Ampeg BA115HP

Witam, jestem nowy na forum, w basowaniu staż też mam krótki bo niecałe 3
lata 😉 Mam parę pytań co do wyżej wspomnianego wzmacniacza, którego jestem
właścicielem. Kiedy podczas grania oderwę jedną rękę i uderzam w pustą
strunę, w głośniku pojawia się pykanie. Wnioskuję, że to coś z
uziemieniem, ale sprawdzałem to na dwóch gitarach(aktywie i pasywie) i w
dwóch różnych pomieszczeniach i problem jest ten sam, przy pasywie gitara
czasami kopała prądem. Wiosła są uziemione, wzmacniacz też ponieważ
sprawdziłem kable w środku i wszystko jest na swoim miejscu. Nie mam pojęcia
czego to może być wina, gitary nie są wysokich lotów, ale na innych piecach
nic takiego się nie działo. Drugie pytanie odnosi się do brzmienia, czy
„brumienie” podczas grania bo inaczej tego nie umiem nazwać, jest normalne w
tym modelu? Nie chodzi mi o syczenie gwizdka występujące w tym combie.

Czy jestem nowy na forum i gram na basie krócej niż 3 lata, a moim problemem jest pykanie w głośniku po oderwaniu jednej ręki od gitary – czy to może być problem z uziemieniem Ampega BA115HP?
Czy jestem właścicielem wzmacniacza Ampeg BA115HP i mam problem z pykaniem w głośniku, gdy uderzę w pustą strunę podczas gry – czy może to mieć coś wspólnego z uziemieniem?
Czy mam problemy z pykaniem w głośniku mojego Ampega BA115HP, a mimo to sprawdzałem to na dwóch różnych gitarach i w różnych pomieszczeniach, a problem jest ten sam – co może być przyczyną?
Czy moje gitary nie są wysokiej klasy, ale mam problemy z pykaniem w głośniku Ampega BA115HP – co zrobić w takiej sytuacji?
Czy mam pytanie odnośnie brzmienia Ampega BA115HP i czy brzęczenie podczas grania jest normalne w tym modelu?
Czy mam problem z brzęczeniem w Ampegu BA115HP i czy istnieją sposoby na rozwiązanie tego problemu?
Czy mam problem z brzęczeniem w Ampegu BA115HP i jakie kroki powinienem podjąć, aby to rozwiązać?
Czy moja gitara czasami kopie prądem, a mimo to jest uziemiona, a także moim problemem jest pykanie w głośniku Ampega BA115HP – co może być przyczyną?
Czy mam problem z brzmieniem mojego Ampega BA115HP i czy jest to normalne, że słychać brzęczenie podczas grania?
Czy mam problemy z pykaniem w głośniku Ampega BA115HP, a mimo to sprawdzałem to na dwóch różnych gitarach i w różnych pomieszczeniach, a problem jest nadal ten sam – co mogę zrobić, aby rozwiązać ten problem?

2 komentarzy

1. Michal II

Jak na moje, to uziemienie w gniazdkach jest skopane.

2. Basoofka_NET

Zamieszczam próbkę dźwięku:
    http://www.w498.wrzuta.pl/audio/5HNNRM0pBPy/ampeg

Nagrywanie telefonem dlatego wyraźniej słychać brumienie, normalnie zlewa
    się z niskimi i jest mniej słyszalne, jednak gdy gram na małej głośności
    to przeszkadza. Czy ktoś spotkał się z czymś takim i wie gdzie może
    leżeć problem? ; )

Inni czytali również