szpetne takie brzmienie jest… lepiej jak fajnie brzecza 😀
sirszych
nie skąplikowane granie dubu dla początkujących:
1. rozmazane brzmienie ,naj lepiej na starej Vermonie z dużym dołem
2. dobry skręcik
3. nakręcić się muzą
4. samo z siebie wychodzi:)
Kapral
Perkusista musi fajny bit zarzucić :D.
Taki pulsujący, leniwy.
Adich
a może mi ktoś wyjaśnić co to za technika ? 😉
Kapral
Dub to jest rodzaj muzyki a nie technika.
Adich
no dobra nadal niewiele mi to rozjaśniło 😀
Kapral
No takie bardzo leniwe reggae, możnaby rzec.
Adich
a jacyś wykonawcy co to bym się osłuchać mógł 🙂
lovebass
Jezeli posiadasz nowego winamp-a z mozliwoscia sluchania na nim stacji radiowych to z zakladki styl muzyczny wybierz dub !! będzie tam tylko 1 ale za to dobra stacja dub-owa! to chyba najlepsze rozwiazanie dla Ciebie!! kawalki które usyszysz sa opisane wykonawca i tytulem utworu!! pozdrawiam
lovebass
tips2) nagrywając bas na kompa lub w studio (tez zazwyczaj teraz na kompa) lub posiadając wzmacniacz z dobrym equalizerem wytnij pasmo poniżej 80 Hz i pasmo powyżej 700 Hz to powinno pomóc uzyskac ten głęboki Dubowy sound!!
pozdrawiam
Klaun
Jeśli chodzi o muzykę DUB na której można się wzorować to Zion Train (nie mylić z utworem Boba Marleya o tym samym tytule ,chodzi mi o grupę muzyczna) oraz z polski „Wszystkie Wschodzy Słońca” tez fajna muza.
SkatePunk
XTC
lovebass
tips3) potrzebna jest dobra paka a najlepiej dwie i fajnie jest czasami uzywać np. flangera lub fazera:)
klemens
co do paki to osiemnasto calowe głośniki rządzą. Co do brudnych strun to imho niebałdzo 😉 Cza wybrać dobry bas, najlepiej z humbuckerem przy gryfie. A pozatem to w takiej muzie najważniejszy jest feelingo, cza czuć co się gra i tyle.
lodzio
18 ” ??
Dziwne rzeczy mówisz. 18″ głośnik ma może i dużo dołu oraz ogromne wychylenie membrany, ale jego czas reakcji i powrotu do punktu równowagi jest tak powolny, że żeby coś było słychać sensownego z takiego grania to musiał byś grać baardzo powoli. Na dodatek głośnik 18″ działa dobrze w częstotliwościach od 20Hz do 200Hz, a lovebass napisał, że należy wyciąć pasmo do 80Hz co oznacza że wykorzystasz zaledwie 120Hz zakresu swojego głośnika. A co zrobisz z resztą pasma ? lovebass napisał, że od góry należy obciąć przy 700Hz. To znaczy że co ? Jak zrobisz tak jak mówisz że same 18″ to co dokupisz jakiś średniotonowy 18 ” ?? Chyba nie ma takich albo są bardzo że tak powiem ch…e. Głośniki 18″ i 15″ służą tylko do podkreślania basu nie ważne do jakiej muzyki. Nawet widziałem na necie fotki z festiwalu gdzie postawiono kolumny 32×10″.
To czemu na przykład nie wsadzili tam 10×18″ skoro takie głośniki są najlepsze ?
NuBel
lodzio… chodzi o granie dubu, gdzie jak ktoś napisal gra się „leniwie i powoli” i choc nie znam tej muzy to kumam, biorac pod uwage takze wzmianke o lekko brudnych strunach, ze chodzi o regałowe dudnienie a nie o czystą górkę. Rada dotyczyła tego ze 18 według autora postu maja być najlepsze do DUBU a nie najlepsze w ogóle.. kapewu?
lovebass
Nie ma co się sprzeczac co i kiedy:) ważne żeby osiagnac efekt !!! ale racje ma lodzio co do glosnikow!! doskonale brzmia 10 i 12 szybciej reaguja a i tak daja mocnego dołu!!!! jeśli ktoś mam kase i lubi proponuje paczeke Warwicka o nazwie terminator- ona jest wyposarzona w głośniki ciśnieniowe , które przenosza już pasma niesłyszalne ale robią „wiatr” 🙂 uffff pozdrawiam
lodzio
Nubel – ale to nie ma znaczenia że ta muzyka jest bardzo powolna. Dźwięk z takiej kolumny jest strasznie zamulony a jak chcesz wiedzieć jak brzmi dźwięk o częstotliwościach 80 – 200Hz to weź sobie ściągnij z netu próbki i zastanów się czy taka kolumna na 18″ głośnikach ma jakikolwiek sens. To tak samo jak byś chciał słuchać muzyki z samego subwoofera. Nie da się. I nie ważne czy muzyka jest powolna i czy bas ma być dudniący. Jaka kolwiek próba zagrania jednego dźwięku po drugim będzie nieczytelna. A myśląc o graniu powoli miałem na myśli zagranie dźwięku, wytłumienie całkowite struny i dopier ozagranie drugiego dźwięku, przez co powstaje bas bardzo niski i poszarpany a w ten sposób nie uzyskasz dudnienia. Już nie mówiąc o tym że przeczycie zasadom logiki. Nie ważne jakie masz struny, stare nowe czy brudne czy czyste. Przy tak niskich częstotliwościach tego nie usłyszysz więc po co wspominasz o jakich kolwiek górkach ?
