Paczka GK Backline 210 BLX – trzeba wymienić głośnik ale na jaki?
Załączniki
Pany poradźcie. Mam problem kolumnowy. Kupiłem sobie kiedyś paczkę Gallien Krueger Backline 210 Blx II. Mała lekka poręczna. Niestety okazało się, że ktoś kiedyś "naprawił" jeden głośnik – jest przyklejona inna membrana, nie wiem czy krzywo czy coś innego spierniczył, w każdym razie efekt jest taki, że całość donośnie pierdzi zamiast napierniczać basem. Co ciekawe, czasem pierdzieć przestaje i dźwięk jest w miarę czysty ale za chwilę zaczyna znowu.
Pytanie: Co z tym zrobić, żeby to w miarę przyzwoicie zaczęło gadać, najlepiejw opcjach:
A. wymiana jednego głośnika na sprawny, co tam wsadzić, zakładając że nie dorwę na szybko oryginału
B. wymiana OBU głośników na cosik lepszego – jakie głośniczki nabyć, żeby to miało sens biorąc pod uwagę, że paczka jest wyliczona pod 2x100W i ma konstrukcję zamkniętą, bez dziur do dmuchania po nogach.
Kolumna leżała w odwodzie ale musiała zastąpić moją podstawową – Wacka 4×10 no i już po pierwszej próbie miny moich kochanych kolegów z kapeli świadczą, że im coś nie pasi 🙂
Gramy w miarę ostro (ale tylko w miarę) używam basów pasywnych 5str, w tym zespole gram w większości kostką, paczkę napędza stare poczciwe Hartke 3500.
Aha – w kwestii formalnej – jakby ktoś chciał udzielić dobrej rady ale dziwnym trafem miał problemy z zalogowaniem się na basoofkę to proszę o email na maup (małpa) in.net.pl – ja to ewentualnie mogę tutaj publikować z podaniem autora 🙂
Inni pytali na Basoofce:
Co zrobić z kolumną GK Backline 210 BLX, która ma problem z jednym głośnikiem?Jakie głośniki powinienem zakupić do wymiany w kolumnie basowej GK Backline 210 BLX?
Co zrobić, aby kolumna GK Backline 210 BLX zaczęła dawać przyzwoity dźwięk?
Czy powinienem wymienić tylko jeden głośnik w kolumnie basowej Gallien Krueger Backline 210 BLX II?
Jakie głośniczki brać pod uwagę, jeśli chcę wymienić oba głośniki w kolumnie basowej?
Co zrobić, jeśli panicznie potrzebuję wymienić głośnik w kolumnie basowej GK Backline 210 BLX?
Czy warto zainwestować w lepsze głośniki do kolumny basowej GK Backline 210 BLX?
Jaki typ głośnika powinienem zakupić do wymiany w kolumnie basowej GK Backline 210 BLX?
Jakie są najlepsze opcje wymiany głośników w kolumnie basowej GK Backline 210 BLX?
Jakie problemy kolumny basowej GK Backline 210 BLX II mogą powstać, jeśli jeden z głośników jest uszkodzony?
Komentarzy: 3
- Co do "A", to musisz szukać pojedynczego głośnika (bass lub bass/mid range) dobrej firmy jak: Celestion, Eminence, Jensen, Sica (oczywiście zakładając, że nie znajdziesz oryginału) o impedancji 16 Ohm.
Ciekawą alternatywą (i nieco tańszą) są głośniki Fane Sovereign:
Co do "B", to Eminence Delta 10 powinny dać radę w tej paczce (patrząc na wymiary to ma ona nieco "kubaturę netto" około 60-65ltr, a Vas dla tych głośników wynosi 30,5ltr.
Celestion TF1020 też by obleciał w tej skrzynce moim zdaniem.
Tylko że musiałbyś zmienić połączenie wewnątrz z równoległego (bo masz 2x16 Ohm) na szeregowe, bo żeby ta paczka miała nadal 8 Ohm, to musiałbyś dać szeregowo 2 głośniki po 4 Ohm.
ulek - A tymi Fane ktoś w Polszcze handluje?
Co do 4/8/16 Ohm- oba moje łebki (HA 3500 i Ashdown ABM 500) mogą dostać po 4 Ohm na wyjściu i nie powinny grymasić, pytanie czy w tej paczce taka zmiana (z 8 Ohm na 4) miałaby sens.
maup - Ja kupowałem Fane'y na Thomann'ie, bo w PL nie ma dystrybutora i udałosię dzięki wątkowi na Basoofce zrobić zakupy w kilka osób, co dało nam darmową wysyłkę.
Akurat teraz masz przecenę na Thomann'ie na 16 Ohm'owe Eminence:
wychodzą nawet taniej niż Fane'y:
Sprawdź jeszcze cenę tych Eminence'ów w PL, bo akurat one na bank mają dystrybucję - może trafisz taniej.
ulek