Tag: 5-strunowe

Przegląd działu 5-strunowe na Basoofka_NETW dziale poświęconym basom 5-strunowym na naszej stronie możesz znaleźć bogate zbiory artykułów, które zadowolą każdego miłośnika niskich tonów. Od szczegółowych recenzji modeli takich marek jak Ibanez czy Ernie Ball, przez analizy strun, po dostępne na rynku akcesoria – wszystko to zostało zgromadzone, by dać Ci wszechstronną wiedzę na temat instrumentów 5-strunowych. Definicja '5-strunowe’ odnosi się do basów, które mają dodatkową strunę B, pozwalając na głębsze brzmienie i szersze możliwości muzyczne.W serii Ibanez SR Premium pojawił się model SR2405W, charakteryzujący się korpusem z mahoniu i okleiną z klonu figurującego. Z kolei firma Ernie Ball wprowadziła model StingRay Neck Through, dostępny zarówno w wariancie cztero-, jak i pięciostrunowym, zbudowany z gryfu klonowego. Ponadto na rynku dostępne są innowacyjne struny firmy La Bella z serii RX, które oferują elastyczność i mniejsze napięcie, a serie strun DR Strings NEON Hi-Def White wyróżniają się pod czarnym światłem, zapewniają widoczność na scenie. W Basoofka_NET zgromadziliśmy całą wiedzę na temat 5-strunowych basów, ich specyfikacji i zastosowań. Artykuły dotyczą zarówno recenzji konkretnych modeli, jak i celowanej rady dla miłośników tego typu instrumentów.

Japonskie Gitary Marki Fgn

Japonskie gitary marki FGN

Przedstawiamy markę FGN - oryginalne japońskie gitary basowe, które wyróżniają się wysoką jakością wykonania i brzmieniem zbliżonym do basów marki Fender. Marka oferuje modele 4. i 5. strunowe w wersjach standard oraz expert.

Warwick Corvette premium 5 vs Spector Legend custom 5

Rozważając wymianę basu, natknąłem się na dwa ciekawe modele w granicach 3500zł: Warwick Rockbass Corvette Premium 5 i Spector Legend Custom 5 Bubinga. Poprosiłem społeczność forum o porównanie tych instrumentów, biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości, oraz ich uniwersalność w różnych stylach muzycznych.

Wymiary gryfu

Autor opisuje swoje doświadczenia z pierwszą gitarą basową marki Stagg BC300, zwracając uwagę na wymiary gryfu. Wyraża zainteresowanie basami z grubszymi i szerszymi gryfami, w szczególności zastanawia się nad modelami Epi Thunderbird i używanymi GMR.

Czego szukać w basie

Autor dzieli się doświadczeniem w poszukiwaniu idealnego basu do grania metalu, zwracając uwagę na konieczność zastąpienia pierwszej, taniej gitary basowej lepszym modelem. Wątpliwości i brak wiedzy na temat konkretnych specyfikacji, takich jak przystawki, skłaniają go do poszukiwania porady.

Jaka decha zamiast Ibka SR505 ?

Poszukuję alternatywy dla gitary basowej Ibanez SR505, która przesterowuje mój zestaw Head Box BL-300h z kolumną Box TF115. Rozważam zakup gitary z drewnem podobnym do Mansingera Cazpar, z machońskim brzmieniem, klonowym gryfem i podstrunnicą, mając budżet 1600zł.

Ibanez wprowadza model SR2405W do serii SR Premium

Ibanez poszerza swoją linię SR Premium o nowy 5-strunowy bas SR2405W z 2019 roku, który łączy klasyczny kształt korpusu SR z eleganckimi ulepszeniami. Nowy model wyróżnia się okleiną z klonu i ciałem z afrykańskiego mahoniu.

Nowe struny basowe z serii RX od La Bella

La Bella wprowadziła na rynek serię strun basowych RX, dostępną w wersjach ze stali nierdzewnej i powlekaną niklem. Seria ta wyróżnia się lekkością i elastycznością, oferując doskonałą intonację oraz redukcję brzęczenia.