18″ samo nie nadaje się do niczego. kapewu ?
klemens
nie miałem na myśli 18″ samej. ale taka kolumna bardzo się przydaje, np jako komplet z kolumną 4x 10″. Ja się nie znam na Hz i innych takich. Napisałem co moim zdaniem nadaje się do dubowego dudnienia 😉
Basoofka_NET
Witam wszystkich.
Lodzio, jak czytam Twoje posty, to nie wiem, czy chce mi się śmiać czy płakać…kołujesz tu ludzi we wszystkich tematach, piszesz apodyktycznie i z pozycji jaikiegoś bóstwa, podajesz argumentacje typu „tak, bo Lodzio tak mysli” -dlatego postanowiłem się odezwać.
Owszem, kolumna z głośnikiem 18″ jest wolna i mało dynamiczna- relatywnie. Nie wyklucza to jej jednak z żadnych zastosowań, bo to tylko kwestia preferencji danego basmana.
Niejaki Jaco Pastorius niemal całe życie grał na zestawie dwóch kolumn Acoustic na 18-to calowych głośnikach. Jezeli Lodzio nie wierzysz, że na takich kolumnach można grać nawet szybkie, szesnastkowe, funkowe podziały i to może świetnie zabrzmieć, to ściagnij sobie jakiekolwiek nagrania Pastoriusa.
A co do dubu, to myslę że dobra 15-ka byłaby świetnym rozwiązaniem.
NuBel
Lodzio – zgadzam się z tobą co do sensu zastosowania kolumny 18″… też nie kreci mnie pomysł grania tylko na 18stce i z twoją argumentacją w tej czesci się absolutnie zgadzam.
Swojego posta napisałem ponieważ odniosłem wrażenie ze albo nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi osoby ktorej post skomentowałeś. Ja odnioslem wrazenie ze w zabiegach polegajacych na graniu na lekko przybrudzonych strunach i uzyciu takze kolumny 18calowej chodzi o poszukiwanie pewnego specyficznego DUBowego dźwieku, abstrahując od tego czy takie zabiegi sa sensowne czy nie. Swoim postem chciałem tylko uscislic ze w poprzedniej wypowiedzi komus tam chodzilo o to ze wedlug niego 18stki sa dobre do dubu, A NIE NAJLEPSZE W OGOLE. I t y l k o t y l e.
A o gorce wspomnialem po to ze właśnie w dubie chyba się jej NIE SZUKA (a na pewno nie twierdzilem ze można ja uzyskac na 18stce)
To tyle…
Odnosze wrazenie, bez urazy, ze wyczytales w tych postach to co ty chciales wyczytac a nie to co autor probowal przekazac.
lodzio
Nubel i gość:
Trudno powiedzieć co autor ma na myśli pisząc:
„co do paki to osiemnasto calowe głośniki rządzą”
Jak dla mnie to znaczy że paczki na głśnikach 18″ rządzą.
Gość – chyba nie rozumiesz tego co piszę. Zasięgnij literatury fachowej i dopiero zacznij się wypowiadać. Nikogo nie kołuję tekstami w stylu: „tak bo lodzio tak mysli” każde stwierdzenie popieram argumentacją która nie uroiła mi się z głowy tylko przeczytałem to w literaturze fachowej.
Nie zgodzę się że pastorius czy jakikolwiek inny ktoś ( nawet krystyna z gazowni ) gra na kolumnach złożonych tylko i wyłącznie z głośników 18″. To jest możliwe tylko i wyłącznie wtedy gdy chcemy usłyszeć tylko buczenie. Jakiekolwiek tony powyżej 200Hz wymagają już zastosowania innego głośnika.
Może i miał dwie kolumny 18″ ale nie jest możliwe żeby to były jedyne głośniki na których grał.
Co by nie było że nie wiem o czym gradam:
Właśnie obejrzałem koncert pastoriusa z 1980 oraz 1984 roku i jeszcze jakiś jeden którego daty nie mam. I co widzę ? 2 paczki 4×10″ stoją na scenie. A pastorius wymiata na flażoletach.
Może i gdzieś tam stoją też jakieś 15″ czy 18″, ale uwież mi. Jeśli głośnik przenosi tylko częstotliwości do 200Hz to dobrze brzmiący flażolet jest niemożliwy do wykonania.
