Poleccie mi jakiegoś basa wartego uwagi w cenie do 1500zł. Jeśli chodzi o brzmiienie to interesuje mnie przede wszystkim ciepłe, soczyste, lekko mruczące brzmienie 😛 . Proszę pomozcie 🙂
Wbijasz na HR Guitars i za 1500zł kupujesz bas o wiele lepszy od takich mexico.
@Mikko: Eeeee tam jakie mexico …. Wbijasz na HR Guitars i za 1500zł kupujesz bas o wiele lepszy od takich mexico.
Możesz się tutaj mocno mylić, Kolego.
Szukam basu w cenie ok. 1-1,5 tysia, brzmieniowo interesuje mnie bas z kopem w midach, tzw. „chrunchy tone”, zastanawiałem się do tej pory nad budżetowym Sterlingiem Ray oraz jakimś jazzem, jak radzicie?
a może japonski jazz bass za parę stowek więcej?
Witam,
po kilkunastoletniej przerwie postanowiłem powrócić do grania ale dość mocno przez ten czas wypadłem z rynku, więc zwracam się do Was z prośbą oceny n/w modeli.
Jak widać interesują mnie modele ala MM gdyż już bardzo dawno się w nich zakochałem, a że nie dysponuję zbyt dużą ilością gotówki stąd też szukam czegoś budżetowego. Będę miał do wydania coś ok 3500- 4000zł ale w tej kwocie muszę zmieścić się jeszcze z jakimś nagłośnieniem i resztą dupereli, więc na basik zostanie max 2000zł
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawia
Seba
mam dylemat, zastanawiam się nad paroma gitarami ale nie wiem , która wybrac, mam nadzieje ze mi pomozecie
zazwyczaj gram palcami, szukam takiego ostrzejszego brzmienia, coś jak Duff, ale również takiego ciepłego. aktualnie posiadam Ibanez GSR180, i do tego Ashdown a Five Fifteen 100W
Flea wiadomo jak brzmi – popis Red Hot Chili Pappers, tylko do tego on ma szafe za sobą. Ogólnie cieplutka i lekko „zgłuszona”. Ostrzejszego stylu na niej nie pograsz – przynajmniej moim zdaniem ( gram w kilku metalowych kapelach ).
Squiery to czasem loteria – ogólnie za tę cenę bym polecił, chociaż gryf personalnie mi nie odpowiada. Z „podróbek” singli jazz basów da się trochę wyciągnąć. Przy próbie jasnego grania strasznie leci po strunach. Miałem ten model jako którąś tam gitarę.
Thunderbird – wygląd, kwestia osobista. Ciepły ale raczej do rocka/metalu. Kiedyś ogrywałem go w sklepie i slap brzmiał słabo ale za to kostką dawał radę.
Za 1000 nie myślałeś np. o jakiejś używce Squiera ale vintage ?
@dziki12: Witam, po kilkunastoletniej przerwie postanowiłem powrócić do grania ale dość mocno przez ten czas wypadłem z rynku, więc zwracam się do Was z prośbą oceny n/w modeli.
Jak widać interesują mnie modele ala MM gdyż już bardzo dawno się w nich zakochałem, a że nie dysponuję zbyt dużą ilością gotówki stąd też szukam czegoś budżetowego. Będę miał do wydania coś ok 3500-4000 zł ale w tej kwocie muszę zmieścić się jeszcze z jakimś nagłośnieniem i resztą dupereli, więc na basik zostanie max 2000 zł
Pozdrawia Seba
A może Flame ? allegro.pl/flame-cs4-lutnicza-git-basowa-by-music-man-i2595900866.html Tylko przetwornik do wymiany ale do 2000zł zmieścisz się razem z porządnym MM do symoura.
A jeżeli nie to ze sterlingiem nie miałem do czynienia ale średnio pochlebne opinie o nim chodzą.
shape_shifter – ciekaw jestem gdzie znalazłeś te niepochlebne opinie o nowej serii SUB by Sterling RAY4 ? Jako były posiadacz OLP MM3 jestem zainteresowany tym basem i temat testów/próbek śledzę regularnie. Nie natknąłem się na żadną negatywną opiniię, więc jeśli możesz to jakoś poprzeć, to będę wdzięczny.
Jak na razie nie pamiętam ale przejrzałem teraz talkbass i opinia jest całkowicie odwrotna. Więc sorry za nieaktualne info. Wg talkbass jest to bardzo dobra budżetowa gitara. Niektórzy co najwyżej przyczepiają się do delikatnego obcinania górki ale winna jest przystawka.
Darks wypowiedział się już o Squierach Vintage – osobiście kiedyś miałem jednego w łapie i muszę przyznać, że dobrze był wykonany i całkiem ładnie mruczał.
Seria VM jest bardzo fajna i cenowo wychodzi znakomicie.
Jeszcze Corty z serii GB są bardzo fajnymi wiosełkami za małe pieniądze (GB 75, GB 95, GB5).
Jeszcze Corty z serii GB są bardzo fajnymi wiosełkami za małe pieniądze (GB 75, GB 95, GB5).
A może Warwick Rockbass? Polecam model Corvette Basic, bardzo fajnie wykonczone wiosła. Uklad przystawek J/J. Dwuczesciowy mostek Warwicka z mozliwoscia ustawienie string spacingu oraz siodelko przy glowce z mozliwoscia regulacji gora/dol. Przykladowo 4rka w czerwieni:
Corvette Basic jest dostepna i jako pasywne wiosło i jako aktywne.
