Witam.Spotkał się ktoś z was z czymś taki.Chodzi mi o to,że mam wolne 1u i chciał bym tam zamontować tranformator.Czy takie urządzenia są w ogóle produkowane?
Pewno ze są robione, ale nie do racka. Taki transformator musi mieć dużą moc jeżeli ma zasilać racka. Można jakiegoś gotowca przerobić ale i tak pewno będzie za słaby, lepiej se u elektronika zamówić zrobienie takiego czegoś. Jezeli w ogole się bez tego nie obejdzie oczywiście…
EDIT: aha z tego co się dowiedziałem to 1u to niezadużo, a tak itransformator będzie miał raczej pokaźne rozmiary, więc nie iwem czy to w ogole wypali
1u to zdecydowanie za mało, żeby upchać tam transformator. Ostatecznie możesz poprosić jakiegoś elektronika o wykonanie go w technice impulsowej ale koszt będzie większy od całego racka.
Pzdr.
Widziałem coś takiego Mesa Boogie, wysokość 2U, ale ogólnie to zapomnij o tym (o tym mesy 🙂 ), bo koszt to pewnie ponad 1000zł.
Nie wiecie może czy na sprzęt gitarowy (ten z Ameryki) ma jakiś wpływ niższa częstotliwość w gniazdku ?? W USA mają 110 / 60Hz (chyba) a 230 / 50.
większość sprzętu estradowego ma dodatkowe uzwojenie trafo więc jest możliwość przełączenia trafo pomiędzy 110 a 230 V także to chyba nie problem. Naprzyklad stare ampegi miały taki przełącznik z tyłu obudowy w nowych niestety trzeba podłubać wewnątrz ale to też nie jest jakoś szczególnie skomplikowane.
czasem może nie być miejsca wewnatrz wazmaka żeby wbudowac nowe trafo:p. Tak było w jakism swr , który ogrywalem i min dla tego nie kupilem go.
Pewno ze są robione, ale nie do racka. Taki transformator musi mieć dużą moc
jeżeli ma zasilać racka. Można jakiegoś gotowca przerobić ale i tak pewno
będzie za słaby, lepiej se u elektronika zamówić zrobienie takiego czegoś.
Jezeli w ogole się bez tego nie obejdzie oczywiście…
EDIT: aha z tego co się dowiedziałem to 1u to niezadużo, a tak itransformator
będzie miał raczej pokaźne rozmiary, więc nie iwem czy to w ogole wypali
1u to zdecydowanie za mało, żeby upchać tam transformator. Ostatecznie
możesz poprosić jakiegoś elektronika o wykonanie go w technice impulsowej
ale koszt będzie większy od całego racka.
Pzdr.
Widziałem coś takiego Mesa Boogie, wysokość 2U, ale ogólnie to zapomnij o
tym (o tym mesy 🙂 ), bo koszt to pewnie ponad 1000zł.
Nie wiecie może czy na sprzęt gitarowy (ten z Ameryki) ma jakiś wpływ
niższa częstotliwość w gniazdku ?? W USA mają 110 / 60Hz (chyba) a 230 /
50.
większość sprzętu estradowego ma dodatkowe uzwojenie trafo więc jest
możliwość przełączenia trafo pomiędzy 110 a 230 V także to chyba nie
problem. Naprzyklad stare ampegi miały taki przełącznik z tyłu obudowy w
nowych niestety trzeba podłubać wewnątrz ale to też nie jest jakoś
szczególnie skomplikowane.
czasem może nie być miejsca wewnatrz wazmaka żeby wbudowac nowe trafo:p. Tak
było w jakism swr , który ogrywalem i min dla tego nie kupilem go.