Basoofka_NET
Proponuję obok literatury fachowej zasięgnąć trochę praktyki, bo teoria to jedno…
sorki chłopie, ale jeżeli w swoim artykule o tappingu piszesz, że są dwa rodzaje tappingu- jeden grany przez gitarzystów metalowych, a drugi na jednej strunie, to ja dziękuję.
Boli mnie tylko, że dużo początkujących basistów, których nie brak na tym Forum czyta Twoje wypowiedzi i bierze je za dobrą monetę- jak się okazuje epatowanie terminologią może nie wystarczyć.( Przepraszam za OT)
Od 1984 roku Pastoriusa owszem widywano z paczkami Hartke 8 i 4×10.
Ja natomiast proponuje obejrzeć dwa źródła- najsłynniejszy chyba koncert z Montreaux 1982 i jego szkółkę Modern Electric Bass i tam przyjrzeć się zestawom paczek.
Pozdrawiam serdecznie.
NuBel
@lodzio: Nubel i gość: Trudno powiedzieć co autor ma na myśli pisząc: „co do paki to osiemnasto calowe głośniki rządzą” Jak dla mnie to znaczy że paczki na głśnikach 18″ rządzą.
A U T O R M A N A M Y S L I B R Z M I E N I E B A S U W M U Z Y C E Z G A T U N K U D U B !!!!!
patrz temat wątku
antylodzio
Nie od dzisiaj wiadomo, ze z różnego sprzętu można różne brzmienia uzyskiwać. Co powiecie o gitarzystach grających na combo basowych. I brzmią.
Są też dziwne zjawiska. Np paczka 4×10″ sama brzmi lepiej niż w komplecie z 1×15″. Nie mówie, że tak zawsze jest, ale akurat tego byłem śwaidkiem. Nie pamiętam jaki to zestaw był, nieważne to jest. Może tak być, ze tylko mi się brzmienie nie podoba. I taka to właśnie jest dyskusja.
Niby powinny się uzupełniac a tu kupa. Tak samo może być z paczkami na 18″ głośnikach.
Jak się nie posłucha to można powiedzieć najwyżej że „uważam że to może brzmieć źle” bądź „brzmienie takiego zestawu nie będzie mi się podobać raczej”. Ale bez posłuchania nie powinno mówić się „na pewno”.
A już co innego że dochodzi do tego kwestia gustu.
Kapral
Czyżby interferencja fal? 😀
Tak na móją logikę – paka 4×10 generuje fale o mniejszej długości niż 1×15, więc możliwe jest, że ów fale interferują ze sobą i do słuchacza dochodzi dźwięk zmulony, albo jakiś dziwny ;}.
I apeluję o to, żeby się nie kłócić, bo zamknę ;}.
Postarajcie się obalać twierdzenia innych za pomocą kontrargumentów, a nie wywodów osobistych.
lodzio
@Anonymous: Proponuję obok literatury fachowej zasięgnąć trochę praktyki, bo teoria to jedno…
Jeśli chodzi o praktykę to, hmm.
Jak narazie miałem okazję sprawdzić kolumny 4×10″ oraz zestawy 4×10″ + 1×15″. Robiłem to razemz antylodzio więc nie będę powtarzał jego słów. Natomiast odnośnie kolumn z głośnikami 18″ to jak narazie spotkałem się z takim zestawem 4×10″ + Horn + 1×18″ kilkukrotnie i całość brzmi nieźle ( zależy od gustu ). Ale po zostawieniu tylko 18″ nie da się grać ( to nie moje słowa tylko człowieka który gra na tym sprzęcie który jest jak by na to nie patrzeć z najwyższej półki. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podobno jest do sprzedania. Węcej na pw ).
A wracając do teorii i praktyki to może i praktyki dużej nie mam w styczności z kolumnami na głośnikach 18″, ale zasób wiedzy w tej dziedzinie wystarcza mi do stwierdzeń takich jak wyżej. Tobie najwyraźniej tej wiedzy teoretycznej brakuje więc może sięgnij do książek lub do googla i dopiero zacznij poprawiać to co inni ( w tym ) ja się mylą
@Anonymous: sorki chłopie, ale jeżeli w swoim artykule o tappingu piszesz, że są dwa rodzaje tappingu- jeden grany przez gitarzystów metalowych, a drugi na jednej strunie, to ja dziękuję.
No cóż. Może najpierw przeczytasz ten artykuł i dopiero coś na jego temat powiesz. Nigdzie nie napisane jest tak jak ty to przed chwilą stwierdziłeś.
@Anonymous: Boli mnie tylko, że dużo początkujących basistów, których nie brak na tym Forum czyta Twoje wypowiedzi i bierze je za dobrą monetę- jak się okazuje epatowanie terminologią może nie wystarczyć.( Przepraszam za OT).
Nigdzie nie stwierdzam że jestem nieomylny i nie mówię że jestem specem i że tak na pewno jest przez co nie widzę powodów aby osoba która się nie zna brała moje słowa jako wyrocznię.