Przymierzam się do zmiany basu i czy ktoś mógłby podpowiedzieć co najlepiej wybrać. Tak naprawdę interesowały mnie dwa modele Squier VM Jazz Bass i Cort GB5 bo GB75 nigdzie nie można dostać, ale ostatnio właśnie pojawiła się seria Sterling SUB Ray 5 i co myślicie co wybrać do grania Pop/Rocka
Panie i Panowie!
chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych oto gitar:
a najbardziej zależy mi na opiniach tego sprzętu: allegro.pl/gitara-bassowa-4str-gmr-15-letnia-emg-aktywny-i2868089174.html – jak ta gitarka wypada w porównaniu z tym mayo be4 exotic z linku powyżej? które wiosło może być lepsze?
Ten Mayones jest ze starszej i naprawdę fajnej serii. Co do GMR-ów – to dobre instrumenty, z podobnej ligi brzmieniowej i wykonania (czytaj – wysokiej). EMG z tej piętnastolatki będą bardziej oddziaływać na brzmienie z deski niż MEC-i (bardzo dobre przystawki). Mają drewna egzotyczne na korpusach, co sprawia że mają dosyć charakterystyczne brzmienie. Nie każdy je lubi. Ja na przykład – nie za bardzo.
W Langowskim z przełącznikiem (tym ręcznie wykonanym) masz jesion – to znaczy więcej zwartego dołu, więcej sprężyny w brzmieniu. W drewnach egzotycznych jest więcej pomruku.
Jeszcze w tej cenie są ciekawe wynalazki pod tytułem japońskie kopie JB – sporo tego ustrojstwa na Allegro.
@bratekr: (…)Mają drewna egzotyczne na korpusach, co sprawia że mają dosyć charakterystyczne brzmienie. (…) W drewnach egzotycznych jest więcej pomruku.
z tymże ten 15letni GMR ma korpus bodajże z klonu, a klon raczej nie należy do drewna egzotycznego… jaki rodzaj brzmienia daje decha z klonu?
nie widzialem starego gmra z kllonu – chyba ze jakieś biedne kopie fenderow.
rozchodzi się o tego GMRa: allegro.pl/gitara-bassowa-4str-gmr-15-letnia-emg-aktywny-i2868089174.html rozmawiałem dziś z właścicielem tego sprzętu, on sam nie jest pewien z czego zrobiony jest korpus, gdyż jest drugim właścicielem, ale stawia na klon… ma mi przesłać dziś jakieś próbki dźwięku. w przyszłym tygodniu jadę do lekarza w okolice tego pana, więc odwiedzę go i obmacam ten sprzęt osobiście. strasznie mnie te wiosło zaciekawiło
Witam interesował by mnie basik do około 1500zł, był by to mój drugi instrument. Preferował bym sprzęt nowy,z opcją wzięcia na raty. zainteresował mnie schecter extreme omen i stiletto, ESP LTD F-104 i Washburn t24. Co o nich myślicie? A może ma ktoś jakieś propozycję? Z góry dziękuję za odpowiedź.
basy na sz maja wysoki wspolczynnik jakosci do ceny jeśli chodzi o tanie nowki 😉
allegro.pl/traben-torrent-4-gitara-basowa-gratis-raty-i2910787952.html wie ktoś może co to i czy warto ?? aktyw za tą cenę to całkiem okazja a i wygląda na porządnie zrobiony. Mój problem, że mieszkam na mazurach, a gitara jest z Tych i nie mam za bardzo opcji jej dotknąć
sorry błąd pomyiłem posty ;-D O Trabenach słyszałem trochę dobrego a moja propozycja pójdzie na PW
Poszukuję basu, używki do około 1500, ale dobrze by było się zamknąć w 1200.
Docelowo raczej typowo rockowe granie, może odrobinę bardziej w stronę metalu. Ale dobrze by było gdyby było uniwersalne.
Zamiast palców mam małe paróweczki, więc mile widziany wąski, wyścigowy czy też po prostu kobiecy? gryf. Oczywiście czwórka. Raczej 34″.
Wizualnie…Preferowany kolor to czerwony lub czerń, ewentualnie mieszanie 🙂
Ewentualnie na jakie jeszcze modele mogę zwrócić uwagę? Kopia OLP MM? Mayones Flame?
Ibanez sr800 albo sr 700 kiedyś mi polecali, ale wybrałem Yamahę BB414 i nie mogę powiedzieć że żałuję. Powiem, że całkiem fajna gitara pod względem brzmienia, a ponadto bardzo wygodna. OLX.pl/oferta/yamaha-bb-414-ID2Ai5P.html#e07b2ab2cd;r:8;s:311 tutaj masz cenę, która raczej Ci będzie odpowiadać.
Jeśli bierzesz pod uwagę kopie MM, to może Sterling Ray4 SUB? Ja swojego zdobyłem za 1218zł. no tylko że to nówka. Ogólnie to słychać w tym basie charakter MusicMana. Ma 2-pasmową korekcję i mogę z niego naprawdę różne barwy wyciągnąć. Brzmieniowo świetnie się nadaje rocka/metalu, funka no i reggae. Gryf ma całkiem wąski. Tylko, że ma fabrycznie beznadziejne struny założone więc będzie dużo różnica jak założysz coś porządnego. Ogólnie to nie żałuję zakupu i myślę że jeśli będę kupować następny bass to będzie też Sterling tylko ze z jakiej droższej serii.
