Hohner PJ Bass SX – Uszkodzona przystawka?
Załączniki
Temat: Uszkodzona przystawka?
Mam takiego oto Hohnera PJ Bass SX:
Kupiłem go bez żadnej dokumentacji, Hohner też już nie dysponuje żadnymi papierami. Odnośnie elektroniki napisali mi tylko:
Originally it is equipped with Select by EMG pickups: 1 x split-coil and 1 x j-style pickup. In a description I’ve found that the knobs are for vol / vol and tone.
Czy dobrze rozumiem, że przystawka typu J to jest ta przy mostku, a split-coil to ta bliżej gryfu? Ponadto empirycznie doszedłem do tego, że (chyba) pierwsze i drugie pokrętła od strony gniazda to są odpowiednio regulatory głośności przystawki J i split-coil, a ostatnie pokrętło to jest ton.
I teraz sam problem. Gdy pokrętło tonu przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, słychać coraz głośniejszy szum. Żeby go w ogóle nie słyszeć, muszę mieć pokrętło do oporu w lewo. Zastanawiam się, czy ten szum oznacza, że walnięta jest przystawka, czy jest to normalny objaw w związku z tym, że jest to przystawka single-coil, która ponoć „sieje”. Chciałbym mieć jakąś wiedzę, zanim pójdę z tym do serwisu.
Z góry dzięki za pomoc.
Z cyklu „pytania lamera”: W magnetofonach kojarzyłem pokrętło tonu z regulacją, czy ma być więcej basu czy sopranu. Natomiast tutaj odnoszę wrażenie, że pokrętło rozdziela, ile procent dźwięku ma iść z której przystawki. Czy tak to działa?
Ocena Społeczności :
★★★★★
Ocena: ☆ 5.0 Głosujących: 3
Komentarzy: 15
- Standardowo pokrętła od strony gniazda to: master tone, volume (przystawka J), volume (przystawka P). Jak skrecasz vol od przystawki P, to zaczyna dominować ten J - czyli brumienie jest normalne. Wyekranuj (albo zleć to komuś obeznanemu) komorę elektryki i baseny pickupów folia miedzianą i poprowadź odpowiednio masę - to zniwelujesz ten efekt w sporym stopniu (ale nie całkowicie).
BTW - nazwa Twojego basu, to Hohner - a nie Hohnera (wyedytuj temat)OMSON - Po wczorajszej próbie już sam nie wiem, jak to jest z tymi pokrętłami. Zakręciłem się.
Czy warto pakować się w koszty związane z ekranowaniem tego basu, czy lepiej kupić jakieś inne wiosło? Trudno w sieci znaleźć opinie nt. tego basu, ale chyba nie jest to jakiś szczyt techniki? Chyba że zamiast kupna nowego wiosła lepiej wymienić mu jakieś bebechy? Co byście poradzili?Bartman - Jak się znasz albo obczaisz YT to sam wyekranujesz sobie bass za darmo.
Jak nie to i tak to groszowa sprawa - chyba najtańsza usługa lutnicza.
Wszystko rozbija się o piniądze. Ile masz? Ile chcesz wydać.zielony666 - Z jakiego miasta jesteś?OMSON
- Rybnik.Bartman
- To nie pomogę (jestem z Lublina).
Wobec tego kup sobie z 2m takiej folii (pewnie Ci jeszcze zostanie, ale lepiej żeby nie zbrakło):
(ewentualnie możesz zmienić wszystkie elementy na lepszej jakości)
3 sztuki potków:
gniazdo:
kondensator:
przewody:
I ekranowanie zrób w taki sposób (zwróć uwagę na wystającą folię na korpusie, która dobiega do miejsc mocowania płytki za pomocą śrub -tam sie te ekrany łaczą we wspólna masę... inaczej należy poprowadzić jakiś przewód, który by je łączył w całość):
A tutaj masz rozrysowane standardowe połączenie elektryki, w razie czego (nie musisz byc elektronikiem, żeby to zrozumieć):
attachments/download-jpg.1054968/
lub
OMSON - Osz pierona. Aleś pojechał. Jak z zawodowcem... Na szczęście mam szwagra elektronika, który pewnie to ogarnie bez mrugnięcia. Podlinkowałeś też czerwony przewód. Czy mam go użyć jako "ground wire from bridge"?
A jak z przystawkami - też przy okazji wymienić? Jakie być polecił dobre w rozsądnej cenie?Bartman - Jak tam siedzą select by EMG (?) to nie wymieniaj. Ewentualnie w jakim budżecie byś chciał przystawki? Ja bym Ci bardzo polecał niedrogie, a zawodowe Tonerider: Przewody kup ewentualnie w kolorach jakich potrzebujesz (jak masz taki kaprys, to może być nawet w jednym kolorze - to ma raczej pomóc w orientacji, a nie stanowi jakiegoś wymogu BHP, hehe) ;) 'Ground' przeważnie daje się czarny.OMSON
- Co sądzicie o tym wiośle jednego z basoofkowiczów?
Jak się ma do mojego Hohnera? Układ przystawek taki sam, jak u mnie, a to mi pasuje. To jest oryginalny Ibanez, a nie klon, prawda?Bartman -
Ma aktywny układ i mahoniowe body z różnic (w Twoim PJ Hohnera prawdopodobnie body z olchy). Ponoć nieźle brzmi ten Hohner z opisów w necie...
Coś takiego masz?
OMSON - Wydaje mi się, że to ten sam. Po numerze seryjnym od producenta dowiedziałem się, że jest z 1991 r. Korpus i gryf z klonu.
!ApQylP-FE8xeojBye_x-kt11r5Xr
!ApQylP-FE8xeoi9q7CkAYZnEtkhIBartman - Warto tego Talmana za tą kasę - choćby z racji samych przystawek - źle to nie będzie gadało.zielony666
-
@OMSON: Standardowo pokrętła od strony gniazda to: master tone, volume (przystawka J), volume (przystawka P). Jak skrecasz vol od przystawki P, to zaczyna dominować ten J - czyli brumienie jest normalne. Wyekranuj (albo zleć to komuś obeznanemu) komorę elektryki i baseny pickupów folia miedzianą i poprowadź odpowiednio masę - to zniwelujesz ten efekt w sporym stopniu (ale nie całkowicie).
No to mam chyba coś nie tak i bas, który ogrywałem też coś nie tak. Mówię oczywiście o JBass. Od strony gniazda barwa tonu, następny to głośność przetwornika przymostkowego a ostatni potencjometr to głośność przetwora przy gryfie. Mam szkockiego Westfielda a ogrywałem w sklepie Vintage JB.
Edyta.
Coś nie doczytałem. Mowa jest o PJ basie a mi się pozajączkowało z JB. Sorry.Minos - Jazz bass i precision bass w układzie PJ, mają standardowo taką samą regulację potencjometrów (jeśli stanowi to jakiś dylemat).
OMSON - Co powiecie na tego japońca?
Yamaha RBX 370A
Czy warto wymienić na niego mojego Hohnera?Bartman