Mnie boli to że taka osoba jak ty, nic nie wnosząc do dyskusji wprowadza zamieszanie. Jak narazie swoimi postami stwierdziłeś, hmm… zupełnie nic, więc może najpierw powiedz coś mądrego i uzasadnij swą wypowiedź lub krytykując cudzą wypowiedź użyj konkretnych argumentów.
@Anonymous: Od 1984 roku Pastoriusa owszem widywano z paczkami Hartke 8 i 4×10.
Po raz kolejny udowodniłeś że nie czytasz tego co piszą inni tylko sobie coś dopowiadasz. Napisałem wcześniej że oglądałem koncert z 1980 i 1984 roku i były tam dwie paczki po 4×10″. Na to ty piszesz, że po roku 1984 zaczął używać paczek 8×10″. Więc może zastanów się czy nie przeczysz temu co widać czarno na białym na materiałach wideo z koncertów.
@Anonymous: Ja natomiast proponuje obejrzeć dwa źródła- najsłynniejszy chyba koncert z Montreaux 1982 i jego szkółkę Modern Electric Bass i tam przyjrzeć się zestawom paczek.
Musze przyznać ze tego koncertu nie posiadam, ale jak najszybciej go zdobędę i obejrzę po czym wypowiem się.
@Anonymous: Pozdrawiam serdecznie.
Również pozdrawiam.
Kapral – Proponuję założyć jakiś przyklejony temat w basowych pogaduchach do którego będziemy się przenosić żeby sobie podyskutować a po dojściu do konkluzji umieścić odpowiednią wypowiedź w temacie. Zapobiegnie to powstawaniu takich właśnie off topów 🙂
SkatePunk
łale lodzio się rozpisał 😀 a aa a lodzio łapie ludzi za słowa 😀
lovebass
Towarzysze!!!! 🙂 Tu chodzi o DUB!!!! Nie ma sensu kłocic się na jakim sprzecie ktoś to zagra , chociaz pewien sprzet jest jednak do tej muzyki preferowany:) ufffff pozdrawiam
antylodzio
@lodzio: Kapral – Proponuję założyć jakiś przyklejony temat w basowych pogaduchach do którego będziemy się przenosić żeby sobie podyskutować a po dojściu do konkluzji umieścić odpowiednią wypowiedź w temacie. Zapobiegnie to powstawaniu takich właśnie off topów 🙂
Zły pomysł, właśnie po to jest forum, żeby się wypowiadać, to nie ma być kompendium wiedzy. Od tego są Faqi.
W topicu trzeba się wypowiadać na temat i tyle.
@Kapral: Czyżby interferencja fal? Tak na móją logikę – paka 4×10 generuje fale o mniejszej długości niż 1×15, więc możliwe jest, że ów fale interferują ze sobą i do słuchacza dochodzi dźwięk zmulony, albo jakiś dziwny ;}.
Ni fizykuj tutaj 😉 Niektórzy dobrze brzmią na takich zestawach. Poza tym długość fali zależy od częstotliwości, toteż paczka 10″ daje całe spektrum długości fal, tak samo jak 15″, przczyna musi być gdzieś indziej.
lovebass
Proponuje wam posłuchac mojego autorskiego kawalka i oceniec oczywiście http://www.sergiozginabass.mp3.wp.pl/ Nie jest to DUB, lecz muzyka relaksacyjna(powinna Wam pomóc:) ) , choć nie tylko tym stylem się zajmuje!!!!!!! Powodzenia i Pozdrawiam
lodzio
Owszem rozumiem o co tu chodzi. Ale jeśli ktoś twierdzi że to co np. ja piszę to jakaś bzdura to wypadało by żeby to jakoś poparł argumentami i to nie takimi że ktoś tam ma taką kolumnę.
Wracając do Dub-owego grania to to radyjko które ktoś tam polecił z winampa to fajne jest 🙂 Tylko niestety jakość to ma kiepską 🙁
antylodzio – Jasne że po to jest forum, ale w taki właśnie sposób jak wyzej widać powstają offtopy które są niemile widziane.
lovebass – dobrze ci to brzmi. Może przenieś się do „Domowe Nagrywanie”
I pochwal się pod co się podpinałeś i jakich efektów używałeś itd..
lovebass
Dzieki Jesu że Stworzyłem tego Posta 🙂 ufff pozdrawiam
lovebass
Lodzio ktoś tam nazywa się lovebass!! 🙂
lovebass
Jeśli Kapral powie tak to zrobie artykułów parę do Domowego Nagrywania i wrzuce więcej swoich kawałków:) Pozdrawiam
lodzio
I jeszcze lovebass – jak masz okienko forum to po prawej stronie masz opcję „Edytuj” 🙂
lovebass
lodzio bez ……:)
car szwajcarii
kupilem bas żeby zagrac tak jak mr Robbie Shakespeare :))i żeby bas się niosl po scianach kamienicy … tylko maly mam teraz problem …jebla mi struna … :(stoje przed zakupem nowych.. i problem …czytam już 2 dzien te forum i mam rozklimke co kupić żeby mieć naprawdę niski ton..czy to tylko zalezy od strojenia czy jeśli kupie takie Fender 8250M Super Medium. 45-110tw .to spox … z góry dzięki od basowego inwalidy 🙂
Kapral
Jeżeli masz normalnie strojenie, a kupisz grubsze struny, to też wpłynie na brzmienie – będziesz miał więcej dołu.