Ja bym kupował któregoś z tych Ibanezów SR600 albo SR800. Najlepiej byłoby je ograć i zadecydować, który lepiej spełnia oczekiwania.
Jeśli gryf ma być wyścigowy, a muza raczej rockowa, to SR jest jak najbardziej na miejscu. Na SR800 grałem wiele lat – takich gitar już się dziś nie produkuje, łza się kręci w oku;-) Doskonałe wiosło, wykończone perfekcyjnie, oryginalne klucze Gotoh, bardzo zacne brzmienie – a wszystko made in Japan. I jest to w pełni nowoczesny instrument, nie ma w nim cech vintageu. SR600 ma praktycznie te same parametry, tylko tyle, że jest pasywny. Ale z pewnością też gra nieźle. Na SR700 gram dzisiaj i to już jest trochę inna liga – niby drewno wypierdziane (4 rodzaje!), ale produkcja koreańska; niby pickupy Bartolini, ale na zagranicznych forach zbierają zasłużone cięgi… Ogółem co do SR – brać i grać:-)
@Jagdpanther, dobrze że przypomniałeś właśnie o tych cechach starych SR-ek. To były gitary na prawdę na poziomie. Sam się poważnie zastanawiam czy nie zakupić sobie właśnie któregoś z tych Ibanezów 😀
Na HRGuitars wisi jeden Ibanez SR600 z 89 roku. Gdybym miał hajs to pewnie bym się nim zainteresował.
@Bartekr2d2, cóż mogę powiedzieć – myślę, że byłbyś zadowolony. Ja sam grając na SR800 miałem wrażenie, że mocno jedzie zwłaszcza górnym środkiem, a superciepły zaśpiew to nie jest naturalny przymiot tego instrumentu. Wyczytałem, że to może wynikać z właściwości lipowego korpusu. Inna sprawa, że w wersji z preampem, na jakimś zacnym piecu, dałoby się ukręcić niejedno brzmienie. No i zgódźmy się – do bluesa ta gitara raczej nie jest dedykowana:-) Jeśli miałbyś kupić taką SR-kę, życzyłbym Ci przede wszystkim trafienia na dobry egzemplarz, o 100-procentowej sprawności. Te wiosła już trochę przeżyły:-) No i raczej aktywną. Pozdrawiam
Pewnie da się zbić cenę, ale patrząc na to co w nim zapakowane chyba całkiem warty uwagi
Oczywiscie, to świetna gitara, ale za te kase można mieć ibaneza ATK MIJ
szukam w ogóle czegoś już całkiem całkiem do 1,5k, 2k. Gram death metal, aczkolwiek preferuję jaśniejsze brzmienia aniżeli mulenie. Może jest coś teraz co polecilibyście z doświadczenia ?
Utwierdzając mnie w ibanezach, pozostają ostatni kandydaci.
Przybywam dzisiaj po radę odnośnie wyboru pierwszego basa. Zakupu dokonam i tak dopiero za miesiąc, ale chciałbym się zorientować, w co celować :). Sporo czytałem na samej basoofce, sporo testów i tematów. Zamierzam również wybrać się do muzycznego w Lublinie. Tak na marginesie, w którym sklepie właśnie w Lublinie asortyment basowy jest najbogatszy, a i sprzedawcy mili? 🙂
Ale biorę oczywiście używkę. Jest pewien problem z ograniem, a raczej jego brakiem. Ewentualnie prosiłbym sprzedających o próbki. Do rzeczy:
GMR V (EMR) (OLX.pl/oferta/piekna-gitara-basowa-gmr-v-emg-ID2NJDN.html#fe55e435fb)
Najbardziej skłaniam się ku Cortowi. Na allegro widziałem też chyba jeszcze c5 za ok 900zł. Raczej wolałbym 5-strunowca, ale to zależy od stanu materialno-pieniężnego, więc 4 nie pogardzę :). Proszę o radę odnośnie tych gitarek oraz czy nie mają jakiś cen nieadekwatnych do stanu.
Elr, ja bym wybrał SR500. To są wspaniałe ibanezy, sam nabyłem właśnie SR1605 i jestem mega zadowolony 🙂 Jeśli lubisz ibanezy z serii SR to SR500 będzie na prawdę dobrym wyborem. Miałem 505, znajomy ma nadal 505 i obie brzmiały bardzo dobrze.
Timyg, do czego potrzebujesz gitary ? osobiście i zaje*iście subiektywnie odradzam gmra i brałbym Schectera, chociażby ze względu na drewno i elektrownie.
Głównie funk i blues. A, zapomniałem dodać, że od roku gram też na klasyku, więc zdążyłem złapać jakiegoś ogólnogitarowego doświadczenia (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie). Lecz mam jeszcze pytanie do tego Schectera – jaka to wersja Stiletto? Bo naprawdę nie mogę tego rozpoznać :). Gadałem również ze sprzedającym, ma wysłać mi jeszcze próbki na maila.
