Ampeg BA600 – 210 w konwulsjach.

Cześć, mam (poważny?) problem ze wspomnianym piecem. Otóż, podczas grania zaczyna się trząść i choć próbowałem wielu sposobów, aby go uspokoić, nadal mu się pogarsza. Dokręcenie śrubek czy stawianie go na podwyższeniu nic nie daje. Jedynym rozwiązaniem na tę chwile jest dociskanie obudowy, ale granie z nogami na piecu mi osobiście nie odpowiada. Nie wygodnie mi jest, ot co. Z resztą, sam pomysł niezbyt dobry. I mówimy tu o problemie (tak myślę) czystko technicznym, jakiejś niedoróbce konstrukcyjnej. Nagrywając go liniowo na komputerze wszystko jest ok. Oczywiście na częstotliwość wstrząsów wpływa głośność i ilość basu. Drgawek dostaje przy dźwiękach od A do C (tutaj najbardziej). Występując z zespołem nie mogę się schować (zazwyczaj) za ścianą gitar i głośną perkusją, nie gramy zbyt mocno, a raczej kameralnie i liczy się każdy dźwięk, więc gdy gdzieś z oddali dobiega warczenie mojego pieca, efekt się trochę psuje. Moje pytania: Spotkaliście się z podobnym problemem (może w innych piecach)? Jakieś rady, sugestie, patenty na pozbycie się tej niemiłej dolegliwości? Z czym to jest związane? Lecieć od razu do serwisu? I najważniejsze: Ampegowi nie wyszło? Chyba. W internecie donoszą o podobnych problemach, ale brak konkretów. Może wy coś poradzicie. Bardzo bym prosił o pomoc. Zastanawiam się też czy po prostu nie oddać go do gwarancji. Piec kupiłem rok temu na thomann.de także wciąż obowiązuje. Ktoś miał styczność z ich działem reklamacji? Tak przeglądam ich ofertę i mojego Ampega nie widzę. Ciekaw jestem jak w takim przypadku rozwiązują sprawy o gwarancję. Pozdrawiam.

Mam Ampeg BA600 210, czy spotkaliście się z problemem drgań przy graniu?
Co zrobić, gdy mój piec Ampeg zaczyna się trząść podczas grania?
Jak pozbyć się problemu drgań w moim Ampeg BA600 210?
Czy dociskanie obudowy to jedyny sposób na uspokojenie mojego pieca Ampeg?
Czy ktoś miał podobny problem z Ampegiem lub innym piecem basowym?
Co jest przyczyną drgań w moim Ampegu BA600 210?
Czy powinienem niezwłocznie zgłosić problem w serwisie, czy jest jakiś inny sposób na jego rozwiązanie?
Czy Ampeg jest wadliwy, skoro mam problemy z drganiami?
Czy ktoś ma jakieś sugestie lub patenty na pozbycie się drgań w moim Ampegu?
Czy jeśli kupiłem mój piec Ampeg BA600 210 na thomann.de, to czy mogę skorzystać z gwarancji i jak to zwykle działa?

3 komentarzy

1. Archaon

Moim zdaniem najlepiej nie kombinuj i oddaj na gwarancję. Z tego co
    słyszałem thomann ma świetny dział gwarancyjny (przesyłka na ich koszt,
    miła obsługa itp.itd.). Skontaktuj się z nimi, mają w obsłudze kogoś, kto
    odpowie po polsku i dowiesz się wszystkiego.

2. zakwas

Jeżeli masz gwarancję, to nie powinieneś tu pytać. 😉

3. Kleymen

Zadzwoniłem. Odebrała rzeczywiście bardzo miła pani, ale niestety nie
    załatwiłem nic konkretnego. Mają się odbyć „konsultacje” w dziale
    gitarowym, a odpowiedz nadejdzie na dniach.

Nowy jestem, nie wiem jak ostrzy są tu modzi, ale prosiłbym o nieusuwanie na
    razie tego wątku. Ze względów edukacyjno- informacyjnych 🙂

Inni czytali również