Ogrodnik
@sirszych: nie skąplikowane granie dubu dla początkujących: 1. rozmazane brzmienie ,naj lepiej na starej Vermonie z dużym dołem 2. dobry skręcik 3. nakręcić się muzą 4. samo z siebie wychodzi:)
Punkt 2. nie działa: gitarzysta z zespołu kolegi wpadl kiedyś na taki pomysl… „No to gramy sobie gramy, on coś krzywo ale jedzie… W pewnym momencie ni z tąd ni z owąd włączył, przester i zaczął, grać jakaś solówke mataliki oczywiście tak krzywo, że aż głowa boli a potem siadł sobie i, stracił kontakt” – wypowiedź ich perkmana 😛 (wszystkie „k*rwa” zamieniłem na przecinki oczywiście :P)
szpetne takie brzmienie jest… lepiej jak fajnie brzecza 😀
nie skąplikowane granie dubu dla początkujących:
1. rozmazane brzmienie ,naj lepiej na starej Vermonie z dużym dołem
2. dobry skręcik
3. nakręcić się muzą
4. samo z siebie wychodzi:)
Perkusista musi fajny bit zarzucić :D.
Taki pulsujący, leniwy.
a może mi ktoś wyjaśnić co to za technika ? 😉
Dub to jest rodzaj muzyki a nie technika.
no dobra nadal niewiele mi to rozjaśniło 😀
No takie bardzo leniwe reggae, możnaby rzec.
a jacyś wykonawcy co to bym się osłuchać mógł 🙂
Jezeli posiadasz nowego winamp-a z mozliwoscia sluchania na nim stacji
radiowych to z zakladki styl muzyczny wybierz dub !! będzie tam tylko 1 ale za
to dobra stacja dub-owa! to chyba najlepsze rozwiazanie dla Ciebie!! kawalki
które usyszysz sa opisane wykonawca i tytulem utworu!! pozdrawiam
tips2) nagrywając bas na kompa lub w studio (tez zazwyczaj teraz na kompa) lub
posiadając wzmacniacz z dobrym equalizerem wytnij pasmo poniżej 80 Hz i pasmo
powyżej 700 Hz to powinno pomóc uzyskac ten głęboki Dubowy sound!!
pozdrawiam
Jeśli chodzi o muzykę DUB na której można się wzorować to Zion Train (nie
mylić z utworem Boba Marleya o tym samym tytule ,chodzi mi o grupę muzyczna)
oraz z polski „Wszystkie Wschodzy Słońca” tez fajna muza.
XTC
tips3) potrzebna jest dobra paka a najlepiej dwie i fajnie jest czasami uzywać
np. flangera lub fazera:)
co do paki to osiemnasto calowe głośniki rządzą. Co do brudnych strun to
imho niebałdzo 😉 Cza wybrać dobry bas, najlepiej z humbuckerem przy gryfie.
A pozatem to w takiej muzie najważniejszy jest feelingo, cza czuć co się gra
i tyle.
18 ” ??
Dziwne rzeczy mówisz. 18″ głośnik ma może i dużo dołu oraz ogromne
wychylenie membrany, ale jego czas reakcji i powrotu do punktu równowagi jest
tak powolny, że żeby coś było słychać sensownego z takiego grania to
musiał byś grać baardzo powoli. Na dodatek głośnik 18″ działa dobrze w
częstotliwościach od 20Hz do 200Hz, a lovebass napisał, że należy wyciąć
pasmo do 80Hz co oznacza że wykorzystasz zaledwie 120Hz zakresu swojego
głośnika. A co zrobisz z resztą pasma ? lovebass napisał, że od góry
należy obciąć przy 700Hz. To znaczy że co ? Jak zrobisz tak jak mówisz że
same 18″ to co dokupisz jakiś średniotonowy 18 ” ?? Chyba nie ma takich albo
są bardzo że tak powiem ch…e. Głośniki 18″ i 15″ służą tylko do
podkreślania basu nie ważne do jakiej muzyki. Nawet widziałem na necie fotki
z festiwalu gdzie postawiono kolumny 32×10″.
To czemu na przykład nie wsadzili tam 10×18″ skoro takie głośniki są
najlepsze ?
lodzio… chodzi o granie dubu, gdzie jak ktoś napisal gra się „leniwie i
powoli” i choc nie znam tej muzy to kumam, biorac pod uwage takze wzmianke o
lekko brudnych strunach, ze chodzi o regałowe dudnienie a nie o czystą
górkę. Rada dotyczyła tego ze 18 według autora postu maja być najlepsze do
DUBU a nie najlepsze w ogóle.. kapewu?