Ps. Czy na początek wystarczy mi po prostu taki mały wzmacniacz słuchawkowy, który podłączał bym do głośników komputerowych 2.1 z subwooferem, albo do słuchawek? Bo chciałbym odwlec na razie w czasie zakup pieca, a mam znajomego, który takiego wzmacniacza zrobi mi za 5zł :). No i oczywiście, wolałbym kupić coś nawet później, ale żeby mi to posłużyło trochę 🙂
EDIT: Dowiedziałem się od właściciela, że to wersja Stiletto Extreme, a tu dostałem również specyfikację: Link do specyfikacji
Co człowiek to opinia. Moim zdaniem ten schecter jest kiepski. Jedyna jego zaleta to design, bo brzmieniowo wypada raczej kiepsko. Do tysiaka da się kupić chociażby corta b4/b5, który schectera zjada na śniadanie. Warto również rozejrzeć się za jakimś flamem albo Squierem vintage modified.
Hmm, wybór będzie jednak nieco trudniejszy :). A jak ma się sprawa z takim Squierem: (OLX.pl/oferta/Squier-precision-bass-korea-kustom-kxb100-okazja-ID2CF0x.html#ed9eea2b2c) + to, że jest z combo.
No i jeszcze (OLX.pl/oferta/fender-Squier-precision-bass-pokrowiec-ID1YqgH.html#ed9eea2b2c)
Czy któryś z tych przewyższał by jakością wymienione wcześniej przeze mnie? Wybaczcie, ale naprawdę jestem koszmarnie zielony 🙂
EDIT: Znalazłem jeszcze jednego Mayo: Mayones Flame CS-5 (OLX.pl/oferta/mayones-flame-cs-5-seymour-duncan-smb-5-ID2U5mT.html#04cec515c2) . Co o tym sądzicie?
PB Tender? Pierwsze słyszę :). Jak już mówiłem – zielonym jestem. Czy to chodzi o jakąś wersję Fendera? Gdybyś mógł, opisz ją nieco. Bo zewnętrznie prezentuje się zacnie :).
Jeszcze co do tego Mayo – dopiero teraz zauważyłem, że ma wymienioną przystawkę na Seymour Duncan SMB-5. Z tego co czytałem, to jedyną bolączką Flameów CS były szumiące, oryginalne przystawki. Wypowiedzcie się bracia i siosty 🙂
Witajcie, dawno nie było tu nic pisane, ale trudno.
Więc tak;
Mam te 1600 do wydania na bass
chcę kupić nowy, 4 strunowy na guitarcenter.pl
gram od niedawna
Czołem. Za 1600zł z pewnością da się wybrać coś w zupełnie dobrym standardzie, tylko rodzi się parę pytań… Mniejsza o to, dlaczego akurat nowa, dlaczego w guitarcenter, ale przede wszystkim – do jakiej muzy ta gitara? Mógłbym np. napisać, że BC Rich Warlock wymiata, tyle że do grania, powiedzmy, wesel – to akurat on się średnio nadaje. I odwrotnie – ktoś Ci poleci przykładowo Squiera Telecastera, a Ty stwierdzisz po zakupie, że bas ten nie brzmi tak, jak bas w nagraniach Obituary czy Sentenced, które to kapele zawsze podziwiałeś… Tak więc – co planujesz grać na tej gitarze?…
Głównie rocka
Ale rock to może być i Myslovitz, i Godsmack 😉
Witam,
jestem początkującym zamierzającym kupić znów bas maniakiem tej gitary. Wcześniej przewijały się jakieś instrumenty ale więcej było piwa niż grania, widocznie wcześniej nie dorosłem do grania muzyki 🙂
Szukam gitary, liczę na Waszą pomoc.
Szukam sprzętu, chcę kupić coś raz a dobrze, tak by nie musieć w nią później przez długi czas inwestować, chcę się na niej nauczyć grania, czasami wpaść do kumpla z perkusją i sobie razem popykać. Gitara do 1500 zł max – choć jak polecicie mi dobry sprzęt za 800 to nie będę zły – będę wręcz szczęśliwy. Szukam czegoś odpowiedniego – cena/jakość.
Muzyka jaka mnie interesuje – szeroko pojęty rockNRoll. Kapele od Joy Division po młode uderzenia Airbourne, przechodząc przez takie brzemienia:
Eeeee tam jakie mexico ….
Wbijasz na HR Guitars i za 1500zł kupujesz bas o wiele lepszy od takich
mexico.
Możesz się tutaj mocno mylić, Kolego.
Szukam basu w cenie ok. 1-1,5 tysia, brzmieniowo interesuje mnie bas z kopem w
midach, tzw. „chrunchy tone”, zastanawiałem się do tej pory nad budżetowym
Sterlingiem Ray oraz jakimś jazzem, jak radzicie?
a może japonski jazz bass za parę stowek więcej?
Witam,
po kilkunastoletniej przerwie postanowiłem powrócić do grania ale dość
mocno przez ten czas wypadłem z rynku, więc zwracam się do Was z prośbą
oceny n/w modeli.
