania heavymetalu?
Który bas jest bardziej uniwersalny – Epiphone Embassy IV/V czy Yamaha RBX 270/374 – dla heavy metalowego basisty?
Jakie są wasze doświadczenia z graniem na basach Epiphone Embassy IV/V i Yamaha RBX 270/374 w kontekście stylu heavymetalowego?
Czy warto zainwestować w Epiphone Embassy IV/V czy może lepiej postawić na Yamahę RBX 270/374 dla heavymetalowego basisty?
Który bas ma lepsze brzmienie – Epiphone Embassy IV/V czy Yamaha RBX 270/374 – w kontekście grania music stylu heavymetalowego?
Czy wybralibyście Epiphone Embassy IV/V czy Yamahę RBX 270/374 dla basisty, który gra w różnych stylach, ale przeważnie w heavymetalu?
Epiphone Embassy ma korpus z jesionu bagiennego, będzie miał ten basik raczej
suche, wysokie brzmienie.
Yamaha 374 ma aktywny equalizer, co bardzo przemawia na jej rzecz. Wybrałbym
właśnie ten.
Do konfrontacji dołączam jeszcze Ibanez AGB 140.
Jak już rozprawiamy o Yamahah to mam pytanie(ostzegam może być trochę
głupie:P).Czy w 374 jest aktywny czy pasywny pickup?Czy ta bateria zasila
pickupy czy preamp?Czy mógłbym zmienić przystawiki na
allegro.pl/item148791656_bartolini_mk1_pickup_bridge_neck.html ? Jak na
początkującego trochę jest dla mnie zagmatwana ta sprawa,więc szukam
odpowiedzi 🙂 Pozdrawiam!
Wydaje mi się, że pickupy są pasywne, ale o to byś musiał Yamaha zapytać.
Co do zamiany pickupa na Bartolini MK1 – pewnie by się dało (o ile
standardowy nie ma jakichś dziwnych rozmiarów), ale nie wiem czy jest sens –
bo MK1 to takie niby-Bartolini (taniocha innymi słowy).