Nie ma co się sprzeczac co i kiedy:) ważne żeby osiagnac efekt !!! ale racje
ma lodzio co do glosnikow!! doskonale brzmia 10 i 12 szybciej reaguja a i tak
daja mocnego dołu!!!! jeśli ktoś mam kase i lubi proponuje paczeke Warwicka o
nazwie terminator- ona jest wyposarzona w głośniki ciśnieniowe , które przenosza
już pasma niesłyszalne ale robią „wiatr” 🙂 uffff pozdrawiam
Nubel – ale to nie ma znaczenia że ta muzyka jest bardzo powolna. Dźwięk z
takiej kolumny jest strasznie zamulony a jak chcesz wiedzieć jak brzmi
dźwięk o częstotliwościach 80 – 200Hz to weź sobie ściągnij z netu
próbki i zastanów się czy taka kolumna na 18″ głośnikach ma jakikolwiek
sens. To tak samo jak byś chciał słuchać muzyki z samego subwoofera. Nie da
się. I nie ważne czy muzyka jest powolna i czy bas ma być dudniący. Jaka
kolwiek próba zagrania jednego dźwięku po drugim będzie nieczytelna. A
myśląc o graniu powoli miałem na myśli zagranie dźwięku, wytłumienie
całkowite struny i dopier ozagranie drugiego dźwięku, przez co powstaje bas
bardzo niski i poszarpany a w ten sposób nie uzyskasz dudnienia. Już nie
mówiąc o tym że przeczycie zasadom logiki. Nie ważne jakie masz struny,
stare nowe czy brudne czy czyste. Przy tak niskich częstotliwościach tego nie
usłyszysz więc po co wspominasz o jakich kolwiek górkach ?
18″ samo nie nadaje się do niczego. kapewu ?
nie miałem na myśli 18″ samej. ale taka kolumna bardzo się przydaje, np jako
komplet z kolumną 4x 10″. Ja się nie znam na Hz i innych takich. Napisałem co
moim zdaniem nadaje się do dubowego dudnienia 😉
Witam wszystkich.
Lodzio, jak czytam Twoje posty, to nie wiem, czy chce mi się śmiać czy
płakać…kołujesz tu ludzi we wszystkich tematach, piszesz apodyktycznie i z
pozycji jaikiegoś bóstwa, podajesz argumentacje typu „tak, bo Lodzio tak
mysli” -dlatego postanowiłem się odezwać.
Owszem, kolumna z głośnikiem 18″ jest wolna i mało dynamiczna- relatywnie.
Nie wyklucza to jej jednak z żadnych zastosowań, bo to tylko kwestia
preferencji danego basmana.
Niejaki Jaco Pastorius niemal całe życie grał na zestawie dwóch kolumn
Acoustic na 18-to calowych głośnikach. Jezeli Lodzio nie wierzysz, że na
takich kolumnach można grać nawet szybkie, szesnastkowe, funkowe podziały i
to może świetnie zabrzmieć, to ściagnij sobie jakiekolwiek nagrania
Pastoriusa.
A co do dubu, to myslę że dobra 15-ka byłaby świetnym rozwiązaniem.
Lodzio – zgadzam się z tobą co do sensu zastosowania kolumny 18″… też nie
kreci mnie pomysł grania tylko na 18stce i z twoją argumentacją w tej czesci
się absolutnie zgadzam.
Swojego posta napisałem ponieważ odniosłem wrażenie ze albo nie
doczytałeś albo nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi osoby ktorej post
skomentowałeś. Ja odnioslem wrazenie ze w zabiegach polegajacych na graniu na
lekko przybrudzonych strunach i uzyciu takze kolumny 18calowej chodzi o
poszukiwanie pewnego specyficznego DUBowego dźwieku, abstrahując od tego czy
takie zabiegi sa sensowne czy nie. Swoim postem chciałem tylko uscislic ze w
poprzedniej wypowiedzi komus tam chodzilo o to ze wedlug niego 18stki sa dobre
do dubu, A NIE NAJLEPSZE W OGOLE. I t y l k o t y l e.
A o gorce wspomnialem po to ze właśnie w dubie chyba się jej NIE SZUKA (a na
pewno nie twierdzilem ze można ja uzyskac na 18stce)
To tyle…
Odnosze wrazenie, bez urazy, ze wyczytales w tych postach to co ty chciales
wyczytac a nie to co autor probowal przekazac.
Nubel i gość:
Trudno powiedzieć co autor ma na myśli pisząc:
„co do paki to osiemnasto calowe głośniki rządzą”
Jak dla mnie to znaczy że paczki na głśnikach 18″ rządzą.
Gość – chyba nie rozumiesz tego co piszę. Zasięgnij literatury fachowej i
dopiero zacznij się wypowiadać. Nikogo nie kołuję tekstami w stylu: „tak bo
lodzio tak mysli” każde stwierdzenie popieram argumentacją która nie uroiła
mi się z głowy tylko przeczytałem to w literaturze fachowej.
Nie zgodzę się że pastorius czy jakikolwiek inny ktoś ( nawet krystyna z
gazowni ) gra na kolumnach złożonych tylko i wyłącznie z głośników 18″.