http://www.maczosbass.pl/product-pol-3286-Vintage-EST96.html
http://www.maczosbass.pl/product-pol-52190-Sterling-S-U-B-Ray4.html
Jak widać interesują mnie modele ala MM gdyż już bardzo dawno się w nich
zakochałem, a że nie dysponuję zbyt dużą ilością gotówki stąd też
szukam czegoś budżetowego. Będę miał do wydania coś ok 3500- 4000zł ale
w tej kwocie muszę zmieścić się jeszcze z jakimś nagłośnieniem i resztą
dupereli, więc na basik zostanie max 2000zł
Pozdrawia
Seba
mam dylemat, zastanawiam się nad paroma gitarami ale nie wiem , która wybrac, mam
nadzieje ze mi pomozecie
zazwyczaj gram palcami, szukam takiego ostrzejszego brzmienia, coś jak Duff,
ale również takiego ciepłego. aktualnie posiadam Ibanez GSR180, i do tego
Ashdown a Five Fifteen 100W
zastanawiam się nad tymi gitarami:
http://www.thomann.de/pl/flea_bass_model_32_the_wild_one.htm
http://www.thomann.de/pl/flea_bass_street_bass_white.htm
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_affinity_jazz_rw_bsb.htm
http://www.thomann.de/pl/epiphone_thunderbird_iv_ebass.htm
Arhnell
Flea wiadomo jak brzmi – popis Red Hot Chili Pappers, tylko do tego on ma szafe
za sobą. Ogólnie cieplutka i lekko „zgłuszona”. Ostrzejszego stylu na niej
nie pograsz – przynajmniej moim zdaniem ( gram w kilku metalowych kapelach
).
Squiery to czasem loteria – ogólnie za tę cenę bym polecił, chociaż gryf
personalnie mi nie odpowiada. Z „podróbek” singli jazz basów da się trochę
wyciągnąć. Przy próbie jasnego grania strasznie leci po strunach. Miałem
ten model jako którąś tam gitarę.
Thunderbird – wygląd, kwestia osobista. Ciepły ale raczej do rocka/metalu.
Kiedyś ogrywałem go w sklepie i slap brzmiał słabo ale za to kostką dawał
radę.
Za 1000 nie myślałeś np. o jakiejś używce Squiera ale vintage ?
A może Flame ?
allegro.pl/flame-cs4-lutnicza-git-basowa-by-music-man-i2595900866.html
Tylko przetwornik do wymiany ale do 2000zł zmieścisz się razem z porządnym
MM do symoura.
A jeżeli nie to ze sterlingiem nie miałem do czynienia ale średnio pochlebne
opinie o nim chodzą.
shape shifter
a coś z tego?
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_vintmodjaguar_bass_sp_3.htm
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_vint_mod_jazz_3csb.htm
shape_shifter – ciekaw jestem gdzie znalazłeś te niepochlebne opinie o nowej
serii SUB by Sterling RAY4 ? Jako były posiadacz OLP MM3 jestem zainteresowany
tym basem i temat testów/próbek śledzę regularnie. Nie natknąłem się na
żadną negatywną opiniię, więc jeśli możesz to jakoś poprzeć, to będę
wdzięczny.
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_vintmodjaguar_bass_sp_3.htm – taniej tego
basiku nie znajdziesz. W Polsce jakaś psychoza panuje i używki schodzą za
1000- 1150zł, więc jak najbardziej warto łyknąć nówkę. Tutaj jeszcze
wersja klonowa:
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_vint_mod_jazz_b_stock_2.htm
Darks
Jak na razie nie pamiętam ale przejrzałem teraz talkbass i opinia jest
całkowicie odwrotna. Więc sorry za nieaktualne info. Wg talkbass jest to
bardzo dobra budżetowa gitara. Niektórzy co najwyżej przyczepiają się do
delikatnego obcinania górki ale winna jest przystawka.
Dla zainteresowanych MM – próbki Sterlinga
http://www.basscity.eu/thread-1814.html
Darks wypowiedział się już o Squierach Vintage – osobiście kiedyś miałem
jednego w łapie i muszę przyznać, że dobrze był wykonany i całkiem
ładnie mruczał.
Jeszcze Corty z serii GB są bardzo fajnymi wiosełkami za małe pieniądze (GB
75, GB 95, GB5).
Jeszcze Corty z serii GB są bardzo fajnymi wiosełkami za małe pieniądze (GB
75, GB 95, GB5).
A może Warwick Rockbass? Polecam model Corvette Basic, bardzo fajnie wykonczone
wiosła. Uklad przystawek J/J. Dwuczesciowy mostek Warwicka z mozliwoscia
ustawienie string spacingu oraz siodelko przy glowce z mozliwoscia regulacji
gora/dol. Przykladowo 4rka w czerwieni:
Corvette Basic jest dostepna i jako pasywne wiosło i jako aktywne.
Przymierzam się do zmiany basu i czy ktoś mógłby podpowiedzieć co
najlepiej wybrać. Tak naprawdę interesowały mnie dwa modele Squier VM Jazz
Bass i Cort GB5 bo GB75 nigdzie nie można dostać, ale ostatnio właśnie
pojawiła się seria Sterling SUB Ray 5 i co myślicie co wybrać do grania
Pop/Rocka
Panie i Panowie!
chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych oto gitar:
allegro.pl/gmr-bassforce-4-gratisy-i2868477055.html
allegro.pl/gitara-basowa-lutnicza-langowski-i2894507618.html
allegro.pl/gitara-basowa-aktywna-recznie-wykonana-jak-nowa-i2870712251.html
allegro.pl/mayones-be-4-exotic-i2900938726.html
a najbardziej zależy mi na opiniach tego sprzętu:
allegro.pl/gitara-bassowa-4str-gmr-15-letnia-emg-aktywny-i2868089174.html
– jak ta gitarka wypada w porównaniu z tym mayo be4 exotic z linku powyżej?
które wiosło może być lepsze?
Ten Mayones jest ze starszej i naprawdę fajnej serii. Co do GMR-ów – to dobre
instrumenty, z podobnej ligi brzmieniowej i wykonania (czytaj – wysokiej). EMG
z tej piętnastolatki będą bardziej oddziaływać na brzmienie z deski niż
MEC-i (bardzo dobre przystawki). Mają drewna egzotyczne na korpusach, co
sprawia że mają dosyć charakterystyczne brzmienie. Nie każdy je lubi. Ja na
przykład – nie za bardzo.
W Langowskim z przełącznikiem (tym ręcznie wykonanym) masz jesion – to
znaczy więcej zwartego dołu, więcej sprężyny w brzmieniu. W drewnach
egzotycznych jest więcej pomruku.
Jeszcze w tej cenie są ciekawe wynalazki pod tytułem japońskie kopie JB –
sporo tego ustrojstwa na Allegro.
z tymże ten 15letni GMR ma korpus bodajże z klonu, a klon raczej nie należy
do drewna egzotycznego… jaki rodzaj brzmienia daje decha z klonu?
nie widzialem starego gmra z kllonu – chyba ze jakieś biedne kopie
fenderow.
rozchodzi się o tego GMRa:
allegro.pl/gitara-bassowa-4str-gmr-15-letnia-emg-aktywny-i2868089174.html
rozmawiałem dziś z właścicielem tego sprzętu, on sam nie jest pewien z
czego zrobiony jest korpus, gdyż jest drugim właścicielem, ale stawia na
klon… ma mi przesłać dziś jakieś próbki dźwięku. w przyszłym tygodniu
jadę do lekarza w okolice tego pana, więc odwiedzę go i obmacam ten sprzęt
osobiście. strasznie mnie te wiosło zaciekawiło
Witam interesował by mnie basik do około 1500zł, był by to mój drugi
instrument. Preferował bym sprzęt nowy,z opcją wzięcia na raty.
zainteresował mnie schecter extreme omen i stiletto, ESP LTD F-104 i Washburn
t24. Co o nich myślicie? A może ma ktoś jakieś propozycję? Z góry
dziękuję za odpowiedź.
basy na sz maja wysoki wspolczynnik jakosci do ceny jeśli chodzi o tanie nowki
😉
allegro.pl/traben-torrent-4-gitara-basowa-gratis-raty-i2910787952.html
wie ktoś może co to i czy warto ?? aktyw za tą cenę to całkiem okazja a i
wygląda na porządnie zrobiony. Mój problem, że mieszkam na mazurach, a
gitara jest z Tych i nie mam za bardzo opcji jej dotknąć
sorry błąd pomyiłem posty ;-D O Trabenach słyszałem trochę dobrego a moja
propozycja pójdzie na PW
Poszukuję basu, używki do około 1500, ale dobrze by było się zamknąć w
1200.
Docelowo raczej typowo rockowe granie, może odrobinę bardziej w stronę
metalu. Ale dobrze by było gdyby było uniwersalne.
Zamiast palców mam małe paróweczki, więc mile widziany wąski, wyścigowy
czy też po prostu kobiecy? gryf. Oczywiście czwórka. Raczej 34″.
Wizualnie…Preferowany kolor to czerwony lub czerń, ewentualnie mieszanie
🙂
Uwagę zwróciłem na serię SR ibaneza, szczególnie:
OLX.pl/oferta/ibanez-sr600-japonczyk-z-1991r-ID2aV8w.html
ewentualnie niestety odpowiednio droższe propozycje
allegro.pl/ibanez-sr800-1991r-mij-fujigen-japonia-i3142077764.html
OLX.pl/oferta/ibanez-sr-500-futeral-ID2oFUn.html#74702ab0f6;r:;s:
Ewentualnie na jakie jeszcze modele mogę zwrócić uwagę? Kopia OLP MM?
Mayones Flame?
Ibanez sr800 albo sr 700 kiedyś mi polecali, ale wybrałem Yamahę BB414 i nie
mogę powiedzieć że żałuję. Powiem, że całkiem fajna gitara pod
względem brzmienia, a ponadto bardzo wygodna.
OLX.pl/oferta/yamaha-bb-414-ID2Ai5P.html#e07b2ab2cd;r:8;s:311 tutaj masz
cenę, która raczej Ci będzie odpowiadać.
Jeśli bierzesz pod uwagę kopie MM, to może Sterling Ray4 SUB? Ja swojego
zdobyłem za 1218zł. no tylko że to nówka. Ogólnie to słychać w tym
basie charakter MusicMana. Ma 2-pasmową korekcję i mogę z niego naprawdę
różne barwy wyciągnąć. Brzmieniowo świetnie się nadaje rocka/metalu,
funka no i reggae. Gryf ma całkiem wąski. Tylko, że ma fabrycznie
beznadziejne struny założone więc będzie dużo różnica jak założysz
coś porządnego. Ogólnie to nie żałuję zakupu i myślę że jeśli będę
kupować następny bass to będzie też Sterling tylko ze z jakiej droższej
serii.
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/sterling-ray-4-bk
Ja bym kupował któregoś z tych Ibanezów SR600 albo SR800. Najlepiej byłoby
je ograć i zadecydować, który lepiej spełnia oczekiwania.