To jest możliwe tylko i wyłącznie wtedy gdy chcemy usłyszeć tylko
buczenie. Jakiekolwiek tony powyżej 200Hz wymagają już zastosowania innego
głośnika.
Może i miał dwie kolumny 18″ ale nie jest możliwe żeby to były jedyne
głośniki na których grał.
Co by nie było że nie wiem o czym gradam:
Właśnie obejrzałem koncert pastoriusa z 1980 oraz 1984 roku i jeszcze jakiś
jeden którego daty nie mam. I co widzę ? 2 paczki 4×10″ stoją na scenie. A
pastorius wymiata na flażoletach.
Może i gdzieś tam stoją też jakieś 15″ czy 18″, ale uwież mi. Jeśli
głośnik przenosi tylko częstotliwości do 200Hz to dobrze brzmiący
flażolet jest niemożliwy do wykonania.
Proponuję obok literatury fachowej zasięgnąć trochę praktyki, bo teoria to
jedno…
sorki chłopie, ale jeżeli w swoim artykule o tappingu piszesz, że są dwa
rodzaje tappingu- jeden grany przez gitarzystów metalowych, a drugi na jednej
strunie, to ja dziękuję.
Boli mnie tylko, że dużo początkujących basistów, których nie brak na tym
Forum czyta Twoje wypowiedzi i bierze je za dobrą monetę- jak się okazuje
epatowanie terminologią może nie wystarczyć.( Przepraszam za OT)
Od 1984 roku Pastoriusa owszem widywano z paczkami Hartke 8 i 4×10.
Ja natomiast proponuje obejrzeć dwa źródła- najsłynniejszy chyba koncert z
Montreaux 1982 i jego szkółkę Modern Electric Bass i tam przyjrzeć się
zestawom paczek.
Pozdrawiam serdecznie.
A U T O R M A N A M Y S L I B R Z M I E N I E B A S U W M U Z Y C E Z G A T U N
K U D U B !!!!!
patrz temat wątku
Nie od dzisiaj wiadomo, ze z różnego sprzętu można różne brzmienia
uzyskiwać. Co powiecie o gitarzystach grających na combo basowych. I
brzmią.
Są też dziwne zjawiska. Np paczka 4×10″ sama brzmi lepiej niż w komplecie z
1×15″. Nie mówie, że tak zawsze jest, ale akurat tego byłem śwaidkiem. Nie
pamiętam jaki to zestaw był, nieważne to jest. Może tak być, ze tylko mi
się brzmienie nie podoba. I taka to właśnie jest dyskusja.
Niby powinny się uzupełniac a tu kupa. Tak samo może być z paczkami na 18″
głośnikach.
Jak się nie posłucha to można powiedzieć najwyżej że „uważam że to może
brzmieć źle” bądź „brzmienie takiego zestawu nie będzie mi się podobać
raczej”. Ale bez posłuchania nie powinno mówić się „na pewno”.
A już co innego że dochodzi do tego kwestia gustu.
Czyżby interferencja fal? 😀
Tak na móją logikę – paka 4×10 generuje fale o mniejszej długości niż
1×15, więc możliwe jest, że ów fale interferują ze sobą i do słuchacza
dochodzi dźwięk zmulony, albo jakiś dziwny ;}.
I apeluję o to, żeby się nie kłócić, bo zamknę ;}.
Postarajcie się obalać twierdzenia innych za pomocą kontrargumentów, a nie
wywodów osobistych.
Jeśli chodzi o praktykę to, hmm.
Jak narazie miałem okazję sprawdzić kolumny 4×10″ oraz zestawy 4×10″ +
1×15″. Robiłem to razemz antylodzio więc nie będę powtarzał jego słów.
Natomiast odnośnie kolumn z głośnikami 18″ to jak narazie spotkałem się z
takim zestawem 4×10″ + Horn + 1×18″ kilkukrotnie i całość brzmi nieźle (
zależy od gustu ). Ale po zostawieniu tylko 18″ nie da się grać ( to nie
moje słowa tylko człowieka który gra na tym sprzęcie który jest jak by na
to nie patrzeć z najwyższej półki. Jeśli ktoś jest zainteresowany to
podobno jest do sprzedania. Węcej na pw ).
A wracając do teorii i praktyki to może i praktyki dużej nie mam w
styczności z kolumnami na głośnikach 18″, ale zasób wiedzy w tej dziedzinie
wystarcza mi do stwierdzeń takich jak wyżej. Tobie najwyraźniej tej wiedzy
teoretycznej brakuje więc może sięgnij do książek lub do googla i dopiero
zacznij poprawiać to co inni ( w tym ) ja się mylą
No cóż. Może najpierw przeczytasz ten artykuł i dopiero coś na jego temat
powiesz. Nigdzie nie napisane jest tak jak ty to przed chwilą
stwierdziłeś.
Nigdzie nie stwierdzam że jestem nieomylny i nie mówię że jestem specem i
że tak na pewno jest przez co nie widzę powodów aby osoba która się nie zna
brała moje słowa jako wyrocznię.
Mnie boli to że taka osoba jak ty, nic nie wnosząc do dyskusji wprowadza
zamieszanie. Jak narazie swoimi postami stwierdziłeś, hmm… zupełnie nic,
więc może najpierw powiedz coś mądrego i uzasadnij swą wypowiedź lub
krytykując cudzą wypowiedź użyj konkretnych argumentów.
Po raz kolejny udowodniłeś że nie czytasz tego co piszą inni tylko sobie
coś dopowiadasz. Napisałem wcześniej że oglądałem koncert z 1980 i 1984
roku i były tam dwie paczki po 4×10″. Na to ty piszesz, że po roku 1984
zaczął używać paczek 8×10″. Więc może zastanów się czy nie przeczysz
temu co widać czarno na białym na materiałach wideo z koncertów.
Musze przyznać ze tego koncertu nie posiadam, ale jak najszybciej go zdobędę
i obejrzę po czym wypowiem się.
Również pozdrawiam.
Kapral – Proponuję założyć jakiś przyklejony temat w basowych pogaduchach
do którego będziemy się przenosić żeby sobie podyskutować a po dojściu
do konkluzji umieścić odpowiednią wypowiedź w temacie. Zapobiegnie to
powstawaniu takich właśnie off topów 🙂
łale lodzio się rozpisał 😀 a aa a lodzio łapie ludzi za słowa 😀
Towarzysze!!!! 🙂 Tu chodzi o DUB!!!! Nie ma sensu kłocic się na jakim
sprzecie ktoś to zagra , chociaz pewien sprzet jest jednak do tej muzyki
preferowany:) ufffff pozdrawiam
Zły pomysł, właśnie po to jest forum, żeby się wypowiadać, to nie ma
być kompendium wiedzy. Od tego są Faqi.
W topicu trzeba się wypowiadać na temat i tyle.
Ni fizykuj tutaj 😉 Niektórzy dobrze brzmią na takich zestawach. Poza tym
długość fali zależy od częstotliwości, toteż paczka 10″ daje całe
spektrum długości fal, tak samo jak 15″, przczyna musi być gdzieś indziej.
Proponuje wam posłuchac mojego autorskiego kawalka i oceniec oczywiście
http://www.sergiozginabass.mp3.wp.pl/ Nie jest to DUB, lecz muzyka
relaksacyjna(powinna Wam pomóc:) ) , choć nie tylko tym stylem się
zajmuje!!!!!!! Powodzenia i Pozdrawiam
Owszem rozumiem o co tu chodzi. Ale jeśli ktoś twierdzi że to co np. ja
piszę to jakaś bzdura to wypadało by żeby to jakoś poparł argumentami i to
nie takimi że ktoś tam ma taką kolumnę.
Wracając do Dub-owego grania to to radyjko które ktoś tam polecił z winampa
to fajne jest 🙂 Tylko niestety jakość to ma kiepską 🙁
antylodzio – Jasne że po to jest forum, ale w taki właśnie sposób jak wyzej
widać powstają offtopy które są niemile widziane.
lovebass – dobrze ci to brzmi. Może przenieś się do „Domowe Nagrywanie”
https://basoofka.net/forum/804,ashdown-five-f-vs-hartke-b900-prosze-o-pomoc/
I pochwal się pod co się podpinałeś i jakich efektów używałeś itd..
Dzieki Jesu że Stworzyłem tego Posta 🙂 ufff pozdrawiam
Lodzio ktoś tam nazywa się lovebass!! 🙂
Jeśli Kapral powie tak to zrobie artykułów parę do Domowego Nagrywania i
wrzuce więcej swoich kawałków:) Pozdrawiam
I jeszcze lovebass – jak masz okienko forum to po prawej stronie masz opcję
„Edytuj” 🙂
lodzio bez ……:)
kupilem bas żeby zagrac tak jak mr Robbie Shakespeare :))i żeby bas się niosl
po scianach kamienicy … tylko maly mam teraz problem …jebla mi struna …
:(stoje przed zakupem nowych.. i problem …czytam już 2 dzien te forum i mam
rozklimke co kupić żeby mieć naprawdę niski ton..czy to tylko zalezy od
strojenia czy jeśli kupie takie Fender 8250M Super Medium. 45-110tw .to spox
… z góry dzięki od basowego inwalidy 🙂
Jeżeli masz normalnie strojenie, a kupisz grubsze struny, to też wpłynie na
brzmienie – będziesz miał więcej dołu.
Punkt 2. nie działa: gitarzysta z zespołu kolegi wpadl kiedyś na taki
pomysl… „No to gramy sobie gramy, on coś krzywo ale jedzie… W pewnym
momencie ni z tąd ni z owąd włączył, przester i zaczął, grać jakaś
solówke mataliki oczywiście tak krzywo, że aż głowa boli a potem siadł
sobie i, stracił kontakt” – wypowiedź ich perkmana 😛 (wszystkie „k*rwa”
zamieniłem na przecinki oczywiście :P)