Jeśli gryf ma być wyścigowy, a muza raczej rockowa, to SR jest jak
najbardziej na miejscu. Na SR800 grałem wiele lat – takich gitar już się
dziś nie produkuje, łza się kręci w oku;-) Doskonałe wiosło, wykończone
perfekcyjnie, oryginalne klucze Gotoh, bardzo zacne brzmienie – a wszystko made
in Japan. I jest to w pełni nowoczesny instrument, nie ma w nim cech vintageu.
SR600 ma praktycznie te same parametry, tylko tyle, że jest pasywny. Ale z
pewnością też gra nieźle. Na SR700 gram dzisiaj i to już jest trochę inna
liga – niby drewno wypierdziane (4 rodzaje!), ale produkcja koreańska; niby
pickupy Bartolini, ale na zagranicznych forach zbierają zasłużone
cięgi… Ogółem co do SR – brać i grać:-)
@Jagdpanther, dobrze że przypomniałeś właśnie o tych cechach starych
SR-ek. To były gitary na prawdę na poziomie. Sam się poważnie zastanawiam
czy nie zakupić sobie właśnie któregoś z tych Ibanezów 😀
Na HRGuitars wisi jeden Ibanez SR600 z 89 roku. Gdybym miał hajs to pewnie
bym się nim zainteresował.
@Bartekr2d2, cóż mogę powiedzieć – myślę, że byłbyś zadowolony. Ja sam
grając na SR800 miałem wrażenie, że mocno jedzie zwłaszcza górnym
środkiem, a superciepły zaśpiew to nie jest naturalny przymiot tego
instrumentu. Wyczytałem, że to może wynikać z właściwości lipowego
korpusu. Inna sprawa, że w wersji z preampem, na jakimś zacnym piecu, dałoby
się ukręcić niejedno brzmienie. No i zgódźmy się – do bluesa ta gitara
raczej nie jest dedykowana:-) Jeśli miałbyś kupić taką SR-kę, życzyłbym
Ci przede wszystkim trafienia na dobry egzemplarz, o 100-procentowej
sprawności. Te wiosła już trochę przeżyły:-) No i raczej aktywną.
Pozdrawiam
a co powiecie na fernandesa z HR ? Jakby nie patrzeć mostek ma całkiem
niezły i sam fakt że na gryfie słoje idą równo?
http://www.hrguitars.pl/gitary-basowe/fernandes-fsb-65.html
To jest chinol;) Ja bym tyle nie dał
Pewnie da się zbić cenę, ale patrząc na to co w nim zapakowane chyba
całkiem warty uwagi
Oczywiscie, to świetna gitara, ale za te kase można mieć ibaneza ATK MIJ
szukam w ogóle czegoś już całkiem całkiem do 1,5k, 2k. Gram death metal,
aczkolwiek preferuję jaśniejsze brzmienia aniżeli mulenie. Może jest coś
teraz co polecilibyście z doświadczenia ?
Utwierdzając mnie w ibanezach, pozostają ostatni kandydaci.
SR600 1991r – 900zł
OLX.pl/oferta/ibanez-sr600-japonczyk-z-1991r-ID2aV8w.html#292f4c2de3;r:;s:
SR600 1989r – 1300?
http://www.hrguitars.pl/gitary-basowe/ibanez-sr-600.html
Czym w praktyce się różnią? Nie powiem, raczej na budżetowe rozwiązanie
liczę.
I ostatnia,
SR500 + case – 1400
OLX.pl/oferta/ibanez-sr-500-futeral-ID2oFUn.html#797253f1f7;r:;s:
Jednak to już raczej produkcja po 2000r
Serdecznie wszystkich witam! 🙂
Przybywam dzisiaj po radę odnośnie wyboru pierwszego basa. Zakupu dokonam i
tak dopiero za miesiąc, ale chciałbym się zorientować, w co celować :).
Sporo czytałem na samej basoofce, sporo testów i tematów. Zamierzam
również wybrać się do muzycznego w Lublinie. Tak na marginesie, w którym
sklepie właśnie w Lublinie asortyment basowy jest najbogatszy, a i sprzedawcy
mili? 🙂
Ale biorę oczywiście używkę. Jest pewien problem z ograniem, a raczej jego
brakiem. Ewentualnie prosiłbym sprzedających o próbki. Do rzeczy:
GMR
V (EMR) (OLX.pl/oferta/piekna-gitara-basowa-gmr-v-emg-ID2NJDN.html#fe55e435fb)
Schecter Stiletto 5 (OLX.pl/oferta/gitara-basowa-schecter-stiletto-5-case-i-struny-ID2RLtF.html#fe55e435fb)
Cort
C4 (OLX.pl/oferta/gitara-basowa-cort-c4-bk-ID2Sthx.html)
Najbardziej skłaniam się ku Cortowi. Na allegro widziałem też chyba jeszcze
c5 za ok 900zł. Raczej wolałbym 5-strunowca, ale to zależy od stanu
materialno-pieniężnego, więc 4 nie pogardzę :). Proszę o radę odnośnie
tych gitarek oraz czy nie mają jakiś cen nieadekwatnych do stanu.
Elr, ja bym wybrał SR500. To są wspaniałe ibanezy, sam nabyłem właśnie
SR1605 i jestem mega zadowolony 🙂 Jeśli lubisz ibanezy z serii SR to SR500
będzie na prawdę dobrym wyborem. Miałem 505, znajomy ma nadal 505 i obie
brzmiały bardzo dobrze.
Timyg, do czego potrzebujesz gitary ? osobiście i zaje*iście subiektywnie
odradzam gmra i brałbym Schectera, chociażby ze względu na drewno i
elektrownie.
Głównie funk i blues. A, zapomniałem dodać, że od roku gram też na
klasyku, więc zdążyłem złapać jakiegoś ogólnogitarowego doświadczenia
(jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie). Lecz mam jeszcze pytanie do tego
Schectera – jaka to wersja Stiletto? Bo naprawdę nie mogę tego rozpoznać :).
Gadałem również ze sprzedającym, ma wysłać mi jeszcze próbki na
maila.
Ps. Czy na początek wystarczy mi po prostu taki mały wzmacniacz słuchawkowy,
który podłączał bym do głośników komputerowych 2.1 z subwooferem, albo
do słuchawek? Bo chciałbym odwlec na razie w czasie zakup pieca, a mam
znajomego, który takiego wzmacniacza zrobi mi za 5zł :). No i oczywiście,
wolałbym kupić coś nawet później, ale żeby mi to posłużyło trochę
🙂
EDIT: Dowiedziałem się od właściciela, że to wersja Stiletto Extreme, a tu
dostałem również specyfikację: Link do specyfikacji
Co człowiek to opinia. Moim zdaniem ten schecter jest kiepski. Jedyna jego
zaleta to design, bo brzmieniowo wypada raczej kiepsko. Do tysiaka da się
kupić chociażby corta b4/b5, który schectera zjada na śniadanie. Warto
również rozejrzeć się za jakimś flamem albo Squierem vintage modified.
Hmm, wybór będzie jednak nieco trudniejszy :). A jak ma się sprawa z takim
Squierem:
(OLX.pl/oferta/Squier-precision-bass-korea-kustom-kxb100-okazja-ID2CF0x.html#ed9eea2b2c)
+ to, że jest z combo.
No i jeszcze
(OLX.pl/oferta/fender-Squier-precision-bass-pokrowiec-ID1YqgH.html#ed9eea2b2c)
Czy któryś z tych przewyższał by jakością wymienione wcześniej przeze
mnie? Wybaczcie, ale naprawdę jestem koszmarnie zielony 🙂
EDIT: Znalazłem jeszcze jednego Mayo: Mayones Flame CS-5 (OLX.pl/oferta/mayones-flame-cs-5-seymour-duncan-smb-5-ID2U5mT.html#04cec515c2) . Co o tym sądzicie?
a może to za 1550?
http://www.imgur.com/a/pj4Vw
PB Tender? Pierwsze słyszę :). Jak już mówiłem – zielonym jestem. Czy to
chodzi o jakąś wersję Fendera? Gdybyś mógł, opisz ją nieco. Bo
zewnętrznie prezentuje się zacnie :).
Jeszcze co do tego Mayo – dopiero teraz zauważyłem, że ma wymienioną
przystawkę na Seymour Duncan SMB-5. Z tego co czytałem, to jedyną bolączką
Flameów CS były szumiące, oryginalne przystawki. Wypowiedzcie się bracia i
siosty 🙂
Witajcie, dawno nie było tu nic pisane, ale trudno.
Więc tak;
Mam te 1600 do wydania na bass
chcę kupić nowy, 4 strunowy na guitarcenter.pl
gram od niedawna
Czołem. Za 1600zł z pewnością da się wybrać coś w zupełnie dobrym
standardzie, tylko rodzi się parę pytań… Mniejsza o to, dlaczego akurat
nowa, dlaczego w guitarcenter, ale przede wszystkim – do jakiej muzy ta gitara?
Mógłbym np. napisać, że BC Rich Warlock wymiata, tyle że do grania,
powiedzmy, wesel – to akurat on się średnio nadaje. I odwrotnie – ktoś Ci
poleci przykładowo Squiera Telecastera, a Ty stwierdzisz po zakupie, że bas
ten nie brzmi tak, jak bas w nagraniach Obituary czy Sentenced, które to
kapele zawsze podziwiałeś… Tak więc – co planujesz grać na tej
gitarze?…
Głównie rocka
Ale rock to może być i Myslovitz, i Godsmack 😉
Witam,
jestem początkującym zamierzającym kupić znów bas maniakiem tej gitary.
Wcześniej przewijały się jakieś instrumenty ale więcej było piwa niż
grania, widocznie wcześniej nie dorosłem do grania muzyki 🙂
Szukam gitary, liczę na Waszą pomoc.
Szukam sprzętu, chcę kupić coś raz a dobrze, tak by nie musieć w nią
później przez długi czas inwestować, chcę się na niej nauczyć grania,
czasami wpaść do kumpla z perkusją i sobie razem popykać. Gitara do 1500
zł max – choć jak polecicie mi dobry sprzęt za 800 to nie będę zły –
będę wręcz szczęśliwy. Szukam czegoś odpowiedniego – cena/jakość.
Muzyka jaka mnie interesuje – szeroko pojęty rockNRoll. Kapele od Joy Division
po młode uderzenia Airbourne, przechodząc przez takie brzemienia:
https://www.youtube.com/watch?v=yqZCCSGLn3s
100% ROCKNROLL ! 🙂
Podoba mi się brzemienie tego sprzętu:
https://www.youtube.com/watch?v=K0ycp-IYqDM
http://www.guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/epiphone-thunderbird-classic-iv-pro-alpine-white-aw
Co możecie mi polecić ? Na jakie sprzęty patrzeć – brać nowe